Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τον Καρκίνο του Μαστού, από τις γυναίκες που γεννιούνται σήμερα, 1 στις 8 θα νοσήσει με καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή της. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα αναφέρονται 7.772 περίπου νέες περιπτώσεις το χρόνο
ΠΑΡΆΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΎΝΟΥ
ΟΙ ΠΑΡΆΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΎΝΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΎΝ ΝΑ ΑΛΛΆΞΟΥΝ
ΒΙΟΛΟΓΙΚO ΦYΛΟ ΘΥΛΗΚΟ
Αυτό δε σημαίνει πως είναι αδύνατο να εμφανιστεί και στους άντρες.
Η ΜΕΓAΛΗ ΗΛΙΚIΑ
Όσο μεγαλώνει η ηλικία , ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού αυξάνεται. Οι περισσότεροι καρκίνοι στο μαστό ανιχνεύονται σε γυναίκες ηλικίας 55 ετών και πάνω.
ΠΡΟΣΩΠΙΚO ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚO ΙΣΤΟΡΙΚO
Μία γυναίκα που είχε εμφανίσει στο παρελθόν καρκίνο του μαστού ή έχει στενό συγγενή που έχει εμφανίσει καρκίνο του μαστού( μητέρα, πατέρας, αδελφή, αδελφός, κόρη) έχει μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Στη περίπτωση που έχει περισσότερους από ένα συγγενείς με προσωπικό ιστορικό καρκίνου του μαστού τότε ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμα πιο πολύ. Να σημειωθεί πως οι περισσότερες γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού δεν έχουν στενό συγγενή που έχει εμφανίσει καρκίνο στον μαστό.
ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΆ ΜΕΤΑΛΑΓΜΈΝΑ ΓΟΝΊΔΙΑ
Ορισμένες γονιδιακές μεταλλάξεις (πιο συχνά στα γονίδια BRCA1 και BRCA2) μπορεί να οδηγήσουν στον κληρονομικό καρκίνο.
ΠΥΚΝΟΣ ΙΣΤΟΣ ΜΑΣΤΟΥ
Οι γυναίκες που εμφανίζουν πυκνό μαστικό ιστό μέσω των μαστογραφιών έχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Ο πυκνός μαστικός ιστός μπορεί επίσης να δυσκολέψει την ανίχνευση του καρκίνου με μαστογραφία.
ΠΑΡΆΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΎΝΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΖΩΗΣ
- Κατανάλωση αλκοόλ
- Παχυσαρκία , υπερβαρία ειδικότερα μετά την εμμηνόπαυση
- Καθιστική ζωή
- Ορμονική θεραπεία μετά την εμμηνόπαυση με οιστρογόνα και προγεστερόνη
- Έναρξη της έμμηνου ρύσης νωρίς και παύση της αργά
- Ατοκία ή τεκνοποίηση πρώτη φορά μετά τα 30
- Χρήση συγκεκριμένων μεθόδων αντισύλληψης
- Ιστορικό μη καρκινικών παθήσεων μαστών
ΠΡΟΛΗΨΗ
Δεν υπάρχει απόλυτη μέθοδος πρόληψης του καρκίνου του μαστού . Υπάρχουν όμως αλλαγές που μπορεί να κάνει το κάθε άτομο ώστε να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.
- Η αποφυγή ή η μείωση του αλκοόλ
- Η τακτική σωματική άσκηση
- Το φυσιολογικό σωματικό βάρος
Κάποια άτομα με αυξημένο κίνδυνο συμβουλεύονται ειδικό γενετικών παθήσεων ώστε να θα ελέγξουν αν έχουν κληρονομήσει τα μεταλλαγμένα γονίδια , ή αν θα ήταν συνετό να επιλέξουν να λάβουν φαρμακευτική αγωγή ή θα υποβληθούν σε προληπτική μαστεκτομή.
ΠΡΟΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚOΣ EΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Όσο πιο νωρίς ανιχνεύεται ο καρκίνος ,τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να είναι αποτελεσματική η θεραπεία. Οι ειδικοί συστήνουν για τις γυναίκες με μέτριο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.
- Γυναίκες ηλικίας 40 έως 44 θα πρέπει να έχουν την επιλογή να ξεκινούν ετήσια προσυπτωματικό έλεγχο για καρκίνο του μαστού με μαστογραφία (ακτινογραφία του μαστού) εφόσον το επιθυμούν.
- Γυναίκες ηλικίας 45 έως 54 θα πρέπει να κάνουν μαστογραφία ετησίως.
- Γυναίκες ηλικίας 55 και παραπάνω μπορούν να υποβάλλονται σε μαστογραφία κάθε 2 χρόνια, ή να συνεχίσουν κάθε 1 χρόνο. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος μπορεί να συνεχιστεί εφόσον η γυναίκα είναι σε καλή υγεία και εκτιμάται να ζήσει 10 επιπλέον χρόνια.
- Υπάρχει και η δυνατότητα εξέτασης με μαγνητική τομογραφία. Μπορείτε να συζητήσετε με το γιατρό σας για αυτή την επιλογή.
ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Το πιο κοινό σημείο του καρκίνου του μαστού είναι ένα εξόγκωμα ή μάζα που δεν υπήρχε προηγουμένως, αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως κάθε εξόγκωμα και μάζα αποτελεί καρκίνο.
Άλλα σημεία περιλαμβάνουν οίδημα (πρήξιμο) σε όλο ή σε περιοχές του μαστού (ακόμη και όταν δεν υπάρχουν εξογκώματα),ερεθισμός ή τραχύτητα στο δέρμα, πόνος στη θηλή ή εισχώρησή της προς τα μέσα (βαθούλωμα), εκκρίσεις από τη θηλή (όχι γάλα ),θηλή ή δέρμα στην περιοχή του μαστού κόκκινο, ξηρό ,παχύ ή που ξεφλουδίζει, οίδημα ή ερεθισμένοι λεμφαδένες. Είναι πολύ σημαντικό να κάνετε εξετάσεις και να παρακολουθείτε τυχόν νέα εξογκώματα ,μάζες και άλλες αλλαγές
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού εξαρτάται από τον τύπο και το στάδιο του καρκίνου, ειδικοί έλεγχοι που μπορούν να γίνουν στον όγκο, καθώς και η ηλικία του ασθενή ,άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί να συνυπάρχουν και από τις προσωπικές επιλογές του ατόμου στον τρόπο ζωής του. Άτομα που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού καλό είναι να συζητάνε για τις διαθέσιμες επιλογές στη θεραπεία τους και να κάνουν συνειδητές επιλογές μετά από πλήρη ενημέρωση συμβουλευόμενοι από τον ιατρό τους.
Η ΖΩΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΊΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ
Από τη στιγμή που ένα άτομο διαγιγνώσκεται με καρκίνου του μαστού, η ποιότητα ζωής του επηρεάζεται σε πολλά επίπεδα. Διαφορετικά σωματικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, πνευματικά, και οικονομικά ζητήματα μπορεί να προκύψουν οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της αντιμετώπισης του καρκίνου και μετά το τέλος της θεραπείας.Κάποιοι τύποι καρκίνου του μαστού μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα σοβαροί. Παρηγορητική φροντίδα επικεντρώνεται στην βελτίωση της ποιότητας ζωής και στη διαχείριση με θέματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού. ‘Άτομα με προχωρημένο στάδιο καρκίνου του μαστού μπορεί να επωφεληθούν από την παρηγορητική φροντίδα οποιαδήποτε στιγμή από τη στιγμή της διάγνωσης , μέχρι και τη θεραπεία και μετέπειτα. Η καλή και αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ του ατόμου με καρκίνο και την διεπιστημονική ομάδα φροντίδα του είναι σημαντική και περιλαμβάνει:
- Την άνεση να κάνει και να απαντάει σε ερωτήσεις
- Να συνεργάζεται και να θέτουν στόχους
- Να παίρνουν από κοινού αποφάσεις
- Να διαχειρίζονται τις ανεπιθύμητες ενέργειες και άλλα ζητήματα που προκύπτουν από τη θεραπεία
- Να προγραμματίζουν τον επανέλεγχο και τη φροντίδα μετά την θεραπεία.
ΠΗΓΗ American Cancer Society ,World Cancer Research Fund International Επεξεργασία κειμένου Οικονόμου Μαργαρίτα Κ3