Ο ρόλος της πρωτεϊνικής πρόσληψης σε ογκολογικούς ασθενείς στον υποσιτισμό/ καχεξία

Τι είναι η καρκινική καχεξία 

Η καρκινική καχεξία είναι ένα σύνθετο μεταβολικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από ακούσια απώλεια σκελετικών μυών και σχετίζεται με κακή κλινική έκβαση, μειωμένη επιβίωση και επηρεάζει αρνητικά τη θεραπεία του καρκίνου. Δεν υπάρχουν διαθέσιμες φαρμακευτικές παρέμβασης  για την καχεξία του καρκίνου, αλλά η διατροφική παρέμβαση συνιστάται ως ακρογωνιαίος λίθος της πολυτροπικής θεραπείας (1)

Τόσο ο υποσιτισμός, όσο και η καρκινική καχεξία-σαρκοπενία μπορούν να είναι αποτέλεσμα ψυχολογικών και κοινωνικών προβλημάτων που δημιουργούνται από την παρουσία της ασθένειας αλλά κύριος οφείλονται στο ότι οι καρκινικοί όγκοι μπορούν να προκαλέσουν συστηματική φλεγμονή, επηρεάζοντας τον μεταβολισμό και προάγοντας τη διάσπαση των μυϊκών πρωτεϊνών και στην μειωμένη λήψη θρεπτικών συστατικών λόγω της ανορεξίας που συμβάλλουν στην απώλεια βάρους (2,3).

Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Διατροφής και Μεταβολισμού (ESPEN) συνιστά:

Σε συνδυασμό με επαρκή θερμιδική πρόσληψη η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Διατροφής και Μεταβολισμού (ESPEN) συνιστά επαρκή πρόσληψη πρωτεϊνών (25-30 g πρωτεΐνης/γεύμα) για την ενεργοποίηση της μυϊκής πρωτεϊνοσύνθεσης (4). Παράλληλα, για την πρόληψη και τη διαχείριση της σαρκοπενίας  έχουν προταθεί διατροφικά πρότυπα,

όπως η μεσογειακή δίαιτα  και ποικίλα βιοδραστικά συστατικά (ω-3 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά, φυτοχημικά, βιταμίνη D κ.α.)  (5)

Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες και αμινοξέα που σχετίζονται με καλύτερη έκβαση (πχ. λεύκινη, αργινίνη)  που μπορείτε να εντάξετε στην καθημερινότητα σας είναι:

1) διάφορα κρέατα, κατά προτίμηση λευκό όπως είναι το κοτόπουλο και τα πουλερικά

2) ψάρια μικρά για την αποφυγή συσσώρευσης βαρέων μετάλλων

3) γαλακτοκομικά όπως είναι το τυρί κρέμα και το τυρί κότατζ

4) αυγά

5) όσπρια σε συνδυασμό με δημητριακά για την κατάλληλη πρόσληψη των απαραίτητών αμινοξέων

6) Ξηροί καρποί  κατά προτίμηση ανάλατοι και άψητοι

7) κακάο

8) και λαχανικά πλούσια σε αμινοξέα όπως σέλερι, μπρόκολο, σπανάκι, πατάτες, σπαράγγια, μαϊντανός, αγκινάρες, κουνουπίδι, λαχανίδα, λαχανάκια Βρυξελλών, μανιτάρια, καλαμπόκι. (6,7)

Επιπλέον, ο καθημερινός συνδυασμός πολλαπλών πρωτεϊνικών  συστατικών από διαφορετικές πηγές ζωικής και φυτικής προέλευσης  αναμένεται να έχει ανώτερη επίδραση σε σύγκριση με τα μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά μόνο, και θα είναι ευεργετική όχι μόνο για την πρόληψη της σαρκοπενίας αλλά και για την διατήρηση της υγείας των συμβιωτικών μας οργανισμών και για την έκβαση της ασθένειας.

Επιμέλεια :Γιώργος Τσαγκάνης1, Α. Παόλα Ρόχας1

  1. Νοσηλευτής Π.Ε, MSc
  2. Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Fearon K, Strasser F, Anker SD, Bosaeus I, Bruera E, Fainsinger RL, et al.. Definition and classification of cancer cachexia: an international consensus. Lancet Oncol. (2011) 12:489–95. 10.1016/S1470-2045(10)70218-7 Van Cutsem, E., Arends, J. The causes and consequences of cancer-associated malnutrition. Eur J Oncol Nurs. 2005;9:51–63.
  2. Lu Z, Yang L, Yu J. et al. Change of body weight and macrophage inhibitory cytokine-1 during chemotherapy in advanced gastric cancer: what is their clinical significance? PLoS One. 2014;9:e88553.
  3. Hopkinson JB. The Psychosocial Components of Multimodal Interventions Offered to People with Cancer Cachexia: A Scoping Review. Asia Pac J Oncol Nurs. 2021 Jul 20;8(5):450-461. doi: 10.4103/apjon.apjon-219.
  4. Deutz, N. E. P. et al. Protein Intake and Exercise for Optimal Muscle Function with Aging: Recommendations from the ESPEN Expert Group. Clinical Nutrition 2014, 33 (6), 929–936.
  5. Van de worp WRPH, Schols AMWJ, Theys J, Helvoort AV, Langen RCJ. Nutritional Interventions in Cancer Cachexia: Evidence and Perspectives From Experimental Models. 2020;7:601329. DOI: 3389/fnut.2020.601329
  6. Fujita S, Dreyer HC, Drummond MJ, Glynn EL, Cadenas JG, Yoshizawa F, et al.. Nutrient signalling in the regulation of human muscle protein synthesis. J Physiol. (2007) 582(Pt 2):813–23. 10.1113/jphysiol.2007.134593
  7. Prado CM, Purcell SA, Laviano A. Nutrition interventions to treat low muscle mass in cancer. J Cachexia Sarcopenia Muscle. (2020) 11:366–80. 10.1002/jcsm.12525

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *