Καρκίνος του μαστού. Μια συχνή διάγνωση που αντηχεί στα νοσοκομεία σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Ο καρκίνος του μαστού παραμένει ένας από τους πιο συνηθισμένους καρκίνους στις χώρες της ΕΕ, με 355.457 περιπτώσεις που διαγνώστηκαν το 2020(ο σύνδεσμος είναι εξωτερικός.) Αποτελεί το 28,7% όλων των νέων καρκίνων στις γυναίκες, με τις Ευρωπαίες να έχουν 1 στις 11 πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού. Μόνο στη χώρα μου, την Ιρλανδία, ανιχνεύονται περισσότερα από 3.700 κρούσματα ετησίως(ο σύνδεσμος είναι εξωτερικός).
Παρά τις πρόσφατες εξελίξεις στη φροντίδα και την επιβίωση του καρκίνου του μαστού, υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν – από την πρόληψη έως τη μετέπειτα φροντίδα. Επιπλέον, η πανδημία του COVID-19 έχει επιτείνει περαιτέρω αυτές τις προκλήσεις. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι ασθενείς όχι μόνο αγωνίστηκαν να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές διαδικασίες καθ ‘όλη τη διάρκεια της θεραπείας, αλλά πολλοί απέφυγαν να αναζητήσουν ευκαιρίες ελέγχου λόγω του φόβου μόλυνσης. Καθώς ο καρκίνος του μαστού είναι θεραπεύσιμος εάν εντοπιστεί αρκετά νωρίς, αυτό θα έχει καταστροφικό αντίκτυπο.Υπό το φως μιας νέας ώθησης για τη φροντίδα του καρκίνου σε επίπεδο ΕΕ, η υποστήριξή για ένα μοντέλο και συνεργασία πολλών ενδιαφερόμενων μερών όσον αφορά την αντιμετώπιση του καρκίνου ενός δηλαδή πολλαπλού συνασπισμός ενδιαφερόμενων μερών είναι γεγονός.
TBCT: Διασφάλιση ότι ο καρκίνος του μαστού αποτελεί προτεραιότητα της πολιτικής υγείας της ΕΕ
Η πρωτοβουλία πολλών ενδιαφερόμενων μερών εδραιώθηκε το 2017 και έκτοτε έχει αυξηθεί σημαντικά σε μέλη και δραστηριότητες. Στο TBCT, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, οι ασθενείς και οι επαγγελματικές οργανώσεις και εταιρείες συναντώνται με τον κοινό στόχο της αύξησης του καρκίνου του μαστού για να διασφαλίσουν ότι αποτελεί προτεραιότητα της πολιτικής υγείας της ΕΕ. Μέχρι σήμερα, υπάρχουν 13 μέλη που φέρνουν τις μοναδικές τους προοπτικές καθώς στοχεύουμε στη βελτίωση της πρόληψης, της διάγνωσης και της φροντίδας του καρκίνου του μαστού σε όλη την Ευρώπη. Το TBCT παρείχε ενεργή συμβολή στη διαδικασία διαβούλευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το ευρωπαϊκό σχέδιο αντιμετώπισης του καρκίνου και συνεχίζει να συμμετέχει σε συζητήσεις με όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ για την ανάδειξη αυτού του κρίσιμου θέματος.
Η συνεργασία αυτή επιτρέπει να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες με τρόπους που έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο καθώς είμαστε όλοι σε θέση να επικεντρωθούμε σε θέματα και ζητήματα που, μεμονωμένα στους οργανισμούς μας, δεν θα μπορούσαμε να διερευνήσουμε. Λόγω της διαφορετικότητας και της πολυμορφίας μας – που περιλαμβάνει ιατρικές γνώσεις πρώτης γραμμής, προοπτικές ασθενών, τεχνογνωσία της βιομηχανίας και γνώσεις χάραξης πολιτικής – μπορούμε να συσχετιστούμε καλύτερα με την ποικιλία των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με καρκίνο. Κάθε οργανισμός συνεισφέρει στην πρωτοβουλία, ενώ η γραμματεία του TBCT εξασφαλίζει συνέπεια και παρέχει καθοδήγηση για τις δραστηριότητές μας. Ενδεικτικό είναι η δημοσίευση μιας ανανεωμένης πρόσκλησης για αλλαγή(ο σύνδεσμος είναι εξωτερικός), η οποία αναδεικνύει τις προκλήσεις και τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τον COVID-19 και τη σημασία της εφαρμογής του ευρωπαϊκού σχεδίου για την αντιμετώπιση του καρκίνου(ο σύνδεσμος είναι εξωτερικός)για τη μείωση των υφιστάμενων ανισοτήτων και την εγγύηση της καλύτερης φροντίδας για τους ασθενείς με καρκίνο του μαστού στην ΕΕ.
Εμπνευσμένη υπεράσπιση του καρκίνου
Η πρωτοβουλία TBCT έχει αναπτυχθεί και συνέβαλε στην αύξηση της αναγνώρισης των προκλήσεων που θέτει ο πρώιμος και προχωρημένος καρκίνος του μαστού στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, στους ασθενείς, στους συνηγόρους και στο ευρύ κοινό. Ωστόσο, η δουλειά μας δεν σταματά και δεν μπορεί να σταματήσει εκεί. Ο COVID-19 έφερε σοβαρές διαταραχές στις υπηρεσίες του καρκίνου, αλλά έδειξε επίσης το όφελος της συνεργασίας. Το επόμενο ορόσημό μας είναι να υποστηρίξουμε την εφαρμογή του ευρωπαϊκού σχεδίου κατά του καρκίνου, αναδεικνύοντας τη σημασία της απρόσκοπτης μεταφοράς των συστάσεων στο πλαίσιο του σχεδίου στα εθνικά σχέδια ελέγχου του καρκίνου σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Είναι ζωτικής σημασίας τα άτομα που πάσχουν από καρκίνο του μαστού να έχουν ίση πρόσβαση σε ασφαλείς και ποιοτικές διαδικασίες και να απολαμβάνουν την ίδια ποιότητα ζωής ανεξάρτητα από την τοποθεσία τους.
Το TBCT μπορεί να χρησιμεύσει ως έμπνευση για περαιτέρω δραστηριότητες συνηγορίας στον χώρο του καρκίνου – ίσως και σε διαφορετικές περιοχές εκτός ΕΕ. Το παγκόσμιο ογκολογικό τοπίο είναι ποικίλο αλλά ο στόχος είναι ένας: να βελτιώσουμε τη ζωή των ασθενών με καρκίνο. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ενθαρρύνονται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να συμμετάσχουν σε έναν ανοιχτό διάλογο για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, την εμπειρία τους και με σκοπό την ανάπτυξη μιας στρατηγικής συνεργασίας που μπορεί να φέρει θετική αλλαγή στους ασθενείς με καρκίνο του μαστού, τους επιζώντες και τις οικογένειές τους.
Το κείμενο το υπογραφει η Φράνσις Φιτζέραλντ(ο σύνδεσμος είναι εξωτερικός) είναι Ιρλανδή βουλευτής από το Δουβλίνο με την Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019. Βουλευτής για πάνω από 20 χρόνια, υπηρέτησε ως Tánaiste (Αναπληρωτής Πρωθυπουργός) από το 2016-17, ως Υπουργός Επιχειρήσεων, Επιχειρήσεων & Καινοτομίας (2017). Υπουργός Δικαιοσύνης & Ισότητας (2014-17) και ήταν ο πρώτος Υπουργός της Πολιτείας για θέματα Παιδιών και Νέων (2011-14). Η Φράνσις έχει υπηρετήσει στο παρελθόν στο διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος Έρευνας Μαστού στο Νοσοκομείο του Αγίου Βικέντιου στο Δουβλίνο και ήταν επίσης Αντιπρόεδρος της Europa Donna, του Ευρωπαϊκού Συνασπισμού για τον καρκίνο του μαστού.