Ευρώπη: Κλείνει έναν χρόνο με πανδημία

Σχεδόν ένας χρόνος έχει περάσει από όταν ξεκίνησε η πανδημία στην Ευρώπη. Ένας χρόνος με περιορισμούς, αλλαγές στην καθημερινότητα και εγκλεισμό των πολιτών. Πολλά είναι αυτά που έχουν αλλάξει στις ζωές όλων μας. Ας εξετάσουμε πιο εμπεριστατωμένα τι έχει συμβεί ενδεικτικά, σε κάποιες χώρες της Ευρώπης.

Στην Ισπανία, το lockdown φαίνεται πως ήταν από τα πιο σκληρά. Η απομόνωση έπληξε κυρίως τους ηλικιωμένους και τους οικονομικά αδύναμους, ενώ γενικότερα η οικονομία έπαθε μεγάλη ζημιά. Σύμφωνα με μελέτη, περίπου το 46% των πολιτών αισθάνθηκαν την ψυχολογία τους να πέφτει κατακόρυφα λόγω της κατάστασης που επικρατούσε.

Η Ιταλία ήταν η πρώτη χώρα που γεύτηκε τις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας, με πάρα πολλές απώλειες πολιτών. Οι άνθρωποι ήταν φοβισμένοι, όμως στο δεύτερο κύμα της πανδημίας άρχισαν να διαμαρτύρονται, λόγω του ότι ήταν εξουθενωμένοι από τις προηγούμενες συνθήκες.

Η Ολλανδία, αν και μέχρι τον Δεκέμβρη δεν είχε μπει σε lockdown, όταν τον Ιανουάριο κρίθηκε σκόπιμο το να μπει, υπήρξε κύμα αντιδράσεων από πολίτες, πολλοί από τους οποίους δεν ήθελαν να μπουν στη διαδικασία του εγκλεισμού.

Η Γερμανία επέλεξε να λειτουργήσει πιο δραστικά από το φθινόπωρο και μετά. Έτσι, πολλοί πολίτες αντιστάθηκαν στον εγκλεισμό μέσω διαδηλώσεων αλλά η πλειονότητά τους δέχτηκε και ακολούθησε τα μέτρα προστασίας.

Στη Σλοβενία, οι περιορισμοί ήταν ιδιαίτερα αυστηροί, ωστόσο έχει ένα από τα πιο υψηλά ποσοστά θανάτου στην Ευρώπη. Για ένα διάστημα μάλιστα απαγορεύτηκαν τα εσωτερικά ταξίδια στους πολίτες.

Η Σουηδία απέφυγε εντελώς το lockdown και οι πολίτες της συμμορφώθηκαν εύκολα στις οδηγίες που δόθηκαν από την κυβέρνηση. Όταν φάνηκε ότι τα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται, δόθηκαν κάποιες αυστηρότερες οδηγίες που είχαν να κάνουν με τα καταστήματα.

Υπήρξαν πολλές διαφωνίες και διαμάχες ακόμη και μεταξύ ηγετών χωρών σχετικά με το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η πανδημία. Αν δηλαδή θα πρέπει να συνεχιστεί ο εγκλεισμός των πολιτών και σε ποιο βαθμό. Κάποιοι απαιτούν λιγότερους περιορισμούς στην καθημερινότητα των πολιτών. Σίγουρα η διασπορά του ιού από χώρα σε χώρα διαφέρει, έτσι τα μέτρα θα πρέπει να είναι κατάλληλα και αντιπροσωπευτικά για την κάθε χώρα.

Πηγή: https://www.bbc.com/news/world-europe-56110051

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *