Η ποδηλασία είναι μία ήπια αεροβική άσκηση που μπορεί να ωφελήσει την υγεία και τη φυσική μας κατάσταση. Οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να την εντάξουμε στην καθημερινότητά μας είτε ως μέσο μεταφοράς ή ως μία συστηματική δραστηριότητα. Το γεγονός ότι είναι σχετικά εύκολη ακόμα και για αρχάριους, έχει διάφορα επίπεδα δυσκολίας και σχεδόν μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, την καθιστά ιδιαίτερα δημοφιλή.
Η ποδηλασία μπορεί:
Να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος, να δυναμώσουμε το σώμα και ειδικά τα πόδια μας, να βελτιώσει την στάση του σώματος, την ισορροπία και τον συντονισμό.
Οφέλη για την υγεία μας
Σύμφωνα με πολλές διαφορετικές επιστημονικές έρευνες, η ποδηλασία μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.
Το 2017 ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης ολοκλήρωσαν μία πενταετή έρευνα στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διεξαγωγής της έρευνας οι συμμετέχοντες ελέγχονταν σχετικά με τον τρόπο μετακίνησης και την υγεία τους. Στο τελικό συμπέρασμα ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία, η διατροφή και προϋπάρχουσες ασθένειες.
Η έρευνα έδειξε πως όσοι πήγαιναν στη δουλειά με το ποδήλατο είχαν 45% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρδιαγγειακές παθήσεις και 46% λιγότερες να προσβληθούν από καρκίνο. Στην ίδια κατηγορία, οι πιθανότητες να καταλήξουν οι συμμετέχοντες από καρδιακή πάθηση ήταν 52% μικρότερες και 40% λιγότερες εάν είχαν προσβληθεί από καρκίνο. Συνολικά, όσοι μετακινούνταν προς και από την δουλειά με ποδήλατο είχαν 41% λιγότερες πιθανότητες θνησιμότητας από οποιαδήποτε αιτία.
Μία ακόμη έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2020 στο The Lancet η οποία επικεντρώθηκε στην σύνδεση μεταξύ τρόπου μετακίνησης και ασθενειών, κατέληξε σε παρόμοια συμπεράσματα.
Η ποδηλασία μπορεί επίσης να είναι αποτρεπτικός παράγοντας για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Σύμφωνα με πολύ πρόσφατη έρευνα, η συχνή ποδηλασία μπορεί να μειώσει τα ποσοστά θνησιμότητας για ανθρώπους με διαβήτη κατά 24% και αν συνεχίζεται για τουλάχιστον 5 χρόνια, κατά 35%.
Βοηθάει ασθενείς με καρκίνο
Η ποδηλασία αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή στο πλαίσιο της φροντίδας για όποιον έχει καρκίνο ή αναρρώνει από αυτόν. Βοηθά επίσης το σώμα να παραμένει γυμνασμένο και δυνατό, κάτι που μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης συγκεκριμένων ειδών καρκίνου όπως ο καρκίνος του μαστού.
Σύμφωνα με έρευνα του 2019 η γυμναστική σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού μειώνει τις παρενέργειες των θεραπειών, συμπεριλαμβανομένης της κούρασης και συμβάλλει στη γενικότερη καλή ποιότητα της ζωής τους.
Ωστόσο, καθώς πολλοί καρκινοπαθείς έχουν χαμηλά επίπεδα ενέργειας και μπορεί να νιώθουν πόνο κατά τη διάρκεια της θεραπείας, καλό θα είναι η άσκηση να γίνεται υπό την επίβλεψη ενός επαγγελματία και σε συνεννόηση με τον γιατρό.
Ποδηλασία και υγεία των πνευμόνων
Η ποδηλασία συμβάλλει επίσης στην καλή λειτουργία του καρδιοαναπνευστικού συστήματος. Βοηθά στην προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος από λοιμώξεις του αναπνευστικού, ενώ 170-250 λεπτά την εβδομάδα μπορούν να βελτιώσουν κατά πολύ την υγεία των πνευμόνων τόσο για όσους είναι υγιείς όσο και για εκείνους που πάσχουν από κάποια πνευμονική πάθηση.
Για παράδειγμα, ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια μπορούν να εντάξουν την ποδηλασία στο πρόγραμμα αποκατάστασης.
Ποδηλασία και μακροζωία
Έρευνες έχουν μελετήσει το πώς η άσκηση και συγκεκριμένα το ποδήλατο, μπορεί να βοηθήσει έναν ηλικιωμένο να έχει καλύτερη συγκέντρωση και να παίρνει πιο γρήγορες αποφάσεις όταν οδηγεί.
Σε μία μελέτη με ποδηλάτες 60 έως 70 ετών φάνηκε πως οι συγκεκριμένοι ήταν πιο ικανοί να επιλύουν περίπλοκα προβλήματα, είχαν πιο γρήγορα αντανακλαστικά και συνολικά είχαν καλύτερη αντίδραση σε ό,τι αφορά στις επιτελικές τους λειτουργίες από συνομηλικους που έκαναν καθιστική ζωή.
Συγκριτικά με άλλα είδη άσκησης οι ποδηλάτες υπερείχαν στη γρήγορη λήψη αποφάσεων σε σχέση με συνομήλικους που είχαν επιλέξει άλλο είδος εκγύμνασης.
Με άλλα λόγια, η συστηματική ποδηλασία μπορεί να συμβάλλει στην διατήρηση της μνήμης, την καλύτερη υγεία και τα λιγότερα οδικά ατυχηματα στην τρίτη ηλικία, πράγμα που σημαίνει ότι ο άνθρωπος μπορεί να διατηρήσει την αυτονομία του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ψυχολογικά οφέλη
20 με 30 λεπτά άσκησης την ημέρα μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης. Με την ποδηλασία εκκρίνονται ενδορφίνες που λειτουργούν ως φυσικό ρυθμιστικό της διάθεσης. Χάρη στην ρύθμιση της αδρεναλίνης και της κορτιζόλης, βοηθά επίσης στη μείωση του άγχους.
Πηγές:
https://www.healthline.com/health/fitness-exercise/cycling-benefits#drawbacks-and-safety
https://blog.cdphp.com/healthy-living/health-benefits-of-biking-in-new-york/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/benefits-of-cycling#health-benefits