Αυτή η περίοδος γρίπης δεν μοιάζει με καμία άλλη.
Οι ειδικοί της δημόσιας υγείας συνιστούν ετήσιο εμβόλιο γρίπης και ανησυχούν ότι μια «διπλή πανδημία» με τον Covid-19 θα μπορούσε να επιβαρύνει περαιτέρω τις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης φέτος.Οι γιατροί προειδοποιούν για τη γρίπη:
« Υπάρχει ένας άλλος δυσάρεστος αναπνευστικός ιός και μην τον σβήνετε ».
Απαντούν σε ερωτήματα όπως :
Πότε πρέπει να κάνω το εμβόλιο;
Η περίοδος της γρίπης ξεκινά συνήθως τον Οκτώβριο και μπορεί να διαρκέσει έως τον Μάιο.
Επειδή χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες για να αναπτυχθεί προστασία μετά τη λήψη του εμβολίου γρίπης, οι ειδικοί συνιστούν τον εμβολιασμό από τον Σεπτέμβριο έως το τέλος Οκτωβρίου. Ακόμα και μετά από αυτό, είναι καλύτερο να κάνετε το εμβόλιο παρά όχι.
Μπορεί ένα άτομο να έχει γρίπη και Covid-19;
Ναί. Η γρίπη και ο Covid-19 έχουν παρόμοια συμπτώματα και μπορεί να επικαλύπτονται. Ο έλεγχος είναι απαραίτητος για τον προσδιορισμό της κατάλληλης θεραπείας.
Μπορεί να δοθεί εμβόλιο γρίπης με άλλα εμβόλια, όπως ένα για τον Covid-19;
Ναί. Το CDC λέει ότι το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να χορηγηθεί ταυτόχρονα με ένα εμβόλιο κατά του Covid-19.
Οι αντιδράσεις στα εμβόλια είναι γενικά παρόμοιες όταν χορηγούνται ταυτόχρονα όπως όταν χορηγούνται μόνα τους.
Οι κοινές αντιδράσεις στο εμβόλιο της γρίπης μπορεί να είναι ένας πονόλαιμος και ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να κουραστούν λίγο, λένε οι ειδικοί.
Το CDC λέει ότι όλοι οι 6 μηνών και άνω πρέπει να κάνουν τη λήψη, με μερικές εξαιρέσεις. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με υποκείμενα προβλήματα υγείας. Οι λήψεις μειώνουν τις πιθανότητες σοβαρής ασθένειας. «Δεν μπορούμε να το κλείσουμε», είπε ένας γιατρός. «Αλλά μπορούμε να το αμβλύνουμε».
https://www.nytimes.com/interactive/2021/10/01/health/flu-season-shot.html
H συνταγογράφηση των αντιγριπικών εμβολίων, έχει ξεκινήσει στα φαρμακεία όπου παραλάβει 1,7 εκατ. δόσεις.Η διάθεση των αντιγριπικών θα γίνεται μόνο με ηλεκτρονική συνταγή εκτός κάποιων ειδικών περιπτώσεων όπου θα γίνεται χειρόγραφη συνταγογράφηση και αυτές είναι:
Α) Ασφαλισμένοι φορέων που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.
Β) Πολίτες (τουρίστες) από χώρες εκτός Ευρωπαϊκές Ένωσης καθώς και οι Ευρωπαίοι πολίτες που δεν κατέχουν ΕΚΑΑ (Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας).
Γ) Μετανάστες, που για διάφορους λόγους δεν έχουν αποκτήσει ΑΜΚΑ ή Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ).
Συστάσεις εμβολιασμού
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της Ελλάδας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:
- Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
- Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή. Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη). Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών. Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες). Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα. Χρόνια νεφροπάθεια. Χρόνιες παθήσεις ήπατος. Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα. Σύνδρομο Down
- Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
- Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.
- Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
- Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
- Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης .
- Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
- Άστεγοι.
- Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους. https://www.cnn.gr/ellada/story/283630/emvolio-gripis-xekina-simera-i-syntagografisi-se-poioys-systinetai-na-to-kanoyn