Καρκίνος μαστού και πρώιμη διάγνωση

Ο καρκίνος του μαστού είναι η συνηθέστερη μορφή καρκίνου που πλήττει τις γυναίκες. 1 στις 8 γυναίκες αναπτύσσει καρκίνο του μαστού σε κάποιο στάδιο της ζωής της και οι περισσότερες δεν έχουν ισχυρό οικογενειακό ιστορικό της νόσου. Εάν ανιχνευθεί σε πρώιμο στάδιο ωστόσο, υπάρχει καλή πιθανότητα θεραπείας. 

Μαστογραφία

Προτείνεται οι γυναίκες να ξεκινούν τον προσυμπτωματικό έλεγχο για καρκίνο του μαστού με μαστογραφία (ψηφιακή ή αναλογική) από την ηλικία των 40 ετών, και να συνεχίζουν με μαστογραφία κάθε χρόνο και για όσο χρόνο είναι σε καλή υγεία.

Οι μαστογραφίες βοηθούν στην εύρεση του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο, ακόμα και σε γυναίκες με πυκνό μαστό, όταν η θεραπεία είναι περισσότερο επιτυχημένη, και μπορεί να προλάβει πιθανή επιθετική θεραπεία, όπως μαστεκτομή και χημειοθεραπεία. 

Ωστόσο, οι μαστογραφίες δεν είναι τέλειες. Υπάρχει το ενδεχόμενο να χάσουν κάποιους καρκίνους και να χρειαστεί η γυναίκα περισσότερες εξετάσεις ή ακόμα και να διαγνωστεί με καρκίνο, που ποτέ δε θα προκαλούσε προβλήματα, αν δεν είχε βρεθεί κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Ο καλύτερος χρόνος για μια μαστογραφία είναι μια εβδομάδα μετά την περίοδο. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συνιστά να μη χρησιμοποιούνται την ημέρα της εξέτασης αποσμητικό, ταλκ ή λοσιόν στις μασχάλες ή στα στήθη, γιατί μπορεί να εμφανιστούν στη μαστογραφία σαν κηλίδες ασβεστίου.

Η έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση είναι δύσκολη επειδή πολλές γυναίκες με καρκίνο του μαστού δεν έχουν συμπτώματα, για αυτό και είναι τόσο σημαντικός ο τακτικός προσυμπτωματικός έλεγχος, με τις εξετάσεις διαλογής, δηλαδή τη μαστογραφία, την κλινική εξέταση μαστών από ιατρό και την αυτοεξέταση μαστών.

Είναι σημαντικό οι γυναίκες να είναι εξοικειωμένες με τη φυσιολογική εμφάνιση και αίσθηση των μαστών τους, ώστε να αναφέρουν αμέσως τυχόν αλλαγές στο γιατρό τους.

Παράγοντας γονίδιο

Ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού είναι η αυξανόμενη ηλικία, και συγκεκριμένα από τα 50 έτη και μετά. Ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας, όμως, είναι και το γενετικό υπόστρωμα. Συγκεκριμένα, υπάρχουν τρία γονίδια τα οποία, όταν είναι μεταλλαγμένα, συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού, το BRCA1, BRCA2 και TP53

Οι γυναίκες που φέρουν μια ή περισσότερες από αυτές τις μεταλλάξεις, έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, και μάλιστα σε μικρότερη ηλικία από το συνηθισμένο. Η αναλογία για τις γυναίκες που φέρουν ένα ελαττωματικό γονίδιο είναι 1 στις 20.

Άλλοι παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν την εμφάνιση καρκίνου του μαστού:

  • Αν έχετε περάσει την εμμηνόπαυση και είστε υπέρβαρες ή
    παχύσαρκες, η απώλεια κάποιου βάρους θα μειώσει τον κίνδυνο.
  •  Η τακτική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο.
  •  Εάν πίνετε πολύ αλκοόλ, ο κίνδυνος αυξάνεται. Καλό θα ήταν να
    μειώσετε την κατανάλωση σε λογικά επίπεδα.
  • Υπάρχει ελαφρώς αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του
    μαστού, εάν παίρνετε συνδυασμένο ορμονικό αντισυλληπτικό χάπι
    όταν η ηλικία σας είναι άνω των 35 ετών ή θεραπεία ορμονικής
    υποκατάστασης.
  • Οι γυναίκες που θηλάζουν τα παιδιά τους έχουν μειωμένο κίνδυνο
    εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με αυτές που επιλέγουν
    να μην τα θηλάσουν

Αξιολόγηση κινδύνου

Για την αξιολόγηση του κινδύνου πρέπει να ληφθούν υπόψη οι παράγοντες κινδύνου, όπως το αν έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού συγγενείς αίματος, και ο κίνδυνος αυξάνεται ανάλογα με το πόσο κοντινή είναι η σχέση αίματος και σε ποια ηλικία πρωτοδιαγνώστηκαν.

Ο γυναικολόγος μπορεί να εκτιμήσει, με βάση το οικογενειακό ιστορικό, τον κίνδυνο ως (σχεδόν)φυσιολογικό, μέτριο ή υψηλό.

Σε περίπτωση αξιολόγησης του κινδύνου ως μέτριο ή υψηλό, συστήνεται η περαιτέρω αξιολόγηση από εξειδικευμένο ιατρό, για εξετάσεις, συμβουλές και τυχόν παρεμβάσεις.

 

Περισσότερα στο : https://www.edoeap.gr/wp-content/uploads/2019/10/actions_ca_breast.pdf

 

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *