Πιερρακάκης: Ειδική πλατφόρμα για τα self tests

Διευκρίνιση σχετικά με την καταγραφή των ατομικών τεστ, τα οποία θα λαμβάνουν οι πολίτες δωρεάν από τα φαρμακεία και θα κάνουν κατ΄ οίκον, έδωσε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Με προοπτική η διαδικασία να αρχίσει στο τέλος του μήνα με τη διανομή των ατομικών rapid test, δημιουργείται πλατφόρμα για την καταγραφή τους, όπως εξήγησε ο υπουργός μιλώντας σε εκπομπή του ΣΚΑΪ .

Στις δηλώσεις του, ο κ. Πιερρακάκης επεσήμανε ότι μπορεί ακόμη να είναι υπό διαμόρφωση κάποιοι παράμετοι, αλλά το σύστημα δήλωσης των κρουσμάτων θα αλληλεπιδρά με αυτό της άυλης συνταγογράφησης, στο οποίο έχουν πρόσβαση όλοι οι φαρμακοποιοί. Μέσω της πλατφόρμας θα αντλούνται στατιστικά δεδομένα και θα έχει εικόνα ο ΕΟΔΥ. Υπενθυμίζεται ότι με τον ΑΜΚΑ και τη ταυτότητά του κάθε πολίτης θα μπορεί να λάβει τέσσερα τεστ τον μήνα.

Επίσης, σε πλατφόρμα που είναι υπό διαμόρφωση θα δηλώνονται όσοι έχουν θετικό αποτέλεσμα, εφόσον το επιθυμούν, όπως διευκρίνισε ο κ. Πιερρακάκης. Σχετικά με την καταγραφή των θετικών περιοτώσεων στον SARS-CoV-2 ο ίδιος σχολίασε ότι «δε θα είναι απολύτως ισοδύναμο με το να πάει ο πολίτης σε ένα διαγνωστικό κέντρο ή να καταγραφεί κεντρικά στο μητρώο Covid, αλλά θα είναι χρήσιμο για τους πολίτες για να έχουν μια εικόνα». Τα θετικά κρούσματα θα είναι δυνατόν ο πολίτης να τα δηλώσει στον ΕΟΔΥ.

Αναφορικά με την πλατφόρμα των ραντεβού για τους εμβολιασμούς, ο υπουργός υποστήριξε ότι η διαδικασία για τις ευπαθείς ομάδες ήταν η πιο περίπλοκη καθώς το υπουργείο έπρεπε να εντοπίσει τους πολίτες με σοβαρά χρόνια νοσήματα, με βάση το σύστημα της συνταγογράφησης και να κατηγοριοποιησεί σε νοσήματα και σε συγκεκριμένα φάρμακα που συνταγογραφούνται.

Ο κ. Πιερρακάκης εξήγησε ότι οι κωδικοί υπολογίζονται σε περίπου 72.000 και εξ αυτών η επιτροπή εμβολιασμού προτεραιοποίησε περίπου 150 κωδικούς. Κατόπιν αυτών η πλατφόρμα δέχεται να οριστούν ραντεβού για 250.000 πολίτες και ήδη πολλοί έχουν λάβει μήνυμα από την άυλη συνταγογράφηση.

Στη συνέχεια στο πρόγραμμα εμβολιασμού θα ακολουθήσουν οι ηλικιακές κατηγορίες 70-74 και οι 65-69 ετών.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό στα τέλη Απριλίου όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών και με τους πολίτες με  τα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου, θα έχουν κάνει έστω μια δόση του εμβολίου. Ο υπουργός εκτίμησε ότι ος τόχος είναι επιτεύξιμος, καθώς κάθε εβδομάδα προστίθενται 200.000 ραντεβού.

Πηγή: virus.com.gr

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *