Το Αμερικανικό Εθνικό Σχέδιο στη θεραπεία του καρκίνου για τα επόμενα χρόνια

Ποιος είναι ο στόχος για τα επόμενα χρόνια;

Στόχος του εθνικού σχεδίου για τον καρκίνο είναι η ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπειών,  με ελάχιστες παρενέργειες, οι οποίες θα είναι προσβάσιμες σε όλους τους ανθρώπους, με κάθε είδος καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των σπάνιων μορφών καρκίνου, των μεταστατικών καρκίνων αλλά και όσων παρουσιάζουν αντίσταση στη θεραπεία.

Για κάποια είδη καρκίνου υπάρχουν θεραπευτικές επιλογές που είναι αποδεδειγμένα πολύ αποτελεσματικές. Ωστόσο, για πολλά άλλα είδη, συμπεριλαμβανομένων των σπάνιων καρκίνων, οι θεραπευτικές επιλογές είναι περιορισμένες ή/και ανεπαρκείς. Ακόμα, πολλές από τις θεραπευτικές επιλογές έχουν βλαβερές παρενέργειες που μπορεί να επηρεάσουν μόνιμα τη ποιότητα ζωής του επιζήσαντος ατόμου. Για αυτόν τον λόγο, πρόοδος σημαίνει θεραπευτικές επιλογές για κάθε είδος καρκίνου αλλά και δημιουργία θεραπειών με όσο το δυνατόν λιγότερες παρενέργειες.

Που βρισκόμαστε σήμερα;

Θα λέγαμε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί μεγάλα άλματα στη θεραπεία του καρκίνου. Κάποιες ιδιαίτερα σημαντικές καινοτομίες είναι οι παρακάτω:

 • η εμφάνιση της ογκολογίας ακριβείας, η οποία προσαρμόζει τη θεραπεία ενός ατόμου με βάση τη μοναδική μοριακή σύνθεση του όγκου του
 • εξελίξεις στην ανοσοθεραπεία που οδήγησαν στον διπλασιασμό της πενταετούς επιβίωσης για άτομα με προχωρημένο μελάνωμα
 • σημαντική πρόοδος με τη χρήση στοχευμένων θεραπειών για τον καρκίνο του πνεύμονα – τον πιο κοινό και για πολλά χρόνια μια από τις πιο δύσκολες μορφές καρκίνου

Γιατί είναι σημαντικές οι κλινικές δοκιμές;

Όλες οι παραπάνω καινοτομίες προέκυψαν μέσα από κλινικές δοκιμές. Οι κλινικές δοκιμές επιτρέπουν σε νέες και πολλά υποσχόμενες θεραπείες να δοκιμαστούν με προσοχή, προκειμένου να καθοριστεί εάν είναι ασφαλείς και πιο αποτελεσματικές από τις ήδη υπάρχουσες θεραπείες. Ωστόσο, ο αριθμός των ανθρώπων με καρκίνο που συμμετέχουν σε κλινικές δοκιμές – ειδικά άτομα από κάποιες φυλετικές και εθνοτικές ομάδες, άτομα χαμηλότερου κοινωνικοοικονομικού επιπέδου, οι ηλικιωμένοι και άτομα με πρόσθετα σοβαρά προβλήματα υγείας – παραμένει χαμηλός. Το συγκεκριμένο γεγονός διαιωνίζει ανισότητες και περιορίζει των αριθμό των ατόμων που επωφελούνται από τα αποτελέσματα των δοκιμών.

Στρατηγικές για πιο αποτελεσματικές θεραπείες του καρκίνου

 • Καλύτερη κατανόηση του τρόπου που ο καρκίνος αναπτύσσεται και εξαπλώνεται , χρήση της τεχνολογίας για πρόβλεψη της ανάπτυξης του καρκινικού όγκου.
 • Χρήση όλων των διαθέσιμων πόρων και γνώσεων προκειμένου να προσδιοριστεί σε ποια μόρια που εμπλέκονται στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων θα πρέπει να στοχεύσει η θεραπεία.
 • Έμφαση στην ανάπτυξη νέων βιολογικών και τεχνολογικών προσεγγίσεων στην αντιμετώπιση σπάνιων μορφών καρκίνου, περιπτώσεων αντίστασης στη θεραπεία και παιδικών καρκίνων.
 • Οι υποσχόμενες νέες θεραπείες είναι σημαντικό να παιρνούν γρηγορότερα από το στάδιο της ανακάλυψης στο στάδιο των κλινικών δοκιμών και να διασφαλίζεται ισότιμη πρόσβαση σε όλες τις θεραπείες.
 • Συλλογή δεδομένων από όλο τον πληθυσμό σχετικά με την εξάπλωση και υποτροπή του καρκίνου.
 • Ελαχιστοποίηση των παρενεργειών από τις θεραπείες που ενδέχεται να οδηγήσουν σε βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη βλάβη, συμπεριλαμβανομένων δεύτερων καρκίνων σε επιζώντες.
 • Ανάπτυξη μεθόδων πρόβλεψης της απάντησης του ασθενή στη θεραπεία αλλά και των μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων της.

Έρευνες που υποστηρίζει το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου (NCI) / Βήματα για να επιτευχθεί ο στόχος 

 • Human Tumor Atlas Network: Εικονικοί τρισδιάστατοι χάρτες των όγκων, των ιστών και των κυττάρων γύρω τους από έναν ποικιλόμορφο πληθυσμό ατόμων με καρκίνο. Στόχος: η ενίσχυση της βιολογικής κατανόησης του καρκίνου και της ανάπτυξης νέων θεραπειών.
 • ImmunoOncology Translational Network: Επιτάχυνση της ανάπτυξης νέων ανοσοθεραπειών
 • PragmaticaLunh trial: Αξιολογεί έαν ένας συνδυασμός φαρμάκων (ramucirumab and pembrolizumab) μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με καρκίνο του πνεύμονα σε προχωρημένο στάδιο να ζήσουν περισσότερο από ότι με την τυπική χημειοθεραπεία.
 • NCI Formulary: Συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα μεταξύ του NCI και φαρμακευτικών και βιοτεχνολογικών εταιρειών που παρέχει πρόσβαση σε φάρμακα για κλινικές δοκιμές καρκίνου ή προκλινική έρευνα.

Περισσότερα :

Πηγή: https://nationalcancerplan.cancer.gov/goals/develop-effective-treatments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *