Ο Ξενοφών Βερύκιος, πολυγραφότατος επιστήμονας,εμπνευσμένος πανεπιστημιακός δάσκαλος, ποιητής, μα πάνω απ’ όλα ένας αστείρευτος εφευρέτης – κατέχει 11 διεθνή διπλώματα ευρεσιτεχνίας και αναμένει το 12ο -,ο άνθρωπος που έστησε το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, δημιούργησε πανεπιστημιακή εταιρεία -τεχνοβλαστό, την ΕΛΒΙΟ Α.Ε., σε μια εποχή που η ιδέα της εμπορευματοποίησης της ακαδημαϊκής έρευνας αποτελούσε «κόκκινο πανί», μας λέει ότι «λέμε πολλά και να κάνουμε λίγα«
Η χρήση της βιομάζας
Το υδρογόνο είναι το μοναδικό καύσιμο το οποίο δεν εκλύει αέρια του θερμοκηπίου. Ομως δεν υπάρχει ελεύθερο στη φύση και πρέπει να παραχθεί, εκλύοντας ρύπους, μεταξύ άλλων άκαυτο φυσικό αέριο, δηλαδή μεθάνιο, που είναι 82 φορές πιο ισχυρός παράγοντας θερμοκηπίου από το CO2. Αλλά όχι με τα συστήματα που ανέπτυξε ο κ. Βερύκιος. Η κατεξοχήν επαναστατική ιδέα ήταν η χρήση της βιομάζας στην παραγωγή υδρογόνου.«Η βιομάζα –δηλαδή τα κομμένα κλαδιά, τα οργανικά απόβλητα ανθρώπων και ζώων, τα απόβλητα .
Η ανθρωπότητα να κάνει κάτι δραστικό
Λέμε πολλά για την κλιματική αλλαγή, αλλά κάνουμε λίγα λόγω του οικονομικού ή πολιτικού κόστους. Οι τεχνολογίες συλλογής, χρήσης, αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα είναι εδώ. Θα έπρεπε η ανθρωπότητα να κάνει κάτι δραστικό. Η ελληνική κυβέρνηση έκλεισε τα εργοστάσια του λιγνίτη νωρίτερα από το προγραμματισμένο, κι αυτή ήταν μια ενέργεια δραστική, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό. Ως κοινωνίες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, πρώτον, ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι και, δεύτερον, ότι το κόστος των αλλαγών θα πρέπει να το αναλάβουμε εμείς. Δεν γίνεται να κλείνουμε τον λιγνιτικό σταθμό και να εξακολουθούμε να πληρώνουμε την κιλοβατώρα 8 λεπτά. Πρέπει να την πληρώσουμε ακριβότερα, αλλά και να μην τη σπαταλάμε, να εξοικονομούμε ενέργεια. Είναι τεράστιο το κόστος σε ανθρώπινες ζωές, σε καταστροφές, πλημμύρες, καύσωνες, πυρκαγιές».
Για τον κ. Βερύκιο οι πράσινες τεχνολογίες είναι «η μόνη ελπίδα. Ομως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο πώς ορίζουμε το πράσινο. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, π.χ., δεν είναι πάντα πράσινα. Μπορεί ένα ηλεκτρικό Ι.Χ. να ρυπαίνει όσο ένα συμβατικό αν η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιεί έχει παραχθεί από μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Απλώς δεν ρυπαίνει την πόλη, ρυπαίνει αλλού. Οσον αφορά την κλιματική αλλαγή, δεν έχει διαφορά εάν ο ρύπος εκλύεται στην Αθήνα ή στην Πτολεμαΐδα. Επίσης, η παραγωγή φωτοβολταϊκών πάνελ απαιτεί τεράστια ποσότητα ενέργειας, όχι πάντα καθαρής. Εάν, αντί να εγκαθιστούμε μόνο φωτοβολταϊκά πάνελ στην Ελλάδα, στις εκτάσεις αυτές καλλιεργούσαμε ενεργειακά φυτά ή κατασκευάζαμε θερμοκήπια, θα είχαμε φθηνή βιομάζα, μηδενική ή αρνητική εκπομπή ρύπων, έντονη οικονομική δραστηριότητα, πολλές νέες θέσεις εργασίας».
Στην ερώτηση ποιο είναι το πρόβλημα της χώρας μας απαντά ξεκάθαρα : «Η παιδεία. Η μάθηση είναι σχεδόν αποκλειστικά βασισμένη στην αποστήθιση της γνώσης και όχι στην αναζήτηση.
Ο μαθητής, ο φοιτητής δεν μαθαίνει πώς να μαθαίνει και πώς να αμφισβητεί αυτό που μαθαίνει. Και υπάρχει ένας φαύλος κύκλος. Αυτοί που θα έπρεπε να διδάξουν αλλιώς τα παιδιά βγήκαν από το σαθρό σύστημα που φτιάξαμε εμείς όλες αυτές τις δεκαετίες. Θα πρέπει να αλλάξουν ριζικά η φιλοσοφία και οι δομές. Τα ημίμετρα βοηθούν ως ένα βαθμό, αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα. Ο νόμος Διαμαντοπούλου ήταν ένας εξαιρετικός νόμος, όμως άρχισε να “ξηλώνεται” από την επόμενη μέρα. Χωρίς ισχυρή διοίκηση, μπούσουλα, φιλοσοφία και όραμα, θα ανακυκλώνεται η φαύλη κατάσταση».
Ανισότητες
«Ο κόσμος θα πρέπει να αναθεωρήσει πολλά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η μεγάλη ανισοκατανομή πλούτου, αγαθών, προοπτικών και ευκαιριών. Στην εποχή μου, τα πράγματα ήταν αλλιώς. Ξεκίνησα από τον Δρυμώνα της Λευκάδας και μέσω της εκπαίδευσης έφθασα σε εντελώς διαφορετικό σημείο. Σήμερα ένα παιδί που θα ξεκινήσει από τον Δρυμώνα δεν έχει τις ίδιες ευκαιρίες. Ενας νέος από γκέτο του Σικάγου ή της Νέας Υόρκης δεν έχει την παραμικρή πιθανότητα να ξεφύγει από τη μοίρα του. Στην Κίνα, το ίδιο. Είναι ένα μεγάλο βήμα πίσω, και πρέπει να κάνουμε κάτι προκειμένου να επανέλθουν κάποιες ευκαιρίες· είναι πολύ αισιόδοξο να μιλήσουμε για ίσες ευκαιρίες.
Διαβάστε όλη την συνεντευξη του καθηγητή στο : https://www.kathimerini.gr/opinion/geyma-me-thn-k/561445279/xenofon-verykios-leme-polla-kanoyme-liga-gia-to-klima/(της Τασούλας Καραϊσκάκη, Καθημερινή)