Κάθε χρόνο η πρώτη Κυριακή του Ιουνίου, γιορτάζεται σ’ όλο τον κόσμο ως η Παγκόσμια Ημέρα Επιζώντων του Καρκίνου.
Η ημέρα αυτή ξεκίνησε ως ετήσια εθνική εορτή στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Στη συνέχεια διαδόθηκε σ’ όλο τον κόσμο, με τη συμμετοχή και άλλων χωρών, ως μια γιορτή της Ζωής. 28.000.000 επιζώντες του καρκίνου σ’ όλο τον κόσμο, γιορτάζουν αυτή τη μέρα τη δική τους νίκη στη ζωή.
Στόχος της παγκόσμιας ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σε σχέση με τον καρκίνο, η απομυθοποίηση του ως θανατηφόρο νόσο και τέλος να είναι μια πηγή έμπνευσης, ελπίδας, αισιοδοξίας, στάση ζωής, δύναμης για όσους ανθρώπους εμπλέκονται με τον καρκίνο.
Ως «επιζών» θεωρείται καθένας που ζει και έχει ιστορικό καρκίνου, από τη στιγμή της διάγνωσης ως το υπόλοιπο της ζωής του.Ο όρος δημιουργήθηκε στα 1988 από τον νεαρό, τότε, γιατρό Fitzhugh Mullan, MD, o οποίος είχε ο ίδιος διαγνωστεί με καρκίνο ήδη από το 1975 και τον χρησιμοποίησε σε άρθρο του στις 25 Ιουλίου 1985 με τίτλο «Seasons of Survival: Reflections of a Physician with Cancer». («Εποχές Επιβίωσης: Στοχασμοί ενός Γιατρού Με Καρκίνο»)
Ο Ιατρικός Διευθυντής του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου (GOC), Καθηγητής Δρ. Νίκος Ζαμπόγλου σημειώνει «ενώ τα ογκολογικά περιστατικά σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία κάθε χρόνο αυξάνονται … τα καλά νέα είναι ότι όλο και περισσότερες κακοήθειες, με προϋπόθεση την έγκυρη διάγνωση, γίνονται ιάσιμες». Φυσικά, συνεχίζει, η εφαρμογή των ογκολογικών μεθόδων συντονισμένα, κάτω από την ίδια στέγη, με τη συνεργασία της παθολογικής ογκολογίας, της ακτινοθεραπείας και της εξελιγμένης βραχυθεραπείας, και με τη βοήθεια όλων των μοντέρνων μεθόδων απεικόνισης και διάγνωσης, είναι αναγκαία για να επιτευχθεί το βέλτιστο ογκολογικό αποτέλεσμα, με τη διατήρηση πάντοτε της ποιότητας ζωής του αρρώστου.
Η Ελληνίδα συγγραφέα Ρέα Βιτάλη, τακτική αρθρογράφο και στο ενημερωτικό site Protagon.gr, η οποία πέρασε και αυτή την δική της περιπέτεια έγραψε το παρακάτω μικρό, μα τόσο «μεγάλο» κείμενο:
Να βγαίνεις “νικητής”; Τι είναι αυτό; Αν νοιώθεις έτσι τότε είσαι βαθιά νυχτωμένος. Ζωή, πουλάκι μου. Etap . Όπως στα ραλλυ. Ειδική διαδρομή. Έβγαλα πέρα μια δύσκολη ειδική διαδρομή. Όχι νικητής, νικήτρια. Τόσο που είμαι πια πονηρεμένη, ότι δεν είμαι από σίδερο… Με τρομάζουν μεγαλοστομίες “νικητής”. Βγήκα καλύτερη οδηγός. Αυτό προϋποθέτει ότι ήμουν καλή. Η αρρώστια δεν μας κάνει άλλους. Μακάρι να γίνουμε καλύτερη εκδοχή μας. Νομίζω έγινα. Καλή συνέχεια στο δρόμο μας! Έχει μπόλικες ειδικές διαδρομές….
https://www.goc.com.cy/