Έκκληση για υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών κάνει η Ένωση Ασθενών Ελλάδας προς την Πολιτεία, την επιστημονική κοινότητα και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca, μετά την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Όπως τονίζει η ομοσπονδία των συλλόγων ασθενών μέχρι τώρα έχουν χορηγηθεί περισσότερα από 1.000.000 εμβόλια της συγκεκριμένης εταιρείας και απομένει η διενέργεια περίπου 450.000 δεύτερων δόσεων. Με νόημα η ένωση επισημαίνει ότι για την ομαλή διεξαγωγή του εγχειρήματος, χρειάζεται κλίμα εμπιστοσύνης προς τον εμβολιασμό. Στο πνεύμα της πληροφόρησης με επιστημονικά τεκμήρια, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας υπενθυμίζει:
- Η εκδήλωση του συνδρόμου θρόμβωσης με θρομβοπενία μετά από τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca είναι εξαιρετικά σπάνια. Στη Μεγάλη Βρετανία έχουν καταγραφεί μόλις 1,3 περιστατικά ανά εκατομμύριο δεύτερων δόσεων, ενώ στην πρώτη δόση παρουσίασαν θρόμβωση ένας στους 100.000.
- Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είναι σαφής: Ο κίνδυνος από τον κορωνοϊό εξακολουθεί να υπερτερεί δυσανάλογα του κινδύνου θρομβώσεων.
- Η επικαιροποίηση των συστάσεων της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με την απόλυτη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Άλλωστε η συγκεκριμένη τακτική προσαρμογής στα επιδημιολογικά δεδομένα και στη διαθεσιμότητα των εμβολίων έχει εφαρμοστεί από τις αντίστοιχες ρυθμιστικές αρχές και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη για όλη τη γκάμα των εμβολίων που είναι εγκεκριμένα και διαθέσιμα.
- Σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα του Πανεπιστημίου Κρήτης, εάν δεν είχαν πραγματοποιηθεί 500 χιλιάδες εμβολιασμοί μέχρι σήμερα με το σκεύασμα της AstraZeneca, θα είχαν συμβεί έως και 15 χιλιάδες επιπλέον λοιμώξεις COVID-19.
- Αντίθετα με την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών, η χώρα μας παρέμεινε προσηλωμένη στις συστάσεις του EMA την περασμένη άνοιξη και ορθώς δεν διέκοψε τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, συνυπολογίζοντας τα δεδομένα του τρίτου κύματος και της πίεσης που ασκείτο στο υγειονομικό σύστημα.
- Με αυτό το σκεπτικό η ένωση ζητά από την επιστημονική κοινότητα, τα μέσα ενημέρωσης και τη κοινωνία των πολιτών να βάλουν φρένο στην παραπληροφόρηση, απαντώντας σε κάθε εύλογη απορία τους.Ιδιαίτερα για τους χρόνιους ασθενείς, η ένωση επισημαίνει ότι είναι δικαίωμα τους «η πλήρης και εξατομικευμένη ενημέρωση σχετικά με τον εμβολιασμό και τις ενδεχόμενες παρενέργειές του, με βάση εθνικά δεδομένα και προσαρμοσμένα στην ηλικιακή ομάδα και το φύλο του ατόμου».Με στόχο την ορθή πληροφόρηση η ένωση τονίζει ότι είναι αναγκαία η «προσήλωση στη συστηματική καταγραφή, παρακολούθηση και ανάλυση των οποιωνδήποτε αντιδράσεων μετά τον εμβολιασμό».
Στην κατεύθυνση ενημέρωσης ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ένωσης Αχιλλέα Γραβάνη τονίζει πως «οι διαρκείς αλλαγές των ηλικιακών ορίων χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca δημιουργεί σύγχυση. Απαξιώνεται ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο που βοήθησε την Μεγάλη Βρετανία να μηδενίσει σχεδόν τους θανάτους λόγω κορωνοϊού, ενώ είχε χάσει συνολικά 130.000 πολίτες της».
Ο ίδιος πρότεινε το διαθέσιμο απόθεμα πέρα από τα σκευάσματα που θα απαιτηθούν για τη δεύτερη δόση, να δοθούν σε χώρες με έλλειψη εμβολίων.https://greekpatient.gr/