Εμβολιασμοί Ενηλίκων 2024.Ποιες είναι οι οδηγίες ;

Την Παρασκευή δόθηκε στην δημοσιότητα το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Ενηλίκων για το 2024, με κάποιες σημαντικές αλλαγές, που αφορούν όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα ή κάποια ηλικία.

1. Η σημαντικότερη και ευχάριστη αλλαγή είναι ότι πλέον είναι διαθέσιμο για ΟΛΑ τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω το νέο εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα, που πέρυσι που πρωτοήρθε στην Ελλάδα δόθηκε μόνο σε ανοσοκατασταλμένους κάποιας ηλικίας. Το συγκεκριμένο εμβόλιο, το Shingrix, είναι αποτελεσματικότατο (πάνω από 90% στην πρόληψη του έρπητα ζωστήρα αλλά και των επιπλοκών του), και φαίνεται να κρατά αποτελεσματικότητα σε βάθος χρόνων. Μέχρι τώρα, υπήρχε η δυνατότητα να εμβολιαστεί κανείς με το Zostavax μόνο, και εφόσον ήταν 60-75 ετών. Τώρα καταργείται το ανώτερο όριο και δίνεται ένα αποτελεσματικότερο εμβόλιο στον γενικό πληθυσμό.
Αν έχετε περάσει έρπητα ζωστήρα πρόσφατα, δικαιούστε το εμβόλιο μετά την συμπλήρωση ενός έτους. Αν έχετε κάνει το παλαιότερο εμβόλιο, το Zostavax, προτείνεται να εμβολιαστείτε μετά από 5 χρόνια με το νέο (αν και αφήνεται παραθυράκι στις συστάσεις, για τους άνω των 70, να επισπευσθεί αυτό το διάστημα).Το Shingrix χορηγείται σε 2 δόσεις σε απόσταση 2 μηνών και έχει τις συνήθεις παρενέργειες.

2. Κατά τα άλλα, υπάρχει μια επέκταση της ηλικίας των ιδιαίτερα ευπαθών που προτείνεται να εμβολιαστούν για τον ιό HPV, των θηλωμάτων, οπότε οι 18-45 ετών με ανοσοκαταστολή θα πρέπει να το συζητήσουν με τους θεράποντές τους (μέχρι τώρα ήταν 18-26).

3. Να θυμόμαστε ότι η ενήλικη ζωή έχει τα δικά της εμβόλια: Δείτε, οι 65 ετών και άνω, αν πρέπει κάποια στιγμή να κάνετε το νέο εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο (αν έχει περάσει πενταετία από τα 2 προηγούμενα ή έχετε κάνει μόνο ένα). Θυμηθείτε, οι διαβητικοί, ότι προτείνεται να καλυφθείτε εμβολιαστικά για την Ηπατίτιδα Β για παράδειγμα. Ελέγξτε πότε κάνατε αναμνηστικές δόσεις για τέτανο (+διφθερίτιδα/ κοκκύτη). Να θυμόμαστε και ότι ορισμένοι ανοσοκατασταλμένοι ΔΕΝ μπορούν να προφυλαχθούν από συγκεκριμένα νοσήματα με τον εμβολιασμό, οπότε πρέπει το περιβάλλον τους να εμβολιάζεται, ώστε να δημιουργεί ασπίδα προστασίας γύρω τους.

4. Ειδικά αν είστε εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί, φοιτητές, αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε στο εξωτερικό, αν έχετε ανοσοκατασταλμένους στην οικογένειά σας, ελέγξτε την ανοσία σας για ιλαρά: Έχετε νοσήσει στο παρελθόν; ΟΚ.

5. Ειδικά για την εγκυμοσύνη, να θυμόμαστε την ανάγκη αναμνηστικής δόσης τετάνου-διφθερίτιδας-κοκκύτη μεταξύ 27ης και 36ης εβδομάδας.

6. Να θυμόμαστε τέλος ότι υπάρχει πάντα η ανάγκη ανοσοποίησης απέναντι στον κορωνοϊό. Στις ΗΠΑ ξεκίνησε η συζήτηση για την πιθανότητα οι ευπαθέστεροι να κάνουν στο 6μηνο νέα δόση. Και να θυμόμαστε, ότι με βάση τα νεότερα στοιχεία από τις ΗΠΑ, ο εμβολιασμός προστατεύει ΚΑΙ απέναντι στην απλή συμπτωματική νόσο, όχι μόνο απέναντι στην βαριά νόσηση και τον θάνατο, ακόμη και στο διάστημα των 3-6 μηνών μετά τον επικαιροποιημένο εμβολιασμό.

Δείτε ΦΕΚ εδώ : EΠΕ2024

Τέλος δείτε τις οδηγίες για το νέα εμβόλια στην παρουσίαση που ακολουθεί

 

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *