Τελευταία Νέα

Συμμετοχή του Κάπα3 στην Ομιλία «Τα προϊόντα του τόπου μας: Οφέλη στην πρόληψη και πρόγνωση του καρκίνο – Ασφαλή χρήση» Δημόσια Βιβλιοθήκη Τρίπολης

Αγαπητοί/ές, 

Το Κέντρο Καθοδήγησης Καρκινοπαθών – Κάπα3 σε συνεργασία με το Εργαστήριο Βασικών Επιστημών Υγείας του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, διοργάνωσαν μια ενδιαφέρουσα ομιλία με θέμα «Τα προϊόντα του τόπου μας: Οφέλη στην πρόληψη και πρόγνωση του καρκίνου – Ασφαλή χρήση», η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19 Μαρτίου στην Δημόσια Βιβλιοθήκη της Τρίπολης, σε συνεργασία με τον Δήμο Τρίπολης, υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. 

Την εκδήλωση προλόγισαν επίτιμα πρόσωπα της πολιτείας και του επιστημονικού χώρου, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας & Αλληλεγγύης, κα Κορώνη Παπαντωνίου Κλειώ, ο κος Περουκίδης Σταύρος, Ογκολόγος στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης, ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και η Υπεύθυνη Ανάπτυξης και Λειτουργίας του Κέντρου Καθοδήγησης Καρκινοπαθών – Κάπα3, κα Ευαγγελή Μπίστα. Οι εισηγητές, συμφώνησαν στην σημασία των τοπικών προϊόντων στην πρόληψη και διαχείριση της νόσου του καρκίνου και στην ανάγκη να εντάξουμε στην διατροφή μας τροφές που προάγουν την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας. 

Την ομιλία πραγματοποίησε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Ανδρέα Πάολα Ρόχας, η οποία ενημέρωσε και παρείχε διαφωτιστικές πληροφορίες σε πλήθος παρευρισκόμενων για τη σωστή χρήση των τοπικών προϊόντων και πως αυτά μπορεί να φανούν ευεργετικά για τον οργανισμό και τον άνθρωπο που νοσεί από τη νόσο του καρκίνου. Όπως τόνισε και η ίδια, μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή προυποθέτει να γίνεται σωστή χρήση των προιόντων, αποφεύγοντας τις υπερβολές στην καθημερινότητα. 

Η ομιλία, στάθηκε αφορμή να ανακοινωθεί η νέα δράση σε συνεργασία με το Κέντρο Καθοδήγησης Καρκινοπαθών και το Εργαστήριο Βασικών Επιστημών Υγείας του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, η οποία περιλαμβάνει διαδικτυακές και δια ζώσης συναντήσεις για άτομα που έχουν νοσήσει ή νοσούν από καρκίνο, για τους φροντιστές τους αλλά και για επαγγελματίες υγείας. Οι συναντήσεις θα αφορούν συμβουλές για τη διατροφή που πρέπει να ακολουθούν οι ογκολογικοί ασθενείς αλλά και τη σημασία της ψυχικής υγείας καθόλη την πορεία της νόσου. 

Η συγκινητική παρουσία του κόσμου στην ομιλία καθώς και η πληθώρα συμμετοχών στην φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος της νέας μας δράσης, φανερώνει την ανάγκη του κόσμου για σωστή καθοδήγηση σε θέματα διατροφής και ψυχικής υγείας, γεγονός που μας δίνει κίνητρο να αποτελέσουμε γέφυρες γνώσης και αγάπης γι’ αυτούς. 

Το Κάπα3 στηρίζει δράσεις που προωθούν την ευημερία και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και βρίσκεται στο πλευρό κάθε ανθρώπου που έχει ανάγκη από σωστή και εμπεριστατωμένη καθοδήγηση.  

