Στην ομιλία του στο 42ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο, ο καθηγητής καρδιολογίας στο ΕΚΠΑ κύριος Ιωάννης Λεκάκης, αναφέρει τις διαφορές που θα προκύψουν στον τομέα της υγείας στο κοντινό μέλλον λόγω της τεχνολογίας.
Όπως αναφέρει, οι τρείς ειδικότητες που αναμένεται να επηρεασθούν κυρίως είναι
η Ακτινολογία,
η Παθολογοανατομία και
η Δερματολογία.
Η ψηφιακή τεχνολογία που θα αλλάξει την ιατρική όπως την ξέρουμε σήμερα είναι η τεχνητή νοημοσύνη, η τηλεϊατρική, η ανάλυση δεδομένων, η χρήση «έξυπνων» τηλεφώνων και η ιατρική ακριβείας.
Το πιθανότερο σενάριο είναι η διάγνωση απλών εξετάσεων με αλγόριθμους και η συνδυαστική διάγνωση από υπολογιστή και ιατρό για πιο σύνθετες εξετάσεις.
Οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης προσφέρουν ακριβή και γρήγορη διάγνωση. Τέτοιες εφαρμογές αξιοποιούνται ήδη στην Οφθαλμολογία, τη Καρδιολογία αλλά και τη Δερματολογία, για την διάγνωση ασθενειών όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, τα επεισόδια της κολπικής μαρμαρυγής και ο καρκίνος του δέρματος αντίστοιχα.
Ακόμη, αναμένεται μέχρι το 2055 τα ρομποτικά συστήματα να φτάσουν σε επίπεδα ανθρώπινης χειρουργικής αποτελεσματικότητας.
Πιο συγκεκριμένα, ρομποτικά συστήματα θα αντικαταστήσουν σε κάποιον βαθμό τη νοσηλευτική φροντίδα, ενώ θα μπορούν να γίνονται χειρουργικές επεμβάσεις από χειρουργούς που βρίσκονται μακριά από τους ασθενείς.
Τέλος, σημαντικές θα είναι και οι αλλαγές στα νοσοκομεία. Με τη χρήση αισθητήρων και τη βοήθεια της τηλεϊατρικής οι ασθενείς θα μπορούν να παρακολουθούνται από το σπίτι, μειώνοντας το ρίσκο των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Ο κάθε πολίτης θα διαθέτει τον δικό του ηλεκτρονικό προσωπικό φάκελο υγείας με όλες τις χρήσιμες πληροφορίες που θα βοηθούν τον ιατρό στη διάγνωση και θεραπεία του.
Δείτε περισσότερα στο: