Η ΕΕ μηνύει την AstraΖeneca για μειωμένες δόσεις εμβολίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μήνυσε την AstraZeneca για καθυστερήσεις στην αποστολή εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων covid-19, απότομη κλιμάκωση μιας μακροχρόνιας διαμάχης μεταξύ της ένωσης και του κατασκευαστή ενός από σημαντικότερα εμβόλια στον κόσμο. Η AstraZeneca είπε ότι θα μπορούσε να παραδώσει μόνο το ένα τρίτο των 300 εκατομμυρίων δόσεων που περίμεναν οι Ευρωπαίοι μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Έτσι, οι Ευρωπαίοι δήλωσαν ότι η AstraZeneca είχε παραβεί τη σύμβασή της και ότι ήθελαν ταχύτερες παραδόσεις από ό, τι η εταιρεία είπε ότι θα μπορούσε να συγκεντρώσει.

Η σχέση των δύο πλευρών είχε αυξηθεί έντονα τον Ιανουάριο, όταν η AstraZeneca έκοψε τις αναμενόμενες παραδόσεις της για το πρώτο τρίμηνο του έτους, αναστέλλοντας την εκστρατεία εμβολιασμού του μπλοκ από εβδομάδες καθώς οι υποθέσεις ξεκίνησαν σε ολόκληρη την ήπειρο και οι πολιτικοί ηγέτες αντιμετώπισαν έντονη κριτική για ανεπαρκή σχεδιασμό.

Για την AstraZeneca, η αγωγή θα μπορούσε να δημιουργήσει περαιτέρω δυσκολίες. Καμία εταιρεία δεν ήταν τόσο σημαντική στον αγώνα για τον εμβολιασμό φτωχότερων χωρών σε όλο τον κόσμο, αλλά η AstraZeneca έχει κατακριθεί τις τελευταίες εβδομάδες λόγω μιας εξαιρετικά σπάνιας, αν και σοβαρής, παρενέργειας που έχει προκαλέσει περιορισμούς στη χρήση της σε περιοχές της Ευρώπης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, δήλωσε ότι η σύμβαση απαιτούσε μόνο ότι καταβάλλει τις «καλύτερες προσπάθειές της» για την έγκαιρη παράδοση των αγορασμένων δόσεων. Ωστόσο, τα βελγικά δικαστήρια, όπως πολλά στην ηπειρωτική Ευρώπη, θεωρούν όχι μόνο τη διατύπωση μιας σύμβασης, αλλά και τη γένεσή της, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει προς όφελος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η AstraZeneca δήλωσε ότι «εκφράζει τη λύπη της για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναλάβει νομική δράση σχετικά με την προμήθεια εμβολίων Covid-19», χαρακτηρίζοντας την αγωγή ως «χωρίς αξία». Ανέφερε ότι θα παραδώσει σχεδόν 50 εκατομμύρια δόσεις μέχρι τα τέλη Απριλίου και ότι «συμμορφώθηκε πλήρως με τη συμφωνία προαγοράς με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα υπερασπιστεί έντονα ενώπιον δικαστηρίου».

«Προς το παρόν, η εταιρεία έχει καθυστερήσει στην παροχή 200 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου έως το τέλος του δεύτερου τριμήνου», είπε. «Ο αριθμός μιλάει από μόνος του.»

Αναφέρεται πως η  Ursula von der Leyen, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ότι η AstraZeneca είχε καταστρέψει την εμπιστοσύνη της ΕΕ.  Κλείνοντας, η απόφαση αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες- φαίνεται ότι τα δικαστήρια θα εξετάσουν μόνο ό, τι προκύπτει από  την “Άμεση και προφανή ανάγνωση της σύμβασης.”

ΠΗΓΗ :  https://www.nytimes.com/2021/04/26/world/europe/eu-astrazeneca-vaccinelawsuit.html?campaign_id=51&emc=edit_mbe_20210427&instance_id=29782&nl=morning-briefing%3A-europe-edition®i_id=158470112&segment_id=56567&te=1&user_id=5838368fc27f3acabd32a77c8dff3dce

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *