Μία από τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της Ογκολογίας είναι η ανοσοθεραπεία του καρκίνου . Δεν είναι μια νέα ιδέα, αλλά η έρευνα στον τομέα της ανοσο-ογκολογίας έχει επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια και η ανοσοθεραπεία έχει γίνει πλέον μια βασική θεραπευτική επιλογή για ασθενείς με καρκίνο .
Είναι σημαντικό οι καρκινοπαθείς να γνωρίζουν αυτή τη μέθοδο θεραπείας, να κατανοούν καλά τις βασικές πτυχές που μπορεί να τους επηρεάσουν και να προσδιορίζουν τα διακριτικά χαρακτηριστικά του μηχανισμού δράσης της. Αυτό θα βοηθήσει στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με την ιατρική τους ομάδα και τελικά θα επιτρέψει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τους ασθενείς .
Ωστόσο, για να έχουν αντίκτυπο οποιεσδήποτε τέτοιες δραστηριότητες, είναι υψίστης σημασίας να αξιολογηθεί και να αξιολογηθεί η τρέχουσα κατάσταση , και πιο συγκεκριμένα η κατανόηση της ανοσοθεραπείας από τους ασθενείς ως θεραπευτικής επιλογής. Για να διερευνήσει και να συλλέξει σχετικές και εφαρμόσιμες γνώσεις, νωρίτερα το 2021 η CareAcross ολοκλήρωσε μια εκτενή μελέτη που συλλέγει απαντήσεις από τις απόψεις 5.589 ασθενών με καρκίνο σχετικά με την ανοσοθεραπεία .
Η έρευνα διεξήχθη μέσω της πλατφόρμας CareAcross και οι 5.589 ερωτηθέντες ήταν ασθενείς με καρκίνο του μαστού, του πνεύμονα, του προστάτη ή του παχέος εντέρου, κυρίως από 5 ευρωπαϊκές χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία).
Η έρευνα προσέλκυσε το ενδιαφέρον από αναγνωρισμένα συνέδρια του κλάδου και τον τύπο. Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο 2021 European Society for Medical Oncology (ESMO) , ένα συνέδριο με επιρροή στην ιατρική ογκολογία. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν επίσης στην Παγκόσμια Διάσκεψη του 2021 για τον Καρκίνο του Πνεύμονα , τη μεγαλύτερη συνάντηση στον κόσμο αφιερωμένη στον καρκίνο του πνεύμονα , που διοργανώθηκε από τη Διεθνή Ένωση για τη Μελέτη του Καρκίνου του Πνεύμονα (IASLC).
Αποτελέσματα
Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν τις γνώσεις των ασθενών σχετικά με διάφορες πτυχές της ανοσοθεραπείας. Αυτά περιλαμβάνουν
- τον μηχανισμό δράσης του,
- τον χρόνο δράσης,
- τις παρενέργειες και
- το κόστος για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.
Τα ευρήματα αποκάλυψαν διαφορετική γνώση και αντίληψη από εκείνους που έχουν λάβει πραγματικά τέτοιες θεραπείες. Πέρα από αυτό, εντοπίστηκαν συγκεκριμένες αποκλίσεις με βάση τον τύπο καρκίνου των ασθενών.
- Το 43% όλων των ασθενών δεν ήταν σίγουροι ή δεν γνώριζαν πώς λειτουργεί η ανοσοθεραπεία .
- Λιγότερο ενήμεροι ήταν οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού με το 25% να ανταποκρίνεται με ακρίβεια,
- έναντι του 41% των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα (που ήταν περισσότερο ενήμεροι συνολικά).
- Το 50% των καρκινοπαθών δεν γνώριζε για το χρονοδιάγραμμα δράσης της ανοσοθεραπείας ,
- Το 20% απάντησε ότι η ανοσοθεραπεία αρχίζει να λειτουργεί λίγο μετά την έναρξη της θεραπείας, με τους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα να δείχνουν την υψηλότερη επίγνωση γι’ αυτό.
Παρενέργειες, Κόστος, Εκπαίδευση
Πολλοί ασθενείς (μεταξύ 23-34%) δεν γνώριζαν εάν η ανοσοθεραπεία ή η χημειοθεραπεία προκαλούσαν περισσότερες παρενέργειες. Οι ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου γνώριζαν λιγότερο.
Η έλλειψη ευαισθητοποίησης ήταν ακόμη πιο έντονη όταν ζητήθηκε να συγκριθεί η ανοσοθεραπεία με στοχευμένη θεραπεία:
58-65% των ασθενών δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν . Ήταν ενδιαφέρον να δούμε ότι όσοι είχαν λάβει ανοσοθεραπεία στην πραγματικότητα υπερεκτίμησαν την τοξικότητά της.
Το 50% όλων των ασθενών δεν ήταν εξοικειωμένοι με το υψηλό κόστος της ανοσοθεραπείας. 1 στους 5 ασθενείς με καρκίνο του μαστού και του προστάτη θεωρούσε ότι η χημειοθεραπεία ήταν πιο ακριβή από την ανοσοθεραπεία .
Η ανοσο-ογκολογία είναι μια νέα προσέγγιση στη θεραπεία του καρκίνου. Είναι πολύ σημαντικό να αξιολογηθούν οι γνώσεις των ασθενών σχετικά με την ανοσοθεραπεία , συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού και του χρόνου δράσης, των παρενεργειών και του κόστους της. Αυτό θα επιτρέψει στην επιστημονική κοινότητα να εντοπίσει τα πιο κρίσιμα κενά και να εντοπίσει τους καλύτερους τρόπους εκπαίδευσης του κοινού γύρω από αυτό. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση των κοινών παρανοήσεων και θα δημιουργήσει μια καλύτερη σχέση μεταξύ ασθενών και κλινικών γιατρών.
Περισσότερα :