Επιστροφή μετά COVID-19 στην άσκηση

Νέα έρευνα επικεντρώνεται στην καλύτερη κατανόηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων του ιού, που συχνά ονομάζεται Long Covid ή Long-Haul Covid. Αυτό συχνά εμφανίζεται με συμπτώματα που περιλαμβάνουν κόπωση, απώλεια της όσφρησης/γεύσης, ζάλη, γνωστική εξασθένηση, πονοκεφάλους, δύσπνοια και μπορεί να διαρκέσει μήνες.

Μας μίλησαν δύο γυναίκες  για την εμπειρία τους με την ανάρρωση του κορωνοϊού και μοιράστηκαν μαζί μας την δική τους οπτική πλευρά. Και οι δύο είναι υγιείς στα 30 τους, αθλήτριες ψυχαγωγίας, που είχαν ήπιες έως μέτριες περιπτώσεις.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗ ΣΑΣ ΠΡΙΝ από τον COVID-19;

Amélie: Έτρεχα τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, 5 έως 10 χιλιόμετρα, και επίσης γυμναζόμουν στο σπίτι δύο φορές την εβδομάδα.

Barbara: Επιτέλους επέστρεψα στον δρόμο με το τρέξιμό μου μετά από προβλήματα με το γόνατό μου. Δεν ήμουν στα καλύτερά μου, αλλά έφτασα ξανά στο επίπεδο να τρέχω σε εβδομαδιαίο επίπεδο.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΑΘΛΗΜΑΤΑ/ΕΙΔΗ ΑΣΚΗΣΗΣ;

Amélie: Μου αρέσει πολύ το τρέξιμο. Μου είναι πάντα δύσκολο να κινητοποιηθώ, ειδικά όταν έχει κρύο, αλλά μόλις τα καταφέρω και τρέξω με τη σωστή μουσική, μου δίνει μια μεγάλη αίσθηση ελευθερίας και με βοηθά να αντιμετωπίσω το άγχος της καθημερινότητας.

Barbara: Το τρέξιμο και η γιόγκα ήταν τα αγαπημένα μου, αλλά έκανα επίσης προπόνηση δύναμης και ποδηλασία.

ΠΩΣ ΝΙΩΘΑΤΕ ΕΝΩ ΕΙΧΑΤΕ COVID-19;

Amélie: Ξεκίνησε με ελαφρύ πονοκέφαλο και σοβαρή κόπωση για λίγες μέρες. Τότε άρχισα να έχω αυτό το περίεργο συναίσθημα στα πνευμόνια μου σαν κάποιος να με πιέζει στο στήθος. Μια μέρα μαγείρευα πρωινό για τον γιο μου και συνειδητοποίησα ότι δεν μπορούσα να μυρίσω ή να δοκιμάσω τον καφέ μου, τότε ήξερα ότι ήταν Covid.

Barbara: Το ενεργειακό μου επίπεδο ήταν πολύ χαμηλό. Είχα μυϊκούς πόνους, πονοκεφάλους, πυρετό και έχασα την αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης.

ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΤΕ;

Amélie: Οι πρώτες 4 ημέρες καραντίνας δεν ήταν εύκολες. Είχα κόψει την ανάσα μόνο από το να μιλήσω στο τηλέφωνο και φοβήθηκα πολύ ότι θα χειροτερέψει και θα καταλήξω στο νοσοκομείο. Μετά από 5 ημέρες η αναπνοή βελτιώθηκε, αλλά ήμουν πολύ κουρασμένη και δεν μπορούσα να κάνω πολλά.

Barbara: Ημουν άρρωστη για περίπου 2 εβδομάδες, αλλά μου πήρε πολύ περισσότερο χρόνο για να αποκτήσω την ενέργεια. Τις πρώτες μέρες πίσω στη δουλειά, δούλευα λιγότερες ώρες και χρειαζόμουν πολλά διαλείμματα.

ΠΟΣΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ ΠΗΡΕ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ;

Amélie: Προσπάθησα να τρέξω περίπου ένα μήνα αργότερα, κατάφερα να κάνω 5 χιλιόμετρα, αλλά μου έμεινε τελείως η ανάσα κατά τη διάρκεια του τρεξίματος και τα πνευμόνια μου πονούσαν. Άλλαξα στο περπάτημα και έκανα μερικές σύντομες ασκήσεις ενδυνάμωσης στο σπίτι .

Barbara: Πήγα ξανά περίπατο αμέσως μετά τη λήξη της καραντίνας, που ήταν περίπου μία εβδομάδα μετά την αναρρωτική άδειά μου. Έκανα την πρώτη μου αργή και εύκολη συνεδρία γιόγκα περίπου 2 εβδομάδες μετά την αναρρωτική άδειά μου. Το πρώτο μου τρέξιμο μετά από αδιαθεσία ήταν περίπου 1 μήνα αργότερα και ένιωσα σαν το πρώτο τρέξιμο της ζωής μου.

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΑΣ;

Amélie: Άρχισα να τρέχω και να προπονούμαι ξανά, αλλά μετά από 5 μήνες, εξακολουθώ να έχω αυτή την περίεργη αίσθηση στους πνεύμονές μου. Τους έκανα έλεγχο και ο γιατρός είπε ότι όλα φαίνονται καλά. Παρ όλα αυτά, είμαι ακόμα κουρασμένη, και κόβω την ανάσα μου πολύ γρήγορα. Έτρεξα 5 χιλιόμετρα πρόσφατα και ένιωσα λίγο καλύτερα.

Βαρβάρα: Σιγά, εξαιρετικά αργά. Με πολλή ευγνωμοσύνη που μπορώ να μετακινηθώ ξανά. Απλώς η έξοδος από το διαμέρισμα και την ύπαιθρο ήταν ένα πραγματικό χαρακτηριστικό. Το περπάτημα έμοιαζε με προπόνηση.

ΑΛΛΑΞΕ Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΑΣ;

Amélie: Πριν από τον Covid, μπορούσα να τρέξω 10 χιλιόμετρα χωρίς δυσκολίες. Τώρα, το περισσότερο που έχω κάνει μέχρι τώρα είναι 5 χιλιόμετρα. Πονάνε τα πνευμόνια μου και δυσκολεύομαι να βρω έναν κανονικό ρυθμό αναπνοής. Παλιά έτρεχα με ρυθμό από 5:40 min/km, τώρα τρέχω 6:45.

Barbara: Ναι, και αυτό ήταν πολύ δύσκολο να το δεχτώ για μένα. Ένιωσα σαν να ξεκινούσα από το μηδέν.

ΑΛΛΑΞΑΝ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΣΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ ;

Amélie: Σίγουρα. Τώρα ο στόχος μου είναι να καταφέρω να βρω το κίνητρο για να τρέξω. Απλώς πρέπει να ακούω το σώμα μου και να μην το πιέζω πολύ.

Barbara: Σίγουρα. Ο στόχος μου αυτή τη στιγμή είναι να παραμείνω υγιής και να στηρίξω το σώμα και το μυαλό μου με όποιο είδος άσκησης χρειάζεται αυτή τη στιγμή.

ΕΧΕΤΕ ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ  COVID-19;

Amélie: Κάντε υπομονή και μην πανικοβληθείτε.Δείτε τη θετική πλευρά του: Πιθανότατα να ειστε απρόσβλητος για λίγο και δείτε πως είναι είχα να έχετε μια σχετικά ήπια εκδοχή του.

Barbara: Μιλήστε σε κάποιον για το πώς αισθάνεστε και τι περνάτε, επίσης συναισθηματικά – είτε ο σύντροφός σας, ένας φίλος, ένα μέλος της οικογένειας ή ένας θεραπευτής.

Συμπέρασμα 

ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΗ : Όσο και να θέλουμε να πιστεύουμε ότι είμαστε ανίκητοι, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να μας γκρεμίσουν για λίγο. Εάν είχατε να αντιμετωπίσετε τον κορωνοϊό, ασθένεια ή τραυματισμούς, μπορεί να είναι δύσκολο να επιστρέψετε στην πορεία σας και να παρακινήσετε τον εαυτό σας να συνεχίσει το ταξίδι γυμναστικής σας. Είναι σημαντικό να ακούτε το σώμα σας. Φροντίστε να φροντίζετε το σώμα σας δημιουργώντας ημέρες ξεκούρασης στην προπονητική σας ρουτίνα. Σε τέτοιες στιγμές, είναι πάντα καλή ιδέα να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να προσπαθήσετε να διαχειριστείτε το άγχος σας με τακτική άσκηση.

Θυμηθείτε, εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε σύμπτωμα ή αναρρώνετε από μια ασθένεια και ανησυχείτε για το πόσο διαρκεί, μιλήστε με το γιατρό σας.

Returning to Exercise: Coronavirus Recovery

 

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *