Οι μάσκες προστατεύουν από τον κορονοϊό αλλά εντείνουν την κοινωνική απόσταση

Η πανδημία της νόσου του κορονοϊού 2019 (COVID-19) θα έχει υψηλό αντίκτυπο στους ηλικιωμένους και στα άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες άνοιες. Η κοινωνική γνώση επιτρέπει την κατανόηση των συναισθημάτων, των προθέσεων, των επιθυμιών και των ψυχικών καταστάσεων ενός άλλου ατόμου, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19. 

Για την αποφυγή περαιτέρω εξάπλωσης της νόσου έχουν προταθεί μάσκες προσώπου. Αν και δικαιολογούνται για την πρόληψη αυτής της δυνητικά καταστροφικής ασθένειας, καλύπτουν εν μέρει το πρόσωπο και εμποδίζουν την αναγνώριση συναισθημάτων και πιθανώς την ανάγνωση του μυαλού. Καθώς η κοινωνική γνώση επηρεάζεται ήδη από τη γήρανση και την άνοια, πρέπει να αναπτυχθούν στρατηγικές για την αντιμετώπιση αυτών των βαθιών αλλαγών επικοινωνίας. Η μάσκα προσώπου θα μπορούσε ακόμη και να επιταχύνει τη γνωστική παρακμή μακροπρόθεσμα.

Περαιτέρω μελέτες είναι υψίστης σημασίας για την αντιμετώπιση των μάσκων προσώπου » αντίκτυπο στην κοινωνική γνώση στη γήρανση και την άνοια, για παράδειγμα με τη μακροχρόνια διερεύνηση της πτώσης πριν και κατά την πανδημία, και το σχεδιασμό αντισταθμιστικών στρατηγικών. Αυτά τα ζητήματα είναι επίσης σχετικά με τη μάσκα προσώπου γενικά, όπως σε ιατρικό περιβάλλον-πέρα από την πανδημία του COVID-19.Οι μάσκες προστατεύουν από τον κορονοϊό, αλλά η χρήση τους μπορεί να έχει μια αρνητική συνέπεια. Σε μια πρόσφατη μελέτη, επιστήμονες από το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ προτείνουν ότι η κάλυψη της μύτης και του στόματος βλάπτει την κοινωνική νόηση, την ικανότητα να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα και την ψυχική κατάσταση των άλλων ανθρώπων.

Οι ερευνητές βασίζουν τη θεωρία τους σε αρκετές παρατηρήσεις. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Μπάμπεργκ, στην αρχή της πανδημίας, βρήκε ότι η αναγνώριση συναισθημάτων μέσω εκφράσεων του προσώπου εμποδίζεται σημαντικά όταν σχεδόν το 70% του κάτω μέρους του προσώπου είναι καλυμμένο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι μάσκες κυρίως εμποδίζουν την αναγνώριση συναισθημάτων όπως αηδία, χαρά, λύπη και θυμός, τα οποία εκφράζονται κατά πολύ μέσω της περιοχής του στόματος. Ο φόβος και η ουδέτερη έκφραση αναγνωρίζονταν κανονικά από τους συμμετέχοντες της μελέτης. Αυτές οι εκφράσεις διακρίνονται κυρίως στην περιοχή των ματιών.

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία δυσκολεύονται περισσότερο να προσαρμοστούν 

Μια άλλη μελέτη των Chaby et al. (2017) διερεύνησε στρατηγικές ματιού που συνοδεύουν τη συναισθηματική επεξεργασία του προσώπου με τη γήρανση. Κατά την εξέταση των βασικών εκφράσεων του προσώπου καταγράφηκαν κινήσεις του βλέμματος. Οι μεγαλύτεροι ενήλικες απέδωσαν χειρότερα από τους νεότερους στην αναγνώριση των εκφράσεων του προσώπου, εκτός από χαρά και αηδία. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ηλικιωμένοι ενήλικες χρησιμοποιούσαν μια στρατηγική εστιασμένου βλέμματος καθώς εστίαζαν την προσοχή τους μόνο στο κάτω μέρος του προσώπου.

Αντίθετα, οι νεότεροι ενήλικες χρησιμοποίησαν μια στρατηγική εξερευνητικής ματιάς, επισκεπτόμενοι επανειλημμένα τις άνω και κάτω περιοχές του προσώπου. Αυτό το εύρημα είναι σύμφωνο με το αποτέλεσμα μιας μετα-ανάλυσης που δείχνει ότι οι μεγαλύτεροι ενήλικες εμφανίζουν μεροληψία να κοιτούν περισσότερο το στόμα και λιγότερο τα μάτια στην επεξεργασία των συναισθημάτων του προσώπου σε σύγκριση με τους νεότερους ενήλικεςGrainger and Henry, 2020).

Συνεπώς, στην περίπτωση της μάσκας, οι ερευνητές κατέληξαν ότι η δυσκολία είναι κυρίως για τους ηλικιωμένους. Αλλά όχι μόνο γι’ αυτούς. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από άνοια επίσης αντιμετωπίζουν δυσκολία να διαβάσουν τα συναισθήματα στην περιοχή των ματιών.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι συνέπεια της χρήσης μάσκας μπορεί να είναι η χειρότερη κοινωνική επικοινωνία, όχι μόνο μεταξύ των ηλικιωμένων, αλλά σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Επιπλέον, οι διαδικασίες γνωστικής εξασθένισης μπορεί να επιταχυνθούν, ειδικά σε εκείνους που έχουν ήδη επηρεαστεί από αυτές.

Οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη να εξετάσουμε πιο προσεκτικά αυτές τις συνέπειες σε σχέση με διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και παθήσεις όπως η άνοια. Αν η υπόθεσή τους αποδειχτεί αληθής, θα πρέπει να εστιάσουμε στον αντίκτυπο της χρήση μάσκας και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα. Θα μπορούσαμε, για παράδειγμα, να χρησιμοποιούμε διαφανείς πλαστικές μάσκες.

Επιπλέον, θα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στον τρόπο που συζητάμε. Αντί για διακριτικές εκφράσεις προσώπου, μπορούμε να βασιζόμαστε περισσότερο σε ξεκάθαρη γλώσσα και χειρονομίες.

Τέλος, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί περισσότερο η τηλεϊατρική, κατά την οποία η επικοινωνία μεταξύ θεράποντα και ασθενούς γίνεται μέσω οθόνης. Κανείς δεν χρειάζεται να φοράει μάσκα και η ποιότητα της διάγνωσης δεν επηρεάζεται, για παράδειγμα, όταν πρόκειται για παθήσεις του εγκεφάλου, για τις οποίες η κοινωνική νόηση είναι βασικό κριτήριο.

Στην προστασία μας από τη μόλυνση, οι μάσκες είναι ένα αναγκαίο μέτρο, σύμφωνα με τον Ματίας Στρέτερ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Γνωστικής Νευροψυχιατρικής στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για τις Ανθρώπινες Γνωστικές και Εγκεφαλικές Επιστήμες και κύριο συγγραφέα της μελέτης.

Ακόμα κι αν αυτοί οι κίνδυνοι επιβεβαιωθούν, τα οφέλη της χρήσης μάσκας υπερισχύουν. Ειδικά για τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με άνοια, που κινδυνεύουν ιδιαίτερα από σοβαρή εξέλιξη της νόσου. Αυτό το ζύγισμα κινδύνων και οφελών πρέπει να ληφθεί υπόψη, όπως και με κάθε άλλο ιατρικό μέτρο. Ωστόσο, αν κάποιος γνωρίζει τις παρενέργειες, μπορεί να μάθει να τις αντιμετωπίζει κατάλληλα, καταλήγει ο ερευνητής.

Έρευνα: Matthias L. Schroeter et al, Face Masks Protect From Infection but May Impair Social Cognition in Older Adults and People With Dementia, Frontiers in Psychology (2021).
Απόδοση – Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

https://www.psychologynow.gr/arthra-psyxologias/koinonia/koronoios/11062-i-maska-prostateyei-alla-apokryptei-ta-synaisthimata.html

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *