Tην Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου, εγκρίθηκε το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης κατά του Καρκίνου που αφορά την αύξηση της πρόσβασης στην πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, τη θεραπεία και την περίθαλψη του καρκίνου μέσα από 4 δράσεις.
Η Έκθεση για την καταπολέμηση του καρκίνου από την Ολομέλεια του European Parliament, μία από τις προτεραιότητες του EPP Group in the European Parliament και του Προέδρου, Manfred Weber, πέρασε με καθολική έγκριση 652 ψήφων!
Με τίτλο «Εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης για όλους» αποτελεί μια ολιστική αντιμετώπιση του θέματος της πρόληψης και της ίσης προσβασης του καρκίνου όπου η υλοποίηση των δράσεων θεωρείται μονόδρομος για την υποστήριξη των ασθενών και των οικογένειων τους.
- Η 1η Δράση αφορά το μητρώο ανισοτήτων: Φέρνει επίσης στην επιφάνεια τις ανισότητες όσον αφορά την πρόληψη και την περίθαλψη του καρκίνου λόγω του φύλου, του μορφωτικού επιπέδου και του επιπέδου εισοδήματος, καθώς και τις ανισότητες μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών.
- Η 2η Δράση αφορά την Διαδικασία συγκέντρωσης στοιχείων για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου για την επικαιροποίηση της σύστασης του Συμβουλίου του 2003 σχετικά με τον προσυμπτωματικό έλεγχο.
- Η 3η Δράση αφορά την Ευαισθητοποίηση κατά του HPV ώστε να προωθηθεί ο εμβολιασμός.
- Η 4η Δράση αφορά την Υποστήριξη ανθρώπων που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο
Στόχος όλων των δράσεων να εξασφαλιστούν τα μέγιστα οφέλη με τις κατάλληλες συνθήκες μέσα από συνένωση Δυνάμεων,συνεργασιών και αναπτυξη συνεργείων.
Η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη δήλωσε «Δείχνουμε το δρόμο ώστε να ενώσουμε τις προσπάθειες, τη γνώση και τα χρήματα στην Ευρώπη για να καταπολεμήσουμε μια από τις πιο τρομερές ασθένειες που γνωρίζει η ανθρωπότητα. Μόνο αν τα καλύτερα μυαλά ενωθούν και συνεργαστούν, μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να είναι σε θέση να εντοπίζει και να απομακρύνει τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ερευνητές στο έργο τους. Οφείλει να εξαλείψει την περιττή γραφειοκρατία που επιβραδύνει τη διασυνοριακή έρευνα για τον καρκίνο. Ταυτόχρονα ζητάμε τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου για διασυνοριακή έρευνα για τον καρκίνο, ο οποίος αναφέρεται απευθείας στον Πρόεδρο της Επιτροπής».
Ενώ σε ερώτηση για την κατάσταση στην Ελλάδα δήλωσε : «Η Ελλάδα με την ποιότητα ζωής που προσφέρει μπορεί να αποτελέσει χώρα υπόδειγμα στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου, υιοθετώντας οριζόντιες πολιτικές για τη διατροφή, την άσκηση και την ψυχική υγεία, δείχνοντας συγχρόνως το δρόμο για τη διασυνοριακή συνεργασία στην αντιμετώπιση του καρκίνου, με το υψηλής γνώσης ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό που διαθέτει και με τα δημόσια και ιδιωτικά κέντρα που εργάζονται με καινοτόμες θεραπείες»
- Πρόληψη, προσυμπτωματικός έλεγχος κι ανίχνευση του καρκίνου χωρίς αποκλεισμούς
- Ίση πρόσβαση σε αντικαρκινική περίθαλψη βέλτιστης ποιότητας, κι αντικαρκινικά φάρμακα στην ΕΕ
- Καλύτερη αντιμετώπιση του αντικτύπου στους καρκινοπαθείς
- Παροχή υποστήριξης σε καρκινοπαθείς, επιζώντες και φροντιστές
- Προκλήσεις όσον αφορά τον καρκίνο που προσβάλλει παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενηλίκους αλλά και σπάνιες μορφές καρκίνου
- Mέσα δράσης κι επαρκής χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου
Η Véronique Trillet-Lenoir (Renew Europe, Γαλλία), εισηγήτρια της Ειδικής Επιτροπής για την καταπολέμηση του καρκίνου, δήλωσε τα εξής:
«Δώδεκα χρόνια μετά την τελευταία ευρωπαϊκή στρατηγική για την καταπολέμηση του καρκίνου, το σχέδιο που συζητάμε σήμερα είναι ιστορικής σημασίας, τόσο όσον αφορά τις φιλοδοξίες και τους στόχους του, όσο και σχετικά με τους πόρους που θα διαθέσει. Επιτέλους θα μπορούμε να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά, όλοι μαζί, τις διαχρονικές ανισότητες στον τομέα της υγείας στην ΕΕ, αλλά και να απαντήσουμε στις ανάγκες εκατομμυρίων Ευρωπαίων που πλήττονται από την ασθένεια αυτή.
Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας κάνει ένα βήμα εμπρός».
Περισσότερα :