Αλήθεια θα μπορούσαμε να είμαστε πιο ευτυχισμένοι;
Ο καθηγητής Professor Lord Richard Layard Director, Wellbeing Programme, Centre for Economic Performance μας εισάγει για μια ακόμη φορά στην έννοια της κοινωνικής ευτυχίας.
Στις δύσκολες και πρωτόγνωρες καταστάσεις που ζούμε, η ευτυχία και η ευημερία των πολιτών θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα των κυβερνήσεων εάν θέλουν να πρωταγωνιστούν στις ζωές των πολιτών. Η κοινωνία πρέπει να αποτελείται από άτομα που είναι χαρούμενα,τα όποια επικεντρώνονται στα ουσιώδη σε αυτή τη ζωή, έτσι ώστε να μπορέσουν να τα ανταπεξέλθουν στην σύγχρονη πραγματικότητα, στις “dark days”.
Η ιδέα ενός κοινωνικά ευτυχισμένου ανθρώπου έρχεται από τον 18ο αιώνα όπου ο διευθυντής του LSE’s William Beveridge ανέφερε: “Humans are social animals. Loneliness is a major problem in modern society.”
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας, υπάρχουν 6 βασικά συστατικά για την εθνική ευτυχία: εισόδημα, προσδόκιμο ζωής, κοινωνική στήριξη, ελευθερία, εμπιστοσύνη και γενναιοδωρία. Οι σκανδιναβικές χώρες -οι οποίες συνήθως βρίσκονται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης ευτυχίας (η Φινλανδία είναι σήμερα η πρώτη)- τείνουν να τα πηγαίνουν καλά σε όλα αυτά τα μέτρα. https://www.healthyliving.gr/2019/12/05/eytyxia-koinonia-9/
Η ευτυχία βασίζεται πράγματι μόνο σε αυτά τα 6 βασικά συστατικά; Μάλλον όχι.
Η αιτία που διαφοροποιεί την κατάσταση του ανθρώπου και παίζει σημαντικό ρόλο είναι η ψυχική υγεία. Εξίσου σημαντικά είναι να υπάρχουν σχέσεις με άλλους ανθρώπους και ποιότητα συνθηκών εργασίας. Η προσωπική ζωή των ατόμων αλλά και η σωματική υγεία παίζουν επίσης μεγάλο ρόλο. Σε όλα τα παραπάνω μπορεί να βοηθήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το κράτος.
Ως κύριος αρωγός μπορεί να δίνει κίνητρα στους πολίτες να γίνονται καλύτεροι υπάλληλοι, καλύτεροι γονείς, καλύτεροι σύντροφοι και πολίτες. Έτσι, και μέσω των επιτυχιών, οι πολίτες θα μπορούσαν να γίνουν πιο χαρούμενοι. Ακόμη ο καθένας από εμάς θα έπρεπε να έχει στόχους που θα προάγουν την δική του ευτυχία αλλά και των γύρω του.
Έτσι, σιγά-σιγά θα μπορούσε να αλλάξει η κουλτούρα του ανταγωνισμού που υπάρχει στην κοινωνία.Οι συνθήκες που έχει δημιουργήσει στην κοινωνία η πανδημία, έχουν κάνει τον άνθρωπο μοναχικό, απόμακρο και καταθλιπτικό. Αν όμως όλοι αρχίσουμε να σκεφτόμαστε με θετικότητα και με γνώμονα το γενικό καλό, θα μπορούσαμε να βγούμε από αυτή την κατάσταση αλώβητοι αλλά και πιο δυνατοί από ποτέ.
Περισσότερα :