Με εκτίμηση,

Εκ μέρους της ομάδας του Κάπα3

Δελτίο Τύπου Τρίπολη

Συμμετοχή του Κάπα3 στο Πανελλήνιο Συνέδριο Ογκολογίας «Σύγχρονα Θέματα Ογκολογίας» στην Αλεξανδρούπολη – 7-9 Μαρτίου 2025

Το Κέντρο Καθοδήγησης Καρκινοπαθών – Κάπα3, είχε την τιμή να συμμετάσχει στο Πανελλήνιο Συνέδριο Ογκολογίας «Σύγχρονα Θέματα Ογκολογίας», που πραγματοποιήθηκε στις 7-9 Μαρτίου 2025 στο ξενοδοχείο Ramada Plaza Thraki στην Αλεξανδρούπολη.

Το συνέδριο, το οποίο διοργανώθηκε από την Πανεπιστημιακή Ογκολογική Κλινική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, έχει ως βασικό στόχο την προώθηση της διεπιστημονικής συνεργασίας και της ολιστικής προσέγγισης στη θεραπεία του καρκίνου, εστιάζοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και την ενίσχυση της πρόσβασης σε σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους. Οι ομιλητές του συνεδρίου ήταν καταρτισμένοι επιστήμονες και επαγγελματίες υγείας, αναδεικνύοντας έτσι στη σημασία συνεργασίες μεταξύ διαφορετικών ειδικοτήτων για τη βέλτιστη φροντίδα των ογκολογικών ασθενών. 

Το Κάπα3, συμμετείχε στο συνέδριο με την Υπεύθυνη Ανάπτυξης και Λειτουργίας του Οργανισμού, κα Ευαγγελή Μπίστα, στη στρογγυλή τράπεζα για την Πολιτική και τα Οικονομικά της Υγείας στην Ογκολογία. Το θέμα που αναπτύχθηκε αφορούσε του κοινωνικοοικονομικούς προσδιοριστές της υγείας, εστιάζοντας σε εμπειρικά δεδομένα που έχουν αντληθεί από έρευνες που έχουν διεξαχθεί στο Κέντρο Καθοδήγησης Καρκινοπαθών. Στην παρουσίασή της, ανέλυσε τις προκλήσεις που υπάρχουν στην αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων στην υγεία, καθώς και τις πολιτικές και στρατηγικές που απαιτούνται για την προαγωγή της δημόσιας υγείας. Παρουσιάστηκαν διεθνή παραδείγματα, καθώς και η περίπτωση της Ελλάδας, με έμφαση στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, την κοινωνική ευπάθεια των ασθενών και την ανάγκη για πολυδιάστατη υποστήριξη. Ακόμα, παρουσιάστηκαν προτάσεις για την ενίσχυση των υπηρεσιών υποστήριξης των ασθενών, καθώς και τη βελτίωση της πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπείες. 

Η συμμετοχή του Κέντρου Καθοδήγησης Καρκινοπαθών – Κάπα3 στο συνέδριο αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην προσπάθεια για καλύτερη ποιότητα ζωής των καρκινοπαθών και την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας. 

Με εκτίμηση,

Εκ μέρους της ομάδας του Κάπα3

Δελτίο Τύπου Αλεξανδρούπολη (3)

Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Εργασίας: Ο Ρόλος της στην Κοινωνική Αλλαγή

Η Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Εργασίας γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Τρίτη του Μαρτίου και αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την ανάδειξη του έργου των κοινωνικών λειτουργών και της συνεισφοράς τους στην κοινωνία. Ο εορτασμός αυτής της ημέρας αναδεικνύει τις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της ενδυνάμωσης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Η κοινωνική εργασία αποτελεί έναν επιστημονικό και επαγγελματικό κλάδο που εστιάζει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων, στην καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας, καθώς και στη στήριξη ατόμων και κοινοτήτων που αντιμετωπίζουν κοινωνικές προκλήσεις. Οι κοινωνικοί λειτουργοί εργάζονται σε διάφορους τομείς, όπως:

  • Η υποστήριξη ατόμων και οικογενειών σε κρίση.
  • Η προστασία και ενδυνάμωση παιδιών και ανηλίκων.
  • Η ψυχοκοινωνική στήριξη και η προώθηση της ψυχικής υγείας.
  • Η ενίσχυση κοινωνικών ομάδων που αντιμετωπίζουν αποκλεισμό.
  • Η παρέμβαση σε περιπτώσεις ανθρωπιστικών κρίσεων και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Κάθε χρόνο, η Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Εργασίας έχει ένα συγκεκριμένο θέμα που αντικατοπτρίζει τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες του επαγγέλματος. Το φετινό θέμα είναι «Ενισχύοντας τη διαγενεακή αλληλεγγύη για διαρκή ευημερία», τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των γενεών για τη δημιουργία ενός κοινωνικά δίκαιου και βιώσιμου μέλλοντος.

Οι κοινωνικοί λειτουργοί διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικών και πρακτικών που προωθούν την κοινωνική δικαιοσύνη. Δουλεύουν τόσο σε ατομικό επίπεδο, βοηθώντας ανθρώπους να αντιμετωπίσουν προσωπικές δυσκολίες, όσο και σε συλλογικό επίπεδο, συμβάλλοντας στην κοινωνική μεταρρύθμιση και στη δημιουργία ενός πιο δίκαιου κόσμου.

Ωστόσο, το επάγγελμα αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, όπως η έλλειψη χρηματοδότησης, η αυξημένη ζήτηση για υπηρεσίες και η συναισθηματική επιβάρυνση των επαγγελματιών. Παρά τις δυσκολίες, η δέσμευση των κοινωνικών λειτουργών αποτελεί κινητήρια δύναμη για τη διαμόρφωση μιας κοινωνίας με περισσότερη αλληλεγγύη και συνοχή.

Η Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Εργασίας είναι μια ευκαιρία να αναγνωρίσουμε τη σημασία του κλάδου και να τιμήσουμε τους επαγγελματίες που αφιερώνουν τη ζωή τους στη βοήθεια των άλλων. Με τη στήριξη της κοινωνίας και της πολιτείας, η κοινωνική εργασία μπορεί να συνεχίσει να προσφέρει λύσεις και να προωθεί την κοινωνική αλλαγή.

https://www.ifsw.org/ 

Robson C. (2010). Η έρευνα του πραγματικού κόσμου. Ένα μέσον για κοινωνικούς επιστήμονες και επαγγελματίες ερευνητές. Επ: Μιχαλοπούλου Καίτη, Gutenberg, Αθήνα

Μάρτιος: Μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, είναι μια από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου παγκοσμίως, αποτελώντας τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες και την τρίτη στις γυναίκες. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Globocan του 2020, καταγράφονται περίπου 6.529 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο, με σχεδόν τις 3.431 δυστυχώς να έχουν καταλήξει. 

Η νόσος, εμφανίζεται συχνότερα στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες, με σημαντικό δημογραφικό παράγοντας την ηλικία. Ειδικότερα, έχει φανεί πως καθώς αυξάνεται η ηλικία, αυξάνεται και η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Περίπου το 90% των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου παγκοσμίως, ήταν άνω των 50 ετών. 

Οι παράγοντες κινδύνου που έχουν καταγραφεί, διακρίνονται σε γενετικούς και περιβαλλοντικούς. 

Ως γενετικοί παράγοντες, έχουν οριστεί οι εξής: 

  1. Ασθενείς με ιστορικό πολυπόδων ή καρκίνου παχέος εντέρου
  2. Άτομα με μακροχρόνια ελκώδη κολίτιδα ή νόσο του Crohn
  3. Άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου παχέος εντέρου 

Ως περιβαλλοντικοί παράγοντες, φαίνεται να επιδρούν αρνητικά οι παρακάτω: 

  1. Υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος ή ζωικού λίπους 
  2. Κάπνισμα 
  3. Παχυσαρκία 
  4. Έλλειψη σωματικής άσκησης
  5. Κατάχρηση αλκοόλ 

Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως η γεωγραφική κατανομή περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου δείχνει μεγαλύτερη στη Βόρεια Αμερική, στην Ευρώπη και στην Αυστραλία, ενώ τα ποσοστά μειώνονται σημαντικά στην Αφρική και τη Νότια Ασία.

Η έγκαιρη διάγνωση μέσω προληπτικών ελέγχων, όπως η κολονοσκόπηση, μπορεί να μειώσει σημαντικά τα ποσοστά θνησιμότητα από την νόσο, επιτρέποντας παράλληλα την ανίχνευση και την αφαίρεση προ καρκινικών πολυπόδων. 

Πολύ πρόσφατα, το Υπουργείο Υγείας ενημέρωσε του πολίτες για την υλοποίηση του προγράμματος πρόληψης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, μέσω της διενέργειας αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (Self-Test). Με το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου, στόχος είναι η έγκαιρη ανίχνευση των προ καρκινικών αλλοιώσεων ή ακόμα και της νόσου αυτής καθ’ αυτής, με σκοπό την άμεση παρέμβαση και θεραπεία. 

Τα self-test ανιχνεύουν την παρουσία αιμορραγίας στα κόπρανα, που αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Ένα θετικό τεστ, αποτελεί σημαντική ένδειξη για κλινική εκτίμηση από γαστρεντερολόγο, ο οποίος θα λάβει υπόψη του τα κλινικά συμπτώματα και θα καθοδηγήσει τον ασθενή για τα επόμενα βήματα. Παρόλα αυτά, πρέπει να επισημανθεί πως ένα θετικό τεστ δεν προμηνύει απαραίτητα την ύπαρξη καρκίνου του παχέος εντέρου.  

Για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και ασβέστιο, η τακτική σωματική άσκηση, η αποφυγή του καπνίσματος και της κατάχρησης αλκοόλ και η διενέργεια προληπτικής κολονοσκόπησης από τα 45 έτη. 

Ο Μάρτιος, είναι μήνας αφιερωμένος στην ενημέρωση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, υπενθυμίζοντας μας πόσο σημαντικό είναι να μην αμελούμε τις εξετάσεις μας και την διενέργεια προληπτικών ελέγχων. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί εγκαίρως! 

Πηγές

Όμιλος «Υγεία» (2021). Καρκίνος παχέος εντέρου: Νεότερα δεδομένα στην έγκαιρη διάγνωση & θεραπεία. Αντλήθηκε από: https://www.hygeia.gr/karkinos-pacheos-enteroy-neotera-dedomena-stin-egkairi-diagnosi-amp-therapeia/

Υπουργείο Υγείας (2024). Ανακοίνωση σχετικά με τα self-test για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου. Αντλήθηκε από: https://www.moh.gov.gr/articles/ministry/grafeiotypoy/pressreleases/12847-anakoinwsh-sxetika-me-ta-self-test-gia-ton-karkino-toy-paxeos-enteroy 

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Ο Αγώνας για Ισότητα

Η 8η Μαρτίου είναι μια ημέρα αφιερωμένη στις γυναίκες όλου του κόσμου. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας δεν είναι απλώς μια ευκαιρία για να γιορτάσουμε τα επιτεύγματα των γυναικών, αλλά και μια υπενθύμιση για τον συνεχιζόμενο αγώνα τους για ισότητα, δικαιοσύνη και σεβασμό.

Η ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας ξεκινάει από τις αρχές του 20ού αιώνα, όταν γυναίκες εργάτριες στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη άρχισαν να διαδηλώνουν διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, ίσα δικαιώματα και δικαίωμα ψήφου. Το 1910, κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου Σοσιαλιστριών στη Δανία, προτάθηκε η καθιέρωση μιας ημέρας αφιερωμένης στις γυναίκες. Η πρώτη επίσημη εορταστική ημέρα πραγματοποιήθηκε το 1911 σε χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Δανία και η Ελβετία.

Παρά τα μεγάλα βήματα προόδου, οι γυναίκες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις σε διάφορους τομείς. Η μισθολογική ανισότητα, η έμφυλη βία, η υποεκπροσώπηση σε θέσεις εξουσίας και η ανισότητα στις ευκαιρίες είναι θέματα που απαιτούν συνεχή προσπάθεια για την εξάλειψή τους. Οι φεμινιστικές κινήσεις και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζουν να πιέζουν για ουσιαστικές αλλαγές, ώστε όλες οι γυναίκες να έχουν πρόσβαση σε ίσες ευκαιρίες και δίκαιη μεταχείριση.

