Η Ψυχολογία του Πάσχα και η Σημασία της Ελπίδας

Η επίδραση της ελπίδας στην κοινωνική, σωματική και πνευματική ευεξία έχει ευρέως διατυπωθεί. Όμως, τι πραγματικά είναι  ελπίδα και πώς επηρεάζει την ευημερία μας; Σύμφωνα με τον ορισμό Snyder(2009), η ελπίδα είναι μια θετική συναισθηματική κινητήρια δύναμη. Η οποία βασίζεται σε μια αίσθηση επιτυχίας και αισιοδοξίας. Με άλλα λόγια η ελπίδα είναι η κινητήρια δύναμη που μπορεί να μας κάνει να νικήσουμε τους κακούς μας δαίμονες.

Παρόλα αυτά, το ερώτημα είναι ένα “Πως μπορούμε να ανακαλύψουμε την Ελπίδα σε καιρούς παρατεταμένης δυσκολίας, όπως ο καρκίνος;

Η ασθένεια του καρκίνου, σε οποία μορφή του και σε οποίο στάδιο μπορεί να βρίσκετε, φέρει ένα σημαντικό πλήγμα στην αίσθηση της ελπίδας πολλών ανθρώπων. Σε κάθε περίπτωση όμως ο καρκίνος δεν αλλάζει τα όνειρα, τις επιθυμίες, τις πεποιθήσεις και το άτομο ως σύνολο.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το αίσθημα ελπίδας σχετίζεται θετικά με υψηλοτέρα επίπεδα ικανοποίησης. Παράλληλα λειτουργεί ως αντίβαρο στα αρνητικά συμπτώματα της πάθησης και των στρεσογόνων γεγονότων.

Με αποτέλεσμα, το αίσθημα της ελπίδας να οδηγεί σε μια καλύτερη σωματική και ψυχολογική κατάσταση υγείας. Το σίγουρο είναι ότι η ελπίδα δεν είναι μόνο ένα στοιχείο στις δυσκολίες αλλά προσφέρει καλύτερη προσαρμογή στις διαταράξεις της ζωής του ατόμου.

Αυτές οι μέρες είναι από τις πιο κατάλληλες να μιλήσουμε για την αναγέννηση της ελπίδας. Για εμάς του Έλληνες το Πάσχα πέραν της βαθιάς πνευματικής αξίας, έχει μια επιπλέον ψυχολογική ιδιαιτερότητα. Η ιδιαιτερότητα αφορά την εσωτερική συναισθηματική πάλη ανάμεσα στην απώλεια και στην ελπίδα. Συνήθως, κατά την Εβδομάδα των Παθών, επιτρέπουμε στους εαυτούς μας, να βιώνει μια διαδικασία πόνου, δυστυχίας και πένθους με διάρκειά και τέλος. Σύμμαχος μας όμως πάντα η ελπίδα και η αισιοδοξία.

Κάποιος θα μπορούσε εύκολα να παρομοιάσει το ταξίδι του Πάσχα με την ασθένεια του καρκίνου. Όπου η Μεγάλη Εβδομάδα συμβολίζει την όχι τόσο φωτεινή πλευρά, αυτή των συμπτωμάτων και η ανάσταση την προσπάθεια, την αισιοδοξία, την ελπίδα.

Συμβολίζοντας μια ευρύτερη ψυχική διαδικασία της εξάλειψης και της αναγέννηση.

Η ελπίδα, είναι μια από τις απαντήσεις για τις δυσκολίες, τις εντάσεις και το στρες της πάθησης. Μέσα από τις γιορτές του Πάσχα μας δίνετε η δυνατότητα να αναλογιστούμε ότι ο πιο πολύτιμος σύμμαχος σε αυτό το δύσκολο ταξίδι του καρκίνου είναι η Ελπίδα.

Επομένως οφείλουμε να δώσουμε στον εαυτό μας όλα αυτά οπού η ρουτίνα της καθημερινότητας μας έχει στερήσει. Δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη συνταγή, ωστόσο υπάρχουν μια σειρά πραγμάτων που μπορεί κανείς να κάνει  για να διευκολύνει την ανάπτυξη της ελπίδας. Ακόμα και κατά τη διάρκεια έντονων προκλήσεων, που συνεχώς αντιμετωπίζουμε.

Θέστε ως προτεραιότητα την φροντίδα του εαυτού σας:

Η διατροφή, ο ύπνος, η ξεκούραση, οι δραστηριότητες και οι πνευματικές μας συνήθειες είναι θεμέλια για την αυτοφροντίδα. Δίνοντας έμφαση στον εαυτό σας και στην κάλυψη αυτών των αναγκών, στοχεύετε  στην καλύτερη ποιότητα ζωής.

Υιοθετήστε συνήθειες που σας ευχαριστούν: 

Ξεκινήστε την ημέρα σας με αισιοδοξία. Ασχοληθείτε με ευχάριστες δραστηριότητες οπου σας γεμίζουν θάρρος, σιγουριά και ελπίδα για τον εαυτό σας.

Βάλτε ξεκάθαρους στόχους:

Ξεκινήστε βάζοντας συγκεκριμένους-ξεκάθαρους  στόχους, κι έπειτα ορίστε  βήματα για τον καθένα ξεχωριστά. Όσο περισσότερο διαχωρίζετε έναν στόχο σε μικρότερα, τόσο περισσότερες πιθανότητες να φτάσετε πιο κοντά στους στόχους σας.

Εναρμόνισε τους στόχους με τα θέλω σας:

Δώστε προτεραιότητα σε αυτά που σας κάνουν να αισθάνεστε ευχάριστα.

Αξιολογήστε την οπτική σας σε τακτική βάση:

Βοηθήστε τον εαυτό σας να βλέπει την εξέλιξη τακτικά. Αν κάποιος είναι σε θέση να δει την εξέλιξη της  προσπάθειας του, είναι πιο εύκολο να βιώσει την ελπίδα για το μέλλον.

Συγχαρείτε τον εαυτό σας για αυτά που έχετε καταφέρει !

Τολμήστε, δεν είστε μονοί !

Αγαπήστε τον εαυτό σας !

Η αναγέννηση της Ελπίδας είναι το μεγαλύτερο δώρο του Πάσχα.

Χρόνια Πολλά,

Χριστός Ανέστη!!!

Πολυκάρπου Ανδριανή,Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια,ΜΑ Συμβουλευτική Ψυχολογία, Συνθετική Συστημική Προσέγγιση, @Polykarpou_psychologist

References

Hanson (2009). What exactly is hope and how we can measure it. Positive Psychology.org.uk.

Flett, G. L., Baricza, C., Gupta, A., Hewitt, P. L., & Endler, N. S. (2011). Perfectionism, psychosocial impact and coping with irritable bowel disease: A study of patients with Crohn’s disease and ulcerative

Lisa G., Atara MacNamara. (2005). Taking positive changes seriously. Toward a positive psychology of cancer survivorship and resilience

 

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *