Ο αριθμός των ασθενών με καρκίνο που εισέρχονται σε κλινικές δοκιμές έχει πέσει κατακόρυφα κατά τη διάρκεια της πανδημίας – αρνούμενοι σε πολλές χιλιάδες τις πιο πρόσφατες θεραπευτικές επιλογές και καθυστερώντας την ανάπτυξη φαρμάκων και τεχνολογιών αιχμής.
Νέα στοιχεία δείχνουν ότι οι δοκιμές καρκίνου μειώθηκαν σχεδόν κατά 60 τοις εκατό κατά το πρώτο έτος της πανδημίας, εν μέσω προειδοποιήσεων ότι ο Covid-19 έχει επιδεινώσει μακροχρόνια ζητήματα με τη χρηματοδότηση δοκιμών, τη ρύθμιση και την πρόσβαση.
Οι ειδικοί στον καρκίνο παρουσίασαν μια σειρά ευρημάτων σχετικά με τα εμπόδια στη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών στο Ηνωμένο Βασίλειο και προτάσεις για την ενίσχυση της συμμετοχής μέσω της ενίσχυσης των πληροφοριών, της αλλαγής των θεραπευτικών οδών και της εξορθολογισμού των κανονισμών.
1. Επέκταση της δοκιμαστικής πρόσβασης
Το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο του Λονδίνου δημοσιεύει μια έκθεση που συγκεντρώνει δεδομένα για δοκιμές καρκίνου και τις απόψεις ασθενών και κλινικών γιατρών σχετικά με το πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια για να γίνουν οι δοκιμές ευρύτερα διαθέσιμες. Η μείωση της πρόσβασης σε κλινικές δοκιμές πρόκειται να συνεχιστεί καθώς μπαίνουμε σε έναν δύσκολο χειμώνα για το NHS με τα ποσοστά Covid-19 να είναι ακόμα υψηλά και να αναμένεται αύξηση σε άλλες μολυσματικές ασθένειες όπως η γρίπη και ο RSV.
Το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο (ICR) προειδοποιεί ότι χωρίς επείγουσα δράση για να ανοίξουν οι κλινικές δοκιμές σε ασθενείς ευρύτερα και νωρίτερα στη θεραπεία, θα μπορούσαν να χαθούν τεράστιες ευκαιρίες για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων.
2. Η δοκιμαστική πρόσληψη μειώθηκε κατά 60 τοις εκατό
Τα στοιχεία που ελήφθησαν από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία (NIHR) δείχνουν ότι ο αριθμός των ασθενών που ξεκίνησαν σε κλινικές δοκιμές για καρκίνο στην Αγγλία μειώθηκε σε 27.734 το 2020/21, από 67.057 κατά μέσο όρο τα τρία χρόνια πριν. Ο αριθμός των ασθενών μειώθηκε για σχεδόν κάθε τύπο καρκίνου που αναλύθηκε.
Μια μελέτη βασισμένη σε συνεντεύξεις 12 κορυφαίων ερευνητών κλινικών δοκιμών από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο που ανατέθηκε από τη φιλανθρωπική οργάνωση υγείας Picker βρήκε ισχυρή συμφωνία ότι έπρεπε να γίνουν περισσότερα για να διευρυνθεί η πρόσβαση σε κλινικές δοκιμές για ασθενείς με καρκίνο.
3. Σειρά φραγμών
Η μελέτη, που διεξήχθη από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο του 2020 κατά την πρώιμη περίοδο της πανδημίας, εντόπισε τα ακόλουθα ζητήματα:
- Υπάρχει υπερβολικός διοικητικός φόρτος για τη δημιουργία κλινικών δοκιμών, ειδικά για καινοτόμους σχεδιασμούς δοκιμών, όπως οι μελέτες που βασίζονται σε βιοδείκτες για την ιατρική ακριβείας.
- Το NHS δεν διαθέτει συστήματα για γρήγορο γενετικό έλεγχο ασθενών για την επιλογή τους για δοκιμές ιατρικής ακριβείας.
- Οι ασθενείς αντιμετωπίζουν μια κλήρωση ταχυδρομικού κώδικα για πρόσβαση στις πιο πρόσφατες δοκιμές. Η χρηματοδότηση για τους γιατρούς για τη διεξαγωγή κλινικής έρευνας ποικίλλει μεταξύ των νοσοκομείων – που σημαίνει ότι ορισμένοι ασθενείς χάνουν τις πιο πρόσφατες θεραπείες.
- Οι πληροφορίες σχετικά με τις κλινικές δοκιμές για ασθενείς και γιατρούς είναι ανεπαρκείς – οι υπάρχουσες πληροφορίες διαχέονται σε πολλές πλατφόρμες, δεν διατηρούνται ενημερωμένες και συχνά σε μορφή που είναι δύσκολο να κατανοήσουν οι ασθενείς.
Το ICR ανέθεσε επίσης μια έρευνα σε 505 άτομα που είχαν λάβει θεραπεία για καρκίνο, η οποία διενεργήθηκε τον Μάρτιο του 2020.
4. Άνιση δοκιμαστική πρόσβαση
Διαπίστωσε ότι το 95 τοις εκατό των ερωτηθέντων θεώρησε ότι ήταν σημαντικό να προσφερθεί στους ασθενείς με καρκίνο πρόσβαση στη θεραπεία σε κλινικές δοκιμές. Αλλά μόνο το 37 τοις εκατό είχε ακούσει για κλινικές δοκιμές κατά τη διάρκεια της δικής του θεραπείας και μόνο ένας στους δέκα (11 τοις εκατό) συμμετείχε σε μια δοκιμή.
Υπήρχε επίσης διαφορά στην ικανότητα πρόσβασης σε δοκιμές σε διάφορα μέρη της χώρας, με ορισμένους ασθενείς σε αγροτικές περιοχές να αναφέρουν ότι ταξίδεψαν περισσότερα από 100 μίλια για θεραπεία σε μια κλινική δοκιμή.
5.Κάλεσμα για επένδυση
Λαμβάνοντας υπόψη τα εμπόδια που εντοπίστηκαν, το ICR ζητά τα ακόλουθα:
- Επείγουσα επένδυση στην ανάκαμψη από κλινικές δοκιμές καρκίνου μετά την πανδημία – για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας για τη στρατολόγηση ασθενών και τη διασφάλιση της έναρξης νέων δοκιμών.
- Μαθαίνοντας από τον Covid-19 για τον εξορθολογισμό των κανονισμών – καθιστώντας ευκολότερη και ταχύτερη τη δημιουργία καινοτόμων σχεδίων μελέτης, συμπεριλαμβανομένων δοκιμών με βάση τους βιοδείκτες για ιατρική ακριβείας και την ουσιαστική παρακολούθηση ασθενών.
- Διαθέτοντας δοκιμές νωρίτερα στη θεραπεία – κάνοντας συζητήσεις για δοκιμές και προσφέροντας γενετικό έλεγχο αμέσως μετά τη διάγνωση και διασφαλίζοντας ότι οι δοκιμές δεν θεωρούνται πλέον ως έσχατη λύση, αλλά ενσωματώνονται στην πορεία του ασθενούς αμέσως μετά τη διάγνωση.
- Παροχή πρόσβασης στις πληροφορίες των δοκιμών – μέσω χρηματοδότησης για να διασφαλιστεί ότι οι πληροφορίες είναι ενημερωμένες, κατανοητές για ασθενείς και γιατρούς και προσβάσιμες μέσω ενός μόνο σημείου εισόδου.
- Αντιμετώπιση της λοταρίας ταχυδρομικού κώδικα στην πρόσβαση – διασφάλιση ότι τα νοσοκομεία σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτουν εκπαιδευμένο προσωπικό σε ειδικότητες όπως η Ε&Α, η παθολογία και η ακτινολογία, και ότι οι ογκολόγοι υποστηρίζονται κατάλληλα για να αφιερώνουν χρόνο στην έρευνα.
- Αντιμετώπιση των φραγμών για την πρόσβαση σε κοινότητες που δεν εξυπηρετούνται – καθώς υπάρχουν στοιχεία ότι οι φτωχότεροι ασθενείς και εκείνοι που προέρχονται από εθνοτικές μειονότητες είναι λιγότερο πιθανό να αποκτήσουν πρόσβαση σε δοκιμές.
Από τις ανακαλύψεις στα οφέλη
Ο καθηγητής Nick James, καθηγητής έρευνας για τον καρκίνο του προστάτη και της ουροδόχου κύστης στο Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο του Λονδίνου είπε:
«Οι κλινικές δοκιμές είναι ο μοναδικός καλύτερος τρόπος να μετατραπούν οι εξελίξεις στην επιστήμη σε οφέλη για τους ασθενείς. Αλλά η στρατολόγηση δοκιμαστικών έχει πέσει κατακόρυφα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επιβραδύνοντας τον αγωγό νέων θεραπειών και κλέβοντας την πρόσβαση των ατόμων με καρκίνο σε φάρμακα που θα σώσουν τη ζωή.
«Χρειαζόμαστε επείγουσες επενδύσεις για την ανάκαμψη των κλινικών δοκιμών Covid-19 και για να λάβουμε χρηματοδότηση σε εκείνα τα κέντρα που αυτή τη στιγμή αγωνίζονται να υποστηρίξουν την κλινική έρευνα. Πρέπει επίσης να μάθουμε τα μαθήματα από τον Covid-19. Είναι σαφές ότι η γραφειοκρατία και τα ρυθμιστικά εμπόδια για τις κλινικές δοκιμές συχνά κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό – εμποδίζοντας την πρόοδό μας στην ανάπτυξη των επόμενων θεραπειών για τον καρκίνο που αλλάζουν το παιχνίδι».
Δοκιμαστική πρόσβαση σε επίπεδο up
Η καθηγήτρια Christina Yap, Καθηγήτρια Βιοστατιστικής Κλινικών Δοκιμών στο Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο του Λονδίνου είπε:
«Δεν υπάρχει έλλειψη ασθενών που θέλουν να λάβουν μέρος σε κλινικές δοκιμές, αλλά πάρα πολλοί άνθρωποι περνούν τη θεραπεία τους χωρίς να γνωρίζουν ότι υπάρχει μια δοκιμή που θα μπορούσε να τους ωφελήσει. Οι πληροφορίες σχετικά με τις διαθέσιμες δοκιμές είναι επί του παρόντος ασυντόνιστες, δυσνόητες και όχι πάντα ενημερωμένες. Εάν δεν διαθέτουμε επαρκώς προσβάσιμες πληροφορίες για τους ασθενείς και τους γιατρούς τους, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε υποεκπροσωπούμενους πληθυσμούς και εθνοτικές μειονότητες σε κλινικές δοκιμές, με ανεπαρκή πρόσβαση στις πιο πρόσφατες θεραπείες».
Μια δοκιμή για κάθε ασθενή
Ο καθηγητής Kristian Helin, Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο, Λονδίνο, δήλωσε:
«Οι κλινικές δοκιμές έχουν τεράστια οφέλη για τους ασθενείς, τόσο με την παροχή πρόσβασης στα πιο πρόσφατα φάρμακα και τεχνολογίες όσο και με την επίδειξη της αποτελεσματικότητας της επόμενης γενιάς θεραπειών για χρήση στο NHS. Θα θέλαμε να δούμε μια κλινική δοκιμή να είναι διαθέσιμη για κάθε καρκινοπαθή που θα ήθελε να συμμετάσχει σε μια. Αυτό απαιτεί επένδυση στην ανάκαμψη της κλινικής έρευνας για τον Covid-19, για να επιστρέψουμε στο σημείο που βρισκόμασταν πριν από την πανδημία, και ευρύτερα μέτρα για τη διεύρυνση της πρόσβασης σε δοκιμές αναδιαμορφώνοντας τη χρηματοδότηση, τη ρύθμιση, τις πληροφορίες και τις οδούς θεραπείας».
https://www.icr.ac.uk/news-archive/cancer-trial-recruitment-drops-by-60-per-cent-during-pandemic