Ο αριθμός των περιστατικών καρκίνων του δέρματος έχει αυξηθεί ραγδαία σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια. Στην Ελλάδα καταγράφονται περίπου 30.000 περιστατικά καρκίνων του δέρματος το χρόνο από τα οποία 1.500 είναι άνθρωποι που εμφανίζουν μελάνωμα.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι καρκίνου του δέρματος, οι συχνότεροι όμως είναι τρεις, το μελάνωμα, το βασικοκυτταρικό και το ακανθοκυτταρικό επιθηλίωμα.
Το «Ανδρέας Συγγρός» είναι ένα από τα νοσοκομεία στην εμπροσθοφυλακή του δημόσιου συστήματος Υγείας, ως Πρότυπο Κέντρο Αναφοράς Δερματικών και Αφροδισίων Νοσημάτων. Από την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, διαθέτει το τελευταίας τεχνολογίας μηχάνημα VECTRA WB360 στη μάχη κατά των δερματικών νόσων και, κυρίως, κατά του καρκίνου του δέρματος. Το μηχάνημα αποτελεί αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση και τοποθετεί την Ελλάδα στις έξι χώρες παγκοσμίως οι οποίες διαθέτουν το συγκεκριμένο μηχάνημα.
Η δωρεά του μηχανήματος VECTRA WB360 έρχεται σε συνέχεια της συνολικής ανακατασκευής του Κέντρου Μελανώματος και Καρκίνου Δέρματος, η οποία ολοκληρώθηκε το 2018 με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.
Στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» δημιουργήθηκε ένας σύγχρονος και λειτουργικός χώρος, ο οποίος υποδέχεται καθημερινά περισσότερους από 40 ασθενείς με δερματοογκολογικές παθήσεις, επιτελώντας ένα σημαντικό έργο απέναντι σε μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη νόσο, που εξελίσσεται σε σύγχρονη μάστιγα. Το νέο κέντρο, με εμβαδόν 250 τετραγωνικά μέτρα (τριπλάσιο από εκείνο του προηγούμενου χώρου), διαθέτει τέσσερα εξεταστήρια, χώρο μικροεπεμβάσεων, χώρο προσωπικού, καθώς και αίθουσα βιβλιοθήκης, διασκέψεων και συνεντεύξεων ασθενών.
Τα πλεονεκτήματα
Η τρισδιάστατη απεικόνιση που μπορεί και προσφέρει το συγκεκριμένο μηχάνημα μέσα από 92 κάμερες, οι οποίες τραβούν μια στιγμιαία φωτογραφία, αποτελεί το μέλλον της Δερματολογίας και της Δερματολογικής Ογκολογίας, αφού παρέχει τη δυνατότητα να παρακολουθούνται όλες οι βλάβες ενός ασθενούς ταυτόχρονα, όπως και οι μεταβολές τους στον χρόνο.
Οι ενσωματωμένοι αλγόριθμοι Τεχνητής Νοημοσύνης που περιέχει το VECTRA WB360 επιτρέπουν την αυτοματοποιημένη συγκέντρωση όλων των βλαβών του δέρματος ενός ασθενούς, ενώ παρέχουν και το πλεονέκτημα της σύγκρισης σε εξακολουθητικές φωτογραφίσεις.
Στην αρχική του εφαρμογή, το μηχάνημα θα χρησιμοποιείται για ασθενείς με ιστορικό μελανώματος ή με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του δέρματος (ιστορικό προηγούμενου καρκίνου δέρματος, οικογενειακό ιστορικό μελανώματος, ιστορικό έντονης έκθεσης στον ήλιο με πολλαπλά εγκαύματα κ.ά.).
Στην πορεία, η χρήση του μπορεί να επεκταθεί σε υγιή άτομα για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, καθώς και σε άλλους δερματολογικούς ασθενείς, για την παρακολούθηση ενός μεγάλου εύρους δερματολογικών νοσημάτων, όπως της ψωρίασης, της λεύκης, των πομφολυγωδών νοσημάτων, για τη διαχείριση εγκαυμάτων κ.ά.
Στο Ανδρέας Συγγρός το υπερσύγχρονο VECTRA WB360 στη μάχη κατά του καρκίνου του δέρματος!