Η ιστορία είναι γεμάτη από σπουδαίες γυναίκες που άφησαν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους. Από την Μαρί Κιουρί, την πρώτη γυναίκα που κέρδισε δύο βραβεία Νόμπελ, μέχρι τη Ρόζα Παρκς, που αγωνίστηκε κατά του ρατσισμού και τη Μαλάλα Γιουσαφζάι, που υπερασπίζεται το δικαίωμα στην εκπαίδευση των κοριτσιών. Αυτές οι γυναίκες, μαζί με πολλές άλλες, αποδεικνύουν τη δύναμη και την αντοχή του γυναικείου φύλου.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μια ευκαιρία για να αναλογιστούμε τον ρόλο μας στην κοινωνία και το πώς μπορούμε να συμβάλουμε σε έναν πιο δίκαιο κόσμο. Η εκπαίδευση, η ευαισθητοποίηση και η υποστήριξη των δικαιωμάτων των γυναικών είναι βασικά βήματα προς την αλλαγή.

Ας γιορτάσουμε αυτή την ημέρα, όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις, ενισχύοντας τη φωνή κάθε γυναίκας που αγωνίζεται για ένα καλύτερο μέλλον. Η ισότητα των φύλων δεν είναι μόνο γυναικείο ζήτημα, αλλά υπόθεση όλων μας.

https://el.wikipedia.org/wiki/ 

https://www.un.org/en/observances/womens-day/background

https://base.socioeco.org/docs/wcms_666576.pdf 

Συμμετοχή του Κάπα3 στο ετήσιο Lazord Internation Conference

Αγαπητοί/ες,

Η ομάδα του Κέντρου Καθοδήγησης Καρκινοπαθών – Κάπα3 είχε την τιμή να συμμετάσχει στο ετήσιο Lazord International Conference, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Ασουάν της Αιγύπτου, με την υποστήριξη του HIGGS, του AUC Onsi Sawiris School of Business και του INJAZ, στις 16 – 19 Φεβρουαρίου.

Το συνέδριο επικεντρώθηκε στην επαγγελματική εξέλιξη και τη δικτύωση των Lazord Fellows από την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Τυνησία και – για πρώτη φορά – την Ελλάδα. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εμπνευσμένες ομιλίες, να συμμετάσχουν σε διαδραστικά εργαστήρια και να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες με Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών από διαφορετικές χώρες. Παράλληλα, το συνέδριο ανέδειξε τη σημασία του ρόλου ενός Civic Leader και την ενίσχυση της κοινωνικής του επιρροής.

Την ομάδα του Κάπα3 εκπροσώπησε η κοινωνική επιστήμονας του οργανισμού, Χριστίνα Σταμπολίδου, μία από τους τέσσερις πρώτους Lazord Fellows της Ελλάδας. Μέσω της συμμετοχής της, παρουσιάστηκε το έργο του οργανισμού στις υπόλοιπες χώρες, ενώ πραγματοποιήθηκαν ουσιαστικές συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας αντίστοιχων οργανισμών σε διαφορετικά κοινωνικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα.

Το συνέδριο ανέδειξε ένα σημαντικό συμπέρασμα: παρά τις πολιτισμικές διαφορές, υπάρχουν κοινά στοιχεία που ενώνουν τις κοινωνίες μας. Ο ρόλος της Κοινωνίας των Πολιτών είναι να αναγνωρίζει τα προβλήματα και να αναλαμβάνει δράση για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των ανθρώπων.

Ευχαριστούμε θερμά τους διοργανωτές για την πρόσκληση και τη φιλοξενία τους. Η εμπειρία ήταν ανεκτίμητη και οι επαφές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα μας συνοδεύουν στο έργο μας στο Κάπα3.

ΔΤ Lazord Internation Conference

06 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ενδοσχολικού Εκφοβισμού και της Ενδοσχολικής Βίας

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ενδοσχολικού Εκφοβισμού και της Ενδοσχολικής Βίας αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση σχετικά με ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που επηρεάζει μαθητές παγκοσμίως. Ο σχολικός εκφοβισμός μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την ψυχική υγεία των παιδιών, την αυτοεκτίμηση και τη συνολική τους ανάπτυξη.

Ο ενδοσχολικός εκφοβισμός είναι η επαναλαμβανόμενη, επιθετική συμπεριφορά που στοχεύει στον εκφοβισμό, τον αποκλεισμό ή τη βλάβη ενός μαθητή από τους συνομηλίκους του. Οι μορφές του περιλαμβάνουν:

  • Λεκτική βία
  • Σωματική βία
  • Κοινωνικός αποκλεισμός
  • Διαδικτυακός εκφοβισμός

Ο εκφοβισμός μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα όπως: αυξημένο άγχος και κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση και κοινωνική απομόνωση, δυσκολίες στη συγκέντρωση και πτώση στη σχολική επίδοση, σε ακραίες περιπτώσεις, αυτοκαταστροφικές σκέψεις και συμπεριφορές.

Η αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού απαιτεί συλλογική προσπάθεια από γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές. Τα βασικά βήματα περιλαμβάνουν:

  • Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση: Συζήτηση του προβλήματος στις σχολικές κοινότητες.
  • Προγράμματα πρόληψης: Εκπαιδευτικά σεμινάρια και δράσεις για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ μαθητών.
  • Υποστήριξη θυμάτων: Δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος για την αναφορά περιστατικών εκφοβισμού.
  • Παρέμβαση στους θύτες: Εκπαίδευση και καθοδήγηση ώστε να κατανοήσουν τις συνέπειες των πράξεών τους.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ενδοσχολικού Εκφοβισμού είναι μια υπενθύμιση ότι η προστασία των παιδιών από τη βία είναι ευθύνη όλων μας. Με ενσυναίσθηση, παιδεία και δράση, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα ασφαλές και υποστηρικτικό σχολικό περιβάλλον για κάθε μαθητή.

https://www.who.int/publications/i/item/school-based-violence-prevention-a-practical-handbook 

https://www.unesco.org/en/health-education/safe-learning-environments

https://www.unesco.org/en/health-education

https://www.unicef.org/greece/

 https://school-education.ec.europa.eu/en/discover/news/no-room-violence-schools

Συμμετοχή του Κάπα3 στην Παμμακεδονική Επιστημονική Συνάντηση Νοσηλευτών, 24-25 Φεβρουαρίου 2025

Αγαπητοί/ές, 

Η ομάδα του Κέντρου Καθοδήγησης Καρκινοπαθών – Κάπα3, συμμετείχε στην 1η Παμμακεδονική Επιστημονική Συνάντηση Νοσηλευτών, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με την υποστήριξη του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδας, του Τμήματος Νοσηλευτικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, της Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, σε συνεργασία με τις Νοσηλευτικές Υπηρεσίες των Νοσοκομείων της Μακεδονίας. 

Πρόκειται για μια κομβική συνάντηση, που είχε στόχο να συγκεντρώσει νοσηλευτές και επαγγελματίες υγείας από όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη, παρουσιάζοντας όλες τις σύγχρονες προκλήσεις στον τομέα της υγείας. Στην συνάντηση, αναδείχθηκαν οι δεξιότητες των νοσηλευτών στη σύγχρονη υγειονομική πραγματικότητα καθώς και οι βέλτιστες πρακτικές φροντίδας ασθενών και φροντιστών, από καταξιωμένους επαγγελματίες του κλινικού και ακαδημαϊκού τομέα. 

