Στα πλαίσια του προγράμματος «Women Going Digital: Κατάρτιση ανέργων γυναικών σε τεχνολογικές/ ψηφιακές δεξιότητες και σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας» που υλοποιήθηκε την περίοδο Μάιος-Σεπτέμβριος 2020 με την υποστήριξη και χρηματοδότηση του ιδρύματος Λάτση, εξετάστηκαν οι τεχνολογίες της πληροφορίας από τη σκοπιά του φύλου με τη ψηφιακή τεχνολογία ως δομή εξουσίας και αναπαραγωγής των ήδη υπαρχουσών κοινωνικών διακρίσεων σε σχέση με το φύλο.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ (2001) τα βασικότερα εμπόδια στο να αποκτήσει κάποιος ψηφιακές δεξιότητες είναι η φτώχεια, η κοινωνική διαστρωμάτωση και δημογραφικοί παράγοντες. Διαπιστώθηκε πως οι άντρες είναι 4 φορές περισσότεροι από τις γυναίκες που ασχολούνται με τις Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών στην Ευρώπη, γεγονός που κάνει τις τελευταίες πολλές φορές να εγκαταλείπουν τον κλάδο. Στην συγκεκριμένη μελέτη συμμετείχαν αποκλειστικά γυναίκες όπως επίσης και γυναίκες με αναπηρία, η συντριπτική πλειοψηφία δήλωσε πως έχει εμπειρία σε νέες τεχνολογίες ωστόσο είναι μακροχρόνια άνεργες, μεταξύ 20-29 ετών αλλά μόλις το 18.2% εξ αυτών θα αξιοποιούσε τις δεξιότητές που έχει για να ανοίξει δική του επιχείρηση.
Στην Ελλάδα, το 40.2% του πληθυσμού είναι αποκλεισμένοι από το διαδίκτυο κυρίως λόγω έλλειψης τεχνικών γνώσεων. Οι μη χρήστες είναι κυρίως γυναίκες, συνταξιούχοι, χαμηλού εισοδήματος και μορφωτικού επιπέδου. Το χάσμα φαίνεται να αναπαράγεται μέσα από μηχανισμούς της έμφυλης κοινωνικοποίησης αλλά και τα υπάρχοντα στερεότυπα της κοινωνίας, τα οποία θέλουν την γυναίκα να φροντίζει κατ’ αποκλειστικότητα τα παιδιά και να είναι νοικοκυρά ενώ οι άντρες να έχουν καριέρα και εκ φύσεως ροπή προς την τεχνολογία. Μάλιστα διαπιστώθηκε ότι τα αγόρια λαμβάνουν πολύ μεγαλύτερη υποστήριξη σε σχέση με τα κορίτσια, ως προς την χρήση των Η/Υ. Έτσι, οι γυναίκες πέφτουν σε ένα στίβο μάχης ο οποίος είναι άνισος εξαρχής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν το πεδίο, ακόμη και αν έχουν δεξιότητες.
Αυτό μπορεί να αντιστραφεί μόνο αν αυξηθεί η συμμετοχή της γυναίκας στη ψηφιακή κοινωνία και επιχειρηματικότητα. Θα πρέπει το κράτος να αναλάβει την επιμόρφωση μέσω δωρεάν σεμιναρίων για όλες τις ευάλωτες ομάδες με έμφαση στη πληροφορική και την επικοινωνία. Έτσι θα μπορούσε να καταπολεμηθεί το ψηφιακό χάσμα.
Περισσότερα :
https://diotima.org.gr/wp-content/uploads/2020/11/Diotima-WomanGoingDigital-new.pdf