Ο ρόλος της διατροφής στη πρόληψη του καρκίνου

Ο καρκίνος είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως: Μόνο το 2018, καταγράφηκε ότι περίπου 9,6 εκατομμύρια θάνατοι οφείλονταν σε καρκίνο.

Η διατροφή, η σωματική αδράνεια, η καθιστική ζωή και η παχυσαρκία, είναι, μετά το κάπνισμα, οι κύριοι παράγοντες κινδύνου στην εμφάνιση του καρκίνου.

Εκτιμάται ότι οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες μπορούν να συμβάλουν στην αποφυγή εμφάνισης καρκίνου κατά 30-50%. Διατροφικά πρότυπα βασισμένα στην τακτική πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και κατά συνέπεια στην πρόσληψη τροφών πλούσιων σε σελήνιο, φολικό οξύ, βιταμινών (Β-12 ή D), και αντιοξειδωτικών, παίζουν προστατευτικό ρόλο στην εμφάνιση του καρκίνου, και επακόλουθη μείωση του κινδύνου για καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη κατά 60-70%, και του καρκίνου του πνεύμονα κατά 40-50%.

Η υψηλή πρόσληψη προϊόντων πλούσιων σε φυτικές ίνες (π.χ. δημητριακά ολικής αλέσεως) και η μέτρια κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών μπορεί να μειώσουν την εμφάνιση διαφόρων τύπων καρκίνου). Αντίθετα, το κρέας και τα ζωικά προϊόντα, πλούσια σε ζωικά λίπη και έλαια και συχνά μαγειρεμένα σε υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί να αυξήσουν τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου, ειδικά του παχέος εντέρου, του στομάχου και του προστάτη.

Καρκίνος και Μεσογειακή Διατροφή

Η θετική σχέση μεταξύ της μεσογειακής διατροφής και του καρκίνου οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη θρεπτικά συστατικά (όσπρια, φρέσκα φρούτα, ξηροί καρποί, λαχανικά, ψάρια και ελαιόλαδο), τα οποία έχουν προστατευτική δράση στην καταπολέμηση του εκφυλισμού των κυττάρων και του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων.

Δίνοντας προσοχή στη σχέση συγκεκριμένων τροφίμων και καρκίνου, τα προστατευτικά αποτελέσματα της Μεσογειακής Διατροφής μπορεί να αποδοθούν στην υψηλή συγκέντρωση πολυφαινολών που περιέχονται στο ελαιόλαδο, το κρασί και τα λαχανικά, όλα τρόφιμα γνωστά για την αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη ικανότητά τους, τα οποία είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά ικανά να μειώσουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων και να προστατεύσουν την κυτταρική μεμβράνη από μετάσταση.

Επιπλέον, τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν υψηλή ποσότητα καροτενοειδών και βιταμινών, όπως βιταμίνη C και Ε, φολικών και φλαβονοειδών, θρεπτικά συστατικά γνωστά για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες που επιτρέπουν την πρόληψη βλαβών του DNA.

Τέλος, τα ωμέγα-3, που περιέχονται άφθονα στα ψάρια, ειδικά στις σαρδέλες και το σκουμπρί και στους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια και σπόρους κολοκύθας), συμβάλλουν στην επιβράδυνση της ανάπτυξης του καρκίνου, επιδρώντας στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, στην επιβίωση τους, στην αγγειογένεση, στην φλεγμονή και στην μετάσταση.

Η χαμηλή κατανάλωση κρέατος συμβάλλει στην αποφυγή έκθεσης στα επιβλαβή αποτελέσματα από το ψήσιμο του κρέατος σε υψηλή θερμοκρασία, καθώς και στη μείωση της πρόσληψης ζωικών λιπών.

Η σωστή διαχείριση της δίαιτας, της διατροφής, της φυσικής δραστηριότητας, καθώς και η μείωση της καθιστικής ζωής θα μπορούσαν να αποτρέψουν περισσότερους από τους μισούς καρκίνους που εμφανίζονται σήμερα. Παρ ‘όλα αυτά, υπογραμμίζουμε ότι η Μεσογειακή διατροφή θεωρείται μια μορφή τρόπου ζωής, στην οποία τρόφιμα και καθημερινές δραστηριότητες συμβάλουν στην εφαρμογή του Μεσογειακού διατροφικού προτύπου.

Περισσότερα από συνεργάτη μας Αθανάσιο Μιχάηλ, Harokopio University | HUA · Department of Economics and Sustainable Development BSc BA MEd PhDc

Ο Ρόλος της Διατροφής στη Πρόληψη του Καρκίνου

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *