Φάσεις Δημιουργίας ενός Εμβολίου

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει γύρω στα 170 πιθανά εμβόλια κατά του νέου κορωνοϊού. Ποτέ ξανά στο παρελθόν δεν έχει γίνει μια τόσο συντονισμένη προσπάθεια να βρεθεί αντίδοτο για μια ασθένεια που θα ωφελήσει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Βέβαια, όπως λένε και οι ειδικοί, η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει μόνο όταν βρεθεί ένα πλήρως λειτουργικό, δοκιμασμένο και αποδεδειγμένα ασφαλές εμβόλιο. Πολλές φαρμακευτικές παγκοσμίως έχουν κάνει προσπάθεια να βρουν το εμβόλιο, όπως η Γερμανία, η Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ποια είναι όμως η διαδικασία που πρέπει να γίνει μέχρι ένα εμβόλιο να θεωρηθεί ασφαλές;

 Οι «φάσεις» που περνάει ένα εμβόλιο μέχρι την έγκρισή του, οι οποίες είναι :

Η προ-κλινική όπου η ουσία που έχει δημιουργηθεί δοκιμάζεται σε ζώα ή και σε προγράμματα υπολογιστών για να φανεί εάν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά σε ανθρώπους. Μετά έρχονται οι δοκιμές πρώτης φάσης όπου το εμβόλιο δοκιμάζεται σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων (γύρω στους 100) ώστε να ελεγχθεί εάν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε μεγαλύτερο πληθυσμό. Στη συνέχεια έρχεται η φάση των δοκιμών δεύτερης φάσης, όπου το εμβόλιο πλέον χορηγείται σε αρκετά μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων (μερικές εκατοντάδες) για να ελεγχθεί αν υπάρχει ανοσοαπόκριση και αν θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό κατά του ιού. Σε αυτή τη φάση συνήθως υπάρχουν αρκετές παρενέργειες.

Στην φάση δοκιμών νούμερο τέσσερα, το εμβόλιο χορηγείται σε μια ομάδα χιλιάδων ανθρώπων και πλέον οι επιστήμονες μπορούν να εξετάσουν την προστασία που θα παρέχει το εμβόλιο στην κοινωνία γενικά. Εδώ συνήθως εντοπίζονται αρκετές παραπάνω παρενέργειες. Μετά έρχεται η αδειοδότηση, κατά την οποία κυβερνητικοί φορείς εξετάζουν εάν το υποψήφιο εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί στη ευρύ κοινό. Η τελευταία φάση είναι η κατανομή του εμβολίου, κατά την οποία το εμβόλιο πλέον θεωρείται ασφαλές για χρήση από τις κυβερνητικές υπηρεσίες.

Φαίνεται πως ενώ πολλές φαρμακευτικές από όλο τον κόσμο εργάζονται ταυτόχρονο πάνω στο εμβόλιο, τα περισσότερα βρίσκονται ακόμα σε προ-κλινικό στάδιο. Πολλά από αυτά αποτυγχάνουν να φτάσουν ακόμα και στο δεύτερο στάδιο. Ωστόσο η μαζική προσπάθεια του να βρεθεί ένα εμβόλιο φέρνει την επιστήμη ένα τεράστιο βήμα μπροστά. Πάντως πρέπει να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι οι «φάσεις» ενός εμβολίου που περιγράφηκαν παραπάνω ίσως να μην είναι απόλυτες, να υπάρχουν δηλαδή κάποιες παρεκκλίσεις. Αυτό σημαίνει πως τη δεδομένη στιγμή ίσως χρειαστεί να περάσει αρκετός καιρός μέχρι να έχουμε το εμβόλιο που πραγματικά θα μας βοηθήσει στην καταπολέμηση του νέου κορωνοϊού.

 https://news.sky.com/story/covid-19-tracking-every-global-effort-to-roll-out-a-coronavirus-vaccine-12030675

 

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *