Δικαίωμα στη λήθη :Ένα δικαίωμα που αποσκοπεί στην προστασία των ασθενών μπαίνει σε πρώτη προτεραιότητα

Σύμφωνα με ανακοίνωση στις 13.06 του (Reuters) – Η Ιταλία θα ψηφίσει νόμο για το “δικαίωμα στη λήθη” (RTBF) για τους επιζώντες του καρκίνου. Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δεσμεύτηκε, σε μια κίνηση που αποσκοπεί στην προστασία των ασθενών που αναρρώνουν από τις διακρίσεις των τραπεζών ή των ασφαλιστικών εταιρειών.

Σύμφωνα με τους ακτιβιστές, υπάρχουν περισσότεροι από 900.000 επιζώντες καρκίνου στην Ιταλία, οι οποίοι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες κατά τη σύναψη ασφάλισης ή δανείου ή κατά την υποβολή αίτησης για υιοθεσία, λόγω του ιστορικού υγείας τους.

Η Meloni ανέφερε σε δήλωσή της ότι η κυβέρνησή της εξετάζει “πολύ προσεκτικά” τα σχέδια νόμου για την RTBF και δήλωσε ότι ανέθεσε στον υπουργό Υγείας Orazio Schillaci να παρακολουθήσει την πρόοδό τους στο κοινοβούλιο και να τους προσφέρει την “απαραίτητη υποστήριξη”.

“Στόχος μας είναι να έχουμε σε ισχύ στο συντομότερο δυνατό χρόνο έναν νόμο που μπορεί να δώσει απαντήσεις σε ένα εξαιρετικά πραγματικό πρόβλημα που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή πολλών Ιταλών”, πρόσθεσε η πρωθυπουργός.

Οι προτάσεις θα επέτρεπαν στους ασθενείς που αναρρώνουν από καρκίνο να μην κοινοποιούν πληροφορίες σχετικά με την προηγούμενη κατάστασή τους σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ή σε αρχές υιοθεσίας, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν περάσει 5-10 χρόνια από το τέλος της ιατρικής τους θεραπείας.

Παρόμοιοι νόμοι ισχύουν ήδη στη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες, το Βέλγιο και την Πορτογαλία, σύμφωνα με την Ιταλική Ένωση Ιατρικής Ογκολογίας (AIOM), η οποία διεξάγει εκστρατεία για τη μεταρρύθμιση.

Ως kapa3 πιστεύοντας ακράδαντα στο δικαίωμα του κάθε ασθενή να διαχειρίζεται την ζωή του ισότιμα και παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην Ευρωπαικές χώρες από το Σεπτέμβριο του 2022 έδωσε το στίγμα των εξελίξεων θέτοντας σε πρώτο πλάνο τις βέλτιστες πρακτικές στις Ευρωπαικές χώρες .

Διαβάστε αναλυτικά στο άρθρο μας στην Ενότητα Τελευταία Νέα 

Κέντρο Καθοδήγησης Καρκινοπαθών

 

Ενώ για τις νέες εξελίξεις δείτε  παρακάτω :

https://www.reuters.com/world/europe/italy-pass-right-be-forgotten-law-cancer-survivors-pm-2023-06-13/

Κρατάμε όμως ότι

Μέσω του Δικαιώματος στη Λήθη, εξασφαλίζονται μέχρι το 2025 έως και 10 χρόνια διαγραφής προσωπικών δεδομένων για ενήλικες μετά τη θεραπεία για τον καρκίνο,  και 5 χρόνια για ανθρώπους που διαγνώστηκαν με καρκίνο πριν τα 18 έτη. 

 

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *