Με βάση τις απαντήσεις τους σε ένα ερωτηματολόγιο διατροφικών συνηθειών, τα άτομα ηλικίας 40 έως 70 ετών χωρίς ιστορικό καρκίνου ταξινομήθηκαν ως εξής:
- Τακτικοί καταναλωτές που ανέφεραν ότι κατανάλωναν επεξεργασμένο κρέας, κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί) ή πουλερικά πάνω από πέντε φορές την εβδομάδα.
- Χαμηλοί καταναλωτές κρέατος που ανέφεραν ότι κατανάλωναν επεξεργασμένο κρέας, κόκκινο κρέας ή/και πουλερικά πέντε ή λιγότερες φορές την εβδομάδα.
- Καταναλωτές που ανέφεραν ότι δεν κατανάλωναν ποτέ κόκκινο κρέας, επεξεργασμένο κρέας ή πουλερικά, αλλά έτρωγαν ψάρια.
- Χορτοφάγοι που δήλωσαν ότι δεν κατανάλωναν ποτέ κρέας, πουλερικά ή ψάρι.
Τα συμπεράσματα της έρευνας ήταν πως οι χαμηλοί καταναλωτές κρεατικών , όσοι κατανάλωναν ψαρια και οι χορτοφάγοι ,έχουν χαμηλότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο απ’ ότι οι τακτικοί καταναλωτές κρεατικών.
Εξετάζοντας συγκεκριμένα μερικούς από τους πιο συνηθισμένους σήμερα καρκίνους:
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου ήταν σαφώς μικρότερος σε όσους κατανάλωναν ελάχιστα κρέας σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν κανονικά κρέας.
Ο καρκίνος του μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ήταν ελαφρώς μικρότερος σε όσους έτρωγαν λίγο κρέας και ψάρι απ’ ό,τι σε όσους έτρωγαν κανονικά κρέας, αλλά μόνο στους χορτοφάγους ο μικρότερος κίνδυνος ήταν στατιστικά σημαντικός.
Ο καρκίνος του προστάτη εμφανιζόταν λιγότερο σε όσους κατανάλωναν ψάρι και τους χορτοφάγους άνδρες απ’ ό,τι στους τακτικούς κρεατοφάγους.Ωστόσο, μπορεί να οφείλεται σε άλλες συμπεριφορές τρόπου ζωής και υγείας και όχι στη διατροφή.