Με βάση στατιστικές, μία στις οκτώ γυναίκες εμφανίζει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή της. Σύμφωνα με έρευνες, φάνηκε μία συσχέτιση μεταξύ του καρκίνου του μαστού και των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D στον οργανισμό των γυναικών.
Η βιταμίνη D, είναι αποδεδειγμένα πολύ σημαντική για την ρύθμιση της κυτταρικής ανάπτυξης καθώς δρα ως αντιπολλαπλασιαστικός παράγοντας σε πολλούς ιστούς και συμβάλλει στην επιβράδυνση της κακοήθους κυτταρικής ανάπτυξης.
Με βάση το περιοδικό HarvardHealth, to 41% του ενήλικου πληθυσμού έχει χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.
Σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες με έλλειψη βιταμίνης D είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού. Η έλλειψη της βιταμίνης D στα κύτταρα επιταχύνει την ανάπτυξη του όγκου και διευκολύνει τη μετάσταση, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα πως η βιταμίνη D μπορεί να συμβάλλει στην καταστολή των καρκινικών μεταστάσεων.
Σε μια μελέτη στην οποία έλαβαν μέρος γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, ακολουθήθηκε θεραπεία με δόση Ασβεστίου ή με συνδυασμό Ασβεστίου και Βιταμίνης D. Ως αποτέλεσμα, μεταξύ των δύο ομάδων, όσες γυναίκες έλαβαν μόνο Ασβέστιο παρουσίασαν 44% μείωση της εμφάνισης όλων των τύπων καρκίνου, ενώ όσες έλαβαν και τα δύο, είχαν μείωση κατά 77%.
Οι ερευνητές καταλήγουν πως εάν τα επίπεδα βιταμίνης D3 διατηρούνται σε ένα ιδανικό επίπεδο όπως αυτό των 70ng/ml κατά την διάγνωση του καρκίνου και έναν χρόνο μετά τη διάγνωση, τότε υπάρχει μεγάλη πρόοδος στη επιβίωση των ασθενών από τον καρκίνο του μαστού.
Παρόλα αυτά δεν είναι εύκολο να πραγματοποιηθεί μια γενική σύσταση για τη ποσότητα βιταμίνης D που απαιτείται, καθώς η δόση διαφοροποιείται ανάλογα με το άτομο.
Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί ότι η βελτίωση των επιπέδων βιταμίνης D στον οργανισμό βοηθά στην αποφυγή δημιουργίας 16 τύπων καρκίνου, περιλαμβανομένων του παγκρέατος, των πνευμόνων, των ωοθηκών, του μαστού, του προστάτη και του δέρματος.Πάνω από 200 επιδημιολογικές έρευνες και πάνω από 2.500 εργαστηριακές μελέτες επιβεβαιώνουν θεωρίες που συνδέουν την ανεπάρκεια βιταμίνης D με τον καρκίνο.
Και μην ξεχνάτε :
Ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσουμε τα επίπεδα βιταμίνης D στο σώμα μας είναι η έκθεση στον ήλιο. Ένας πολύ γενικός οδηγός προτείνει την έκθεση του 40% του σώματός μας στον ήλιο και τις ώρες από 10πμ έως 2μμ για είκοσι (20’) λεπτά.
https://www.kathimerini.gr/life/health/561709342/karkinos-toy-mastoy-kai-vitamini-d/
https://www.itrofi.gr/ygeia/vitamines/article/137/i-dynami-tis-vitaminis-d-enantia-ston-karkino