Την ομάδα του Κάπα3, εκπροσώπησε η Υπεύθυνη Ανάπτυξης και Λειτουργίας του οργανισμού, κα Μπίστα Ευαγγελή, η οποία συμμετείχε στο Κλινικό Φροντιστήριο με τίτλο «Φροντίδα Ενηλίκων Ασθενών με Καρκίνο: Κοινωνικοί προσδιοριστές που επηρεάζουν τα άτομα με νεοπλασματική νόσο». Στη συζήτηση, συμμετείχε η διεπιστημονική εθελοντική ομάδα του Κάπα3, ο Στατιστικολόγος, κος Τζάνας Κωνσταντίνος, η Ψυχολόγος, κα Λαδά Αριστέα και η Καθηγήτρια του Τμήματος Νοσηλευτικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, κα Λαβδανίτη Μαρία. Πιο συγκεκριμένα, αναλύθηκαν οι κοινωνικοί προσδιοριστές που επηρεάζουν σημαντικά την εμπειρία και την αντιμετώπιση των ατόμων με νεοπλασματική νόσο, όπως το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον, η λεκτική επικοινωνία, οι τραυματικές εμπειρίες του ατόμου κατά τη διάρκεια της ζωής του αλλά και η ελλιπής ψηφιακή εγγραμματοσύνη και ενημέρωση των ασθενών και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Επισημάνθηκε η αυξημένη επιδημιολογική τρωτότητα των ασθενών που βρίσκονται σε θέση κοινωνικής ευαλωτότητας, αναφέροντας ως παράδειγμα τη χαμηλή κοινωνικοοικονομική θέση και την αρνητική επίδραση στην σωματική και ψυχική υγεία.  

Σημαντική ήταν η τοποθέτηση της κα Λαδά για τα περιστατικά διακρίσεων και προκαταλήψεων που βιώνουν συχνά τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με νοεπλασματική νόσο, ενώ παράλληλα υπογραμμίστηκε από όλους τους εισηγητές η σημασία της κοινωνικής ένταξης των ασθενών στην σύγχρονη πραγματικότητα. 

Την εκδήλωση παρακολούθησαν πλήθος φοιτητών, μέλη του οργανισμού μας, καθώς και η ομάδα υποστήριξης των ογκολογικών ασθενών Κάπα3 της Θεσσαλονίκης, δίνοντας το δικό μας παρόν στην προσπάθεια για την ολιστική διαχείριση της νόσου. 

Ευχαριστούμε θερμά τους διοργανωτές για την πρόσκληση και την ευκαιρία που μας δόθηκε να μεταδώσουμε την εμπειρία μας μέσα από την κοινωνική υποστήριξη και καθοδήγηση των ογκολογικών ασθενών τα 5 χρόνια λειτουργίας του οργανισμού μας! 

Με εκτίμηση,

Εκ μέρους της ομάδας του Κάπα3

Δελτίο Τύπου – Παμμακεδονική συνάντηση

Αναθεώρηση Λίστας Φαρμάκων για Σοβαρές Ασθένειες – Κάπα3

Το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε νέα απόφαση ΦΕΚ 437/07.02.2025, με την οποία επικαιροποιείται η λίστα των φαρμάκων που αφορούν τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών. Η αναθεώρηση αυτή αποσκοπεί στη βελτίωση της πρόσβασης των ασθενών σε σύγχρονες, αποτελεσματικές και αποζημιούμενες θεραπείες.

Η αναθεώρηση περιλαμβάνει τα εξής: 

  1. Προσθήκη νέων θεραπειών
  • Συμπεριλήφθηκαν νέα φαρμακευτικά σκευάσματα για τη θεραπεία σοβαρών παθήσεων, όπως σπάνιες και χρόνιες ασθένειες, καρκίνος, αυτοάνοσα νοσήματα και παθήσεις του νευρικού συστήματος.
  • Οι νέες θεραπείες έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EΟΦ) και έχουν αξιολογηθεί για την αποτελεσματικότητά τους.
  1. Αναθεώρηση της λίστας αποζημίωσης
  • Ορισμένα φάρμακα προστέθηκαν στον κατάλογο των αποζημιούμενων από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ άλλα αφαιρέθηκαν ή άλλαξαν κατηγορία αποζημίωσης.
  • Η κάλυψη των φαρμάκων εξαρτάται από ιατρικά κριτήρια και τις οδηγίες χρήσης που ορίζει ο ΕΟΠΥΥ.
  1. Αναπροσαρμογή τιμών και συμμετοχής
  • Οι τιμές αποζημίωσης για ορισμένα φάρμακα προσαρμόστηκαν, λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς τιμές.
  • Ο μηχανισμός αυτόματων επιστροφών συνεχίζει να ισχύει, ώστε να διασφαλιστεί ο έλεγχος του κόστους των θεραπειών.

Παρακάτω, επισυνάπτεται το ΦΕΚ με την αναλυτική λίστα των φαρμάκων που επηρεάζονται από την αναθεώρηση. 

Βρισκόμαστε στη διάθεσή σας για οτιδήποτε χρειαστείτε! 

Με εκτίμηση, 

Εκ μέρους της ομάδας του Κάπα3 

ΦΕΚ-437-7-2-2025-Αναθεώρηση-των-καταλόγων-για-τη-θεραπεία-σοβαρών-ασθενειών-της

Συμμετοχή του Κάπα3 στην Εκπαιδευτική Διημερίδα «Οι Νέες Προοπτικές στην Ογκολογία», 21-22 Φεβρουαρίου

Αγαπητοί/ές,

Η ομάδα του Κέντρου Καθοδήγησης Καρκινοπαθών – Κάπα3, είχε την τιμή να συμμετέχει
στην Εκπαιδευτική Διημερίδα με τίτλο «Οι Νέες Προοπτικές στην Ογκολογία», η οποία
πραγματοποιήθηκε το διάστημα 21-22 Φεβρουαρίου, στο Μαλλιαροπούλειο Δημοτικό Θέατρο Τρίπολης.

Πρόκειται για μια διημερίδα η οποία πραγματοποιείται για έβδομη συνεχόμενη χρονιά και
είχε στόχο να αναδείξει σημαντικές εξελίξεις στο πεδίο της ογκολογίας και να ενημερώσει το
κοινό και τους επαγγελματίες υγείας για ζητήματα που αφορούν τη νόσο του καρκίνου και τη διαχείρισή της. Στην εκδήλωση, συμμετείχαν αξιόλογοι και καταρτισμένοι ομιλητές από τον χώρο της υγείας, καθώς και κοινωνικοί φορείς που έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο της
υποστήριξης των ατόμων που νοσούν από καρκίνο και των φροντιστών τους. .

Το Κάπα3, εκπροσώπησε η Υπεύθυνη Ανάπτυξης και Λειτουργίας του οργανισμού, κα Μπίστα Ευαγγελή, η οποία συμμετείχε στη θεματική ενότητα «Δικαιώματα των ασθενών με
καρκίνο», προβάλλοντας την ανάγκη για διεπιστημονική υποστήριξη των ογκολογικών
ασθενών. Πιο συγκεκριμένα, έγινε λόγος για τη σημασία της διεπιστημονικής συνεργασίας στη διαχείριση της νόσου του καρκίνου, υπογραμμίζοντας την αξία της για όλους τους φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών που θέτουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο που νοσεί.

Άλλωστε σε μια περίοδο με έντονη κοινωνικοοικονομική κρίση, εκείνοι που πλήττονται
περισσότερο είναι ασθενείς με πολλαπλή νοσηρότητα, με χρόνια νοσήματα και ψυχικές
διαταραχές και με δυσκολία στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, ενώ φαίνεται να χρήζουν
πολύπλευρης αντιμετώπισης από ένα ευρύ φάσμα επαγγελματιών υγείας.

Όπως ανέφερε και η κα Μπίστα «Στην ζωή εγχειρίδιο καθοδήγησης στις απρόβλεπτες
καταστάσεις δεν υπάρχει, εάν όμως παραμείνουμε ενωμένοι και προσπαθήσουμε
συνεργατικά, θα βρεθεί τρόπος ακόμα και για αυτό, αξιόλογα, αξιόπιστα και αξιοπρόσεκτα»
Ευχαριστούμε θερμά για την πρόσκληση και την ευκαιρία να παρουσιάσουμε το έργο του
οργανισμού μας στην κοινωνική υποστήριξη των ογκολογικών ασθενών!

Με εκτίμηση,

Εκ μέρους της ομάδας του Κάπα3

Δελτίο Τύπου – Ογκολογία