”Μπορεί να μην καταλάβουμε ποτέ τον καρκίνο. Στην πραγματικότητα, μπορεί να μην το θεραπεύσουμε ποτέ.Αλλά μια ουγγιά πρόληψης αξίζει περισσότερο από ένα εκατομμύριο λίβρες θεραπείας .”
Για τους περισσότερους από εμάς, οι σκέψεις για σχέδια και επανεφεύρεση έρχονται με τη μορφή αποφάσεων στην αρχή της χρονιας. Είτε δεσμευόμαστε να ασκούμαστε περισσότερο, να χάσουμε βάρος, να κάνουμε πράξεις καλοσύνης ή να είμαστε πιο ακριβείς, η παράδοση της υιοθέτησης νέων συνηθειών μας βοηθά να αναγνωρίσουμε τις μοναδικές μας φιλοδοξίες και λαχτάρα.
Φυσικά, ζούμε δύσκολες στιγμές. Για πολλούς, οι διπλές προκλήσεις της πανδημίας και του καρκίνου έχουν εξαντλήσει τους πόρους, έχουν αποδεκατίσει την ανθεκτικότητα και έχουν μειώσει την ελπίδα. Αναγκαστήκαμε να αναγνωρίσουμε ότι πολλά πράγματα είναι πέρα από τον έλεγχό μας, κάτι που μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε αδύναμοι για το μέλλον μας. Αλλά αυτή η θεμιτή ανησυχία δεν πρέπει να μειώνει την αισιοδοξία μας για καλύτερες μέρες.
Τα ψηφίσματα της Πρωτοχρονιάς επιτρέπουν σε όσους από εμάς παλεύουν με το βάρος τόσο του καρκίνου όσο και της πανδημίας να προσπαθήσουμε να διαμορφώσουμε τη ζωή μας με όποια μορφή οραματιζόμαστε. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε πώς ανταποκρίνεται ο καρκίνος μας στη θεραπεία ή πότε θα εξασθενίσει η πανδημία. Μπορούμε να ελέγξουμε πώς ανταποκρινόμαστε σε αυτές τις προκλήσεις.
1) Σκεφτείτε ποιες αποφάσεις είναι ρεαλιστικές και ελκυστικές για εσάς σε αυτούς τους ασυνήθιστους καιρούς. Εφόσον έχουμε εξοικειωθεί πολύ με την απογοήτευση και την απώλεια, θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε εφικτούς στόχους που θα μας φέρουν χαρά.
2) Μάθετε να θρηνείτε τις απώλειές σας και ταυτόχρονα να εκτιμάτε τις ευλογίες σας. Όπως σημειώνει ο ψυχοθεραπευτής Φράνσις Γουέλερ, «Η δουλειά του ώριμου ατόμου είναι να κουβαλά τη θλίψη στο ένα χέρι και την ευγνωμοσύνη στο άλλο και να τεντώνεται από αυτά».
3) Αν και μπορεί να είναι πιο εμφανές τώρα, είχαμε πάντα περιορισμένο έλεγχο στα γεγονότα. Όπως μια διάγνωση καρκίνου, μια πανδημία είναι μια ισχυρή υπενθύμιση. Μπορείτε να αποδεχτείτε αυτήν την πραγματικότητα και να σκεφτείτε τι μπορείτε να ελέγξετε: τα λόγια, τη συμπεριφορά και τις επιλογές σας για το πώς ξοδεύετε τον χρόνο, τα χρήματά σας και την ενέργειά σας.
4) Δώστε προτεραιότητα στα σημεία που θέλετε να κάνετε αλλαγές. Τι είναι πιο σημαντικό για εσάς; Τι μπορείς να αφήσεις;
5) Ποιοι είναι οι στόχοι των ψηφισμάτων σας; Ελπίζετε να νιώσετε πιο δυνατοί; Πιο ευτυχισμένος; Λιγότερο άγχος; Θέλετε να κάνετε βήματα για να είστε πιο κοντά στην οικογένεια ή τους φίλους σας;
6) Παραδοσιακές λύσεις όπως η βελτίωση της διατροφής σας, η καθημερινή βόλτα ή η εκμάθηση του διαλογισμού είναι αιώνια κλασικά που τροφοδοτούν την ψυχή και το σώμα.
7) Το να κάνεις κάτι καλό για κάποιον άλλο είναι ένας σίγουρος τρόπος για να βελτιώσεις τη διάθεσή σου και να νιώσεις καλύτερα με τον εαυτό σου. Εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες εθελοντισμού εξ αποστάσεως ή αυτοπροσώπως. Δεσμευτείτε σε ένα έργο που θα σας δώσει μια ευρύτερη προοπτική.
8) Σκεφτείτε τους ανθρώπους που ήταν σημαντικοί για εσάς. Σκεφτείτε να τους γράψετε για να μοιραστείτε τις αναμνήσεις σας και να τους πείτε ευχαριστώ.
9) Βρείτε τρόπους να τιμάτε τις αναμνήσεις και τις ιδιαίτερες στιγμές σας — παλιές και νέες. Ίσως μπορείτε να φτιάξετε τον εαυτό σας ή τους αγαπημένους σας ένα λεύκωμα που περιέχει φωτογραφίες, αναμνηστικά και ιστορίες.
10) Η επίτευξη των λύσεών σας είναι λιγότερο σημαντική από την πράξη της λήψης τους. Το να οραματίζεσαι νέες ελπίδες που βασίζονται στις αξίες σου, ειδικά τώρα, ανταμείβει από μόνο του την κάθε προσπάθεια.
Ξεκινάμε με καλύτερη φροντίδα για τον ευατό μας. Δεσμευόμαστε για αυτό