Θέλουμε τους φίλους μας πίσω

Όλα ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2020, έπειτα από το ξέσπασμα μιας πανδημίας λεγόμενη ως Covid-19. Κανείς δεν ήξερε τι τον περίμενε και πόσο σημαντικό ρόλο θα έπαιζαν στην καθημερινότητα του ανθρώπου όλα όσα επρόκειτο να ακολουθήσουν.

Αρχικά, η πανδημία φανερώθηκε ως μια μεγάλη κοινωνική αδυναμία, όπου περιόρισε σιγά-σιγά την ζωή των ανθρώπων αλλά και τις διαπροσωπικές σχέσεις. Οι άνθρωποι έχασαν το είναι τους, άλλοι παντρεύτηκαν, άλλοι χώρισαν, άλλοι μετακόμισαν και άλλοι πέθαναν- όλοι όμως έψαχναν με κάθε τρόπο να ξεφύγουν από το κακό που τους βρήκε.

Με την πάροδο του χρόνου και έπειτα από μεγάλη προσπάθεια και πειράματα, ήρθε το εμβόλιο, το οποίο βασίστηκε στην πρόληψη του ιού και στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης του. Ο κόσμος έχασε τα ενδιαφέροντα του, τους φίλους του, τους συγγενείς, τις εξόδους, την εργασία του και οτιδήποτε άλλο τον εξέφραζε, με αποτέλεσμα να πέφτει σε ένα φαύλο κύκλο αδύναμων σχέσεων και προσδοκιών. Η ζωή του άρχισε να κρέμεται σε μια κλωστή, με ψέματα, υποκρισία, αβεβαιότητα και ανασφάλεια, τσακωμούς, συλλαλητήρια και με την ελπίδα ότι ίσως κάτι αλλάξει. Βασίζονταν στην μάζωξη σε σπίτια, στην τηλεργασία και στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση.

Έπειτα, η προϋπάρχουσα οικονομική δυσχέρεια χτύπησε κόκκινο, με αποτέλεσμα να κλείνουν επιχειρήσεις, μαγαζιά και πολλά άτομα να χάνουν την εργασία τους. Ένα πράγμα τους καθησυχάζει – τα μέσα μαζικής δικτύωσης, όπου προσπάθησαν με κάθε τρόπο να κρατήσουν επαφές και σχέσεις με συνανθρώπους τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η φιλία και η εμπιστοσύνη έμεινε άρρηκτη.

Αυτό ήταν τόσο δύσκολο για την πανδημία να είναι μια εποχή εξόδου. Οι κάτοικοι πόλεων διέφυγαν στα προάστια ή στις εξοχικές κατοικίες . Οι millennials μετακόμισαν στο σπίτι με τους γονείς . οι μειωμένοι εργαζόμενοι μετακινήθηκαν για να βρουν εργασία ή χαμηλότερο κόστος ζωής.Έτσι, ακόμη και οι κοντινότερες φιλίες διαλύθηκαν.

Τα πανταχού παρόντα smartphone και φορητοί υπολογιστές που συγκρατούν απομακρυσμένους φίλους μαζί, παράδοξα, μπορεί να τους βοήθησαν να τους ξεχωρίσουν. Μερικά από αυτά ήταν απλώς ένα παιχνίδι αριθμών. Πόσα άτομα μπορείτε να χωρέσετε σε ένα ομαδικό κείμενο χωρίς να μετατραπεί σε χάος. Πέντε? Επτά; Δεν θα κάνουν όλοι το κόψιμο.

Τέλος, ο χρόνος κύλησε και έχουμε φτάσει άνοιξη, ξεκινά η διαδικασία που ο άνθρωπος θα απελευθερωθεί και τα μπαρ, τα γήπεδα και τα εστιατόρια θα ξαναγεμίσουν. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι άνθρωποι προσπάθησαν να αναζωογονήσουν τις παλιές φιλίες τους αλλά και να θρέψουν νέες. Πάντως, θα αντιληφθούμε σύντομα το αν η μαζική εξάρθρωση στην κοινωνική μας ζωή ήταν απλώς μια «πανδημική παύση», όπως το έθεσε ο HuffPost ή μια «νεκρή εποχή» για την φιλία.

Πηγή: The New Work Times

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *