Κλιματική Αλλαγή: Οι επιπτώσεις στην υγεία και η σχέση με τον καρκίνο.

Eίναι πλέον γνωστή και συζητημένη η επέλαση της λεγόμενης κλιματικής αλλαγής, δηλαδή της μεταβολής του κλίματος του πλανήτη μας. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία φαίνεται να είναι σημαντικές. Πιο συγκεκριμένα, οι υψηλές θερμοκρασίες, η ατμοσφαιρική ρύπανση και οι εκτεταμένες πυρκαγιές οδηγούν σε αυξημένη συχνότητα αναπνευστικών και καρδιαγγειακών ασθενειών. Ο συνδυασμός θερμότερης ατμόσφαιρας με τις υψηλές βροχοπτώσεις οδηγούν στη διασπορά ασθενειών όπως η ελονοσία και ο δάγκειος πυρετός.

Όμως πώς επηρεάζει η κλιματική αλλαγή τη συχνότητα του καρκίνου?

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (University of California San Francisco -UCSF) ανέλυσαν εξήντα δημοσιευμένα επιστημονικά άρθρα και συσχέτισαν τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, των περιβαλλοντικών τοξινών, της υπεριώδους ακτινοβολίας, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, των λοιμογόνων παραγόντων και των προβλημάτων στα αποθέματα νερού και φαγητού με την αύξηση της καρκινογένεσης στον άνθρωπο.

Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, που προκαλείται από την καύση ορυκτών καυσίμων αναμένεται να προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στα καιρικά πρότυπα, οδηγώντας σε φυσικές καταστροφές που είναι και συχνότερες αλλά και πιο καταστροφικές. Αυτές οι καταστροφές είναι πιθανό να αυξήσουν την έκθεση σε καρκινογόνες ουσίες, όπως έχει ήδη παρατηρηθεί μετά από πολλές πρόσφατες φυσικές καταστροφές.  Ο καρκίνος του πνεύμονα, ο οποίος ήδη αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, αναμένεται να αποτελέσει πάνω από το 15% των νέων περιπτώσεων καρκίνου. Μειώνοντας την ατμοσφαιρική ρύπανση οι θάνατοι από την καρκίνο του πνεύμονα θα μειωθούν και σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν πάμπολλες κλινικές, συμπεριφορικές και πολιτικές λύσεις για να μειώσουν το ρυθμό της κλιματικής αλλαγής, την επίπτωση του καρκίνου και των θανάτων από αυτό.

Οι κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει και κοινωνικοοικονομικές ανισότητες, οδηγώντας σε υψηλότερες τάσεις μετανάστευσης και σε φτώχεια. Φαίνεται ότι οι πληθυσμοί αυτοί έχουν μεγαλύτερο ποσοστό εμφάνισης και θνητότητας από τη νεοπλασματική νόσο.

Επιπλέον, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης που απαιτούνται για τη διάγνωση, τη θεραπεία και τη φροντίδα του καρκίνου διαταράσσονται τάχιστα από μαζικές πιέσεις λόγω ακραίων φυσικών φαινομένων ή άλλων απρόβλεπτων καταστάσεων κρίσεως. Η πανδημία COVID-19 είναι ένα ξεκάθαρο παράδειγμα αυτής της αποδιοργάνωσης, μετατοπίζοντας τις ιατρικές παροχές μακριά από τον καρκίνο και αναγκάζοντας χιλιάδες ασθενείς να καθυστερήσουν τους προληπτικούς ελέγχους του καρκίνου από φόβο μήπως προσβληθούν από τον ιό με επακόλουθο τη διάγνωση του καρκίνου σε πιο προχωρημένο στάδιο και επομένως την αύξηση της θνητότητας από αυτόν.

Ομοίως, επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα τα οποία έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια όπως πλημμύρες και καταιγίδες αποδιοργανώνουν τα συστήματα υγείας στις περιοχές που συμβαίνουν, μειώνοντας την ποιότητα των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών. H επιστημονική και τεχνολογική κοινότητα σε καλύτερες, πιο αποτελεσματικές μεθόδους πρόληψης και θεραπείας, σε ιατρικά μηχανήματα και συσκευές με λιγότερους ρίπους,  σε νοσοκομειακές εγκαταστάσεις φιλικές προς το περιβάλλον.

Θα χρειαστούν σίγουρα δεκαετίες για να κατανοήσουμε πλήρως τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στον καρκίνο, δεδομένου του χρόνου που θα χρειαστεί από την έκθεση στην κλινική διάγνωση. Αλλά αυτό δεν θα πρέπει να αποτρέψει την ανάληψη δράσης τώρα, καθώς οι επιβλαβείς επιπτώσεις από την ατμοσφαιρική ρύπανση και άλλους κλιματικούς κινδύνους θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

“Η πανδημία COVID-19 μας έδειξε τη σημασία της επιστήμης και της δημόσιας υγείας», είπε η Naomi Beyeler. MPH, διευθύντρια του Κλίματος και της Υγείας στο UCSF, «και είδαμε τους τελευταίους μήνες ότι ως παγκόσμια κοινότητα υγείας, είμαστε σε θέση να κινητοποιήσουμε τις επενδύσεις, την έρευνα και τη συλλογική δράση που απαιτούνται για την επίλυση προβλημάτων υγείας σε παγκόσμια κλίμακα. Τώρα είναι η ώρα να εφαρμόσουμε αυτή τη φιλοδοξία στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».

Σύμφωνα και με το σύνθημα της ΕΟΠΕ για την πρόληψης και ενημέρωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου: Μην εύχεσαι να μη σου συμβεί. Φρόντισε να μη σου συμβεί.

Φροντίζοντας λοιπόν να μην συμβεί ο καθένας από εμας ατομικά θα μπορούσε να ξεκινήσει από μικρες συνήθειες που μπορεί να κάνουν την διαφορά π.χ στο θέμα της κατανάλωσης των πλαστικών

Η Υπηρεσία Έρευνας Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκτιμά ότι αυτή τη στιγμή, πάνω από 150 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού ρυπαίνουν τους ωκεανούς μας, ρυπαίνοντας τη θαλάσσια ζωή και συνεπώς όλη τη ζωή.

7 χρήσιμες συμβουλές που θα μας ευαισθητοποιήσουν σχετικά με την πλαστική ρύπανση και θα μας βοηθήσουν να αποφύγουμε τα πλαστικά απόβλητα.

1. Λέμε όχι στις πλαστικές σακούλες

Οι πλαστικές σακούλες χρησιμοποιούνται κατά μέσο όρο 12 λεπτά και χρειάζονται περίπου 500 χρόνια για να αποσυντεθούν. Έχουμε πάντα μαζί μας επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες και τις επιλέγουμε όταν χρειάζεται να αποθηκεύσουμε κάτι.

2. Κάνουμε μια απογραφή της πλαστικής χρήσης μας

Κάθε πότε χρησιμοποιούμε πλαστικό καλαμάκι, πλαστικές συσκευασίες ή αγοράζουμε πλαστικό μπουκάλι νερού; Ας σκεφτούμε όλες τις φορές που καταφεύγουμε στην αγορά πλαστικών ειδών μιας χρήσης και ας προετοιμάσουμε τις εναλλακτικές μας λύσεις.

3. Επιλέγουμε επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερού

Σταματάμε να αγοράζουμε πλαστικά μπουκάλια νερού και επιλέγουμε ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι, το οποίο ξαναγεμίζουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι, μειώνουμε την χρήση πλαστικού και παρακολουθούμε καλύτερα την πρόσληψη νερού.

4. Κόβουμε το κάπνισμα

Το κάπνισμα, δεν είναι βλαβερό μόνο για την υγεία μας, αλλά και για το περιβάλλον. Τα πλαστικά φίλτρα απο τα τσιγάρα που πετάμε καταλήγουν στους ωκεανούς μας και αυτός είναι ακόμη ένας λόγος για να σταματήσουμε το κάπνισμα.

5. «Σκεφτόμαστε παγκόσμια – Ενεργούμε τοπικά»

Η πλαστική ρύπανση είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, το οποίο όμως μπορούμε να αρχίσουμε να το αντιμετωπίζουμε στην τοπική μας κοινότητα. Δημιουργούμε μια ομάδα καθαρισμού πλαστικών, οργανώνουμε μια διαδρομή απόσυρσης (τρέχοντας ενώ μαζεύουμε σκουπίδια) κλπ.

6. Αγοράζουμε προιόντα που έχουν δημιουργηθεί από βιώσιμα υλικά

Την επόμενη φορά που θα κάνουμε κάποια αγορά, βεβαιωνόμαστε οτι τα υλικά των ρούχων, των παπουτσιών, των διακοσμητικών, κλπ. είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

7. Συμμετέχουμε σε κάθε κίνημα που πρωταστατεί στην προστασία του περιβάλλοντος 

Μια πόταση που τρέχει σε παγκόσμιο επίπεδο είναι το Run For The Oceans Challenge ! Από τις 28 Μαΐου έως τις 8 Ιουνίου, εκατομμύρια δρομείς σε όλο τον κόσμο θα μετρούν τα χιλιόμετρα τους για να βοηθήσουν στον τερματισμό των πλαστικών απορριμμάτων. Για κάθε χιλιόμετρο που τρέχουμε και είμαστε συνδεδεμένοι στην εφαρμογή adidas Running, η adidas και η Parley θα καθαρίζουν το ισοδύναμο βάρος 10 πλαστικών μπουκαλιών, έως και 500.000 λίβρες από παραλίες και νησιά.

Περισσότερα :

Στο άρθρο της Ελένη Αραβαντινού Φατώρου,Παθολόγο Ογκολόγο,Β Ογκολογική Κλινική Metropolitan Hospital στο https://neaeope.gr/pos-i-klimatiki-allagi-epireazei-tin-k/?fbclid=IwAR1Q9iY1iU-fbY145Sz07WMP7XhL8T5i2AuiO7IigjLmUZTTzM_fhY43yacΠηγή:

Και  στο άρθρο του https://www.runtastic.com

 

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *