Ο καρκίνος επηρεάζει όλες τις πληθυσμιακές ομάδες στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά λόγω κοινωνικών, περιβαλλοντικών και οικονομικών μειονεκτημάτων, ορισμένες ομάδες φέρουν δυσανάλογο βάρος καρκίνου σε σύγκριση με άλλες ομάδες.
Οι ανισότητες για τον καρκίνο (μερικές φορές ονομάζονται ανισότητες στην υγεία του καρκίνου) είναι διαφορές στα μέτρα για τον καρκίνο όπως:
- επίπτωση (νέες περιπτώσεις)
- επιπολασμός (όλες οι υπάρχουσες περιπτώσεις)
- θνησιμότητα (θάνατοι)
- επιβίωση (πόσο καιρό επιβιώνουν οι άνθρωποι μετά τη διάγνωση)
- νοσηρότητα (επιπλοκές υγείας που σχετίζονται με τον καρκίνο)
- επιβίωσης (συμπεριλαμβανομένης της ποιότητας ζωής μετά τη θεραπεία του καρκίνου)
- οικονομική επιβάρυνση του καρκίνου ή συναφών καταστάσεων υγείας
- ποσοστά προσυμπτωματικού ελέγχου
- στάδιο στη διάγνωση
Οι διαφορές στον καρκίνο μπορούν επίσης να φανούν όταν τα αποτελέσματα βελτιώνονται συνολικά, αλλά οι βελτιώσεις δεν παρατηρούνται σε ορισμένες ομάδες σε σχέση με άλλες ομάδες.Οι ομάδες πληθυσμού που μπορεί να εμφανίσουν ανισότητες καρκίνου περιλαμβάνουν ομάδες που ορίζονται από φυλή/εθνικότητα, αναπηρία, ταυτότητα φύλου, γεωγραφική θέση, εισόδημα, εκπαίδευση, ηλικία, σεξουαλικό προσανατολισμό, εθνική καταγωγή ή/και άλλα χαρακτηριστικά.
Ανισότητες στην υγεία του καρκίνου |
Οι ανισότητες στην υγεία του καρκίνου συμβαίνουν όταν υπάρχουν υψηλότερα ποσοστά νέων διαγνώσεων και ποσοστά θανάτου από καρκίνο μεταξύ ορισμένων φυλών, εθνοτήτων ή άλλων ομάδων πληθυσμού.
- Αν και οι θάνατοι από καρκίνο του προστάτη έχουν μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες σε όλους τους άνδρες, οι μαύροι/αφροαμερικανοί άνδρες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους λευκούς να πεθάνουν από καρκίνο του προστάτη και συνεχίζουν να έχουν την υψηλότερη θνησιμότητα από καρκίνο του προστάτη μεταξύ όλων των πληθυσμιακών ομάδων των ΗΠΑ.
- Τα άτομα με μεγαλύτερη εκπαίδευση έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα (πριν από την ηλικία των 65 ετών) από καρκίνο του παχέος εντέρου σε σχέση με τα άτομα με μικρότερη εκπαίδευση, ανεξαρτήτως φυλής ή εθνικότητας.
- ΟιΙσπανόφωνες/Λατινοαμερικανές και οι Μαύρες/Αφροαμερικανές έχουν υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας από τις γυναίκες άλλων φυλετικών/εθνοτικών ομάδων, με τις μαύρες/αφροαμερικανές γυναίκες να έχουν τα υψηλότερα ποσοστά θανάτου από τη νόσο.
- Οι Ινδιάνοι της Αμερικής/Οι ιθαγενείς της Αλάσκας έχουν υψηλότερα ποσοστά θανάτου από καρκίνο των νεφρών από οποιαδήποτε άλλη φυλετική/εθνοτική ομάδα.
- Τα ποσοστάκαπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ, που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου, είναι υψηλότερα μεταξύ των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων και των αμφιφυλόφιλων νέων από ό,τι μεταξύ των ετεροφυλόφιλων νέων.
- Οι Ινδιάνοι της Αμερικής/Οι ιθαγενείς της Αλάσκας έχουν τα υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του ήπατος και του ενδοηπατικού χοληδόχου πόρου , ακολουθούμενοι από τους Ισπανόφωνους/Λατίνους και τους Ασιάτες/Νησιώτες του Ειρηνικού.
Κοινωνικοί Καθοριστές της Υγείας
Το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών ορίζει τους κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες της υγείας ως τις συνθήκες στο περιβάλλον όπου οι άνθρωποι γεννιούνται, ζουν, μαθαίνουν, εργάζονται, παίζουν, λατρεύουν και την ηλικία που επηρεάζουν την υγεία, τη λειτουργία και την ποιότητα ζωής.
Οι ανισότητες στον καρκίνο αντικατοπτρίζουν την αλληλεπίδραση μεταξύ πολλών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών καθοριστικών παραγόντων της υγείας, της συμπεριφοράς, της βιολογίας και της γενετικής — όλα αυτά μπορούν να έχουν βαθιές επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου και των αποτελεσμάτων του καρκίνου.
Για παράδειγμα, άτομα με χαμηλά εισοδήματα , χαμηλό αλφαβητισμό υγείας , μεγάλες αποστάσεις ταξιδιού σε χώρους προσυμπτωματικού ελέγχου ή που δεν έχουν ασφάλιση υγείας, μεταφορά σε ιατρική μονάδα ή ιατρική άδεια μετ’ αποδοχών είναι λιγότερο πιθανό να υποβληθούν σε συνιστώμενες εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου καρκίνου και να λάβουν θεραπεία σύμφωνα με κατευθυντήριες γραμμές από εκείνους που δεν συναντούν αυτά τα εμπόδια.
Άτομα που δεν έχουν αξιόπιστη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη είναι επίσης πιο πιθανό να διαγνωστούν με καρκίνο τελικού σταδίου που θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά εάν διαγνωστεί νωρίτερα.
Ορισμένες ομάδες επηρεάζονται δυσανάλογα από τον καρκίνο λόγω περιβαλλοντικών συνθηκών. Οι άνθρωποι που ζουν σε κοινότητες που δεν διαθέτουν καθαρό νερό ή αέρα μπορεί να εκτεθούν σε ουσίες που προκαλούν καρκίνο .
Το δομημένο περιβάλλον μπορεί επίσης να επηρεάσει συμπεριφορές που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που ζουν σε γειτονιές που δεν έχουν οικονομικά προσιτά υγιεινά τρόφιμα ή ασφαλείς περιοχές για άσκηση είναι πιο πιθανό να έχουν κακή διατροφή , να είναι σωματικά ανενεργοί και παχύσαρκοι , τα οποία αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρκίνο.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, κληρονομικοί παράγοντες ή βιολογικοί παράγοντες όγκου μπορεί, είτε άμεσα είτε αλληλεπιδρώντας με παράγοντες όπως η διατροφή, το χρόνιο στρες ή η έκθεση στον καπνό, να οδηγήσουν σε διαφορές στον καρκίνο.
Ισότητα υγείας
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η ισότητα στην υγεία επιτυγχάνεται όταν κάθε άτομο έχει την ευκαιρία να αξιοποιήσει πλήρως το δυναμικό υγείας του και κανείς δεν μειονεκτεί από την επίτευξη αυτού του δυναμικού λόγω κοινωνικής θέσης ή άλλων κοινωνικά καθορισμένων περιστάσεων.
Οι διαφορές στον καρκίνο μπορεί επίσης να επιδεινωθούν από την έλλειψη διαφορετικότητας στη συμμετοχή στην κλινική έρευνα . Λόγω αυτής της έλλειψης ποικιλομορφίας, τα αποτελέσματα της έρευνας μπορεί να μην είναι εφαρμόσιμα σε όλους τους πληθυσμούς.
Επειδή πολλοί διαφορετικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τις ανισότητες στον καρκίνο, η αντιμετώπισή τους δεν είναι πάντα απλή ή απλή. Η μείωση ή η εξάλειψη ορισμένων διαφορών στον καρκίνο στην επιδίωξη της ισότητας στην υγεία θα απαιτήσει αλλαγές πολιτικής για να ξεπεραστούν οι συστημικές κοινωνικές, φυλετικές και/ή θεσμικές ανισότητες.
Ερευνητές που χρηματοδοτούνται από το NCI εργάζονται για να εντοπίσουν άλλους τρόπους βελτίωσης των αποτελεσμάτων για ομάδες που επηρεάζονται δυσανάλογα από τον καρκίνο. Οι ερευνητικές τους προσπάθειες κυμαίνονται από το σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτιστικά κατάλληλων παρεμβάσεων για την υγεία, έως τη βελτίωση της πρόσβασης σε περίθαλψη και κλινικές δοκιμές, έως την εξέταση γενετικών παραγόντων που μπορεί να εξηγήσουν τις διαφορές στα ποσοστά επιθετικών καρκίνων.
Μάθετε για την έρευνα για τις ανισότητες στην υγεία του καρκίνου και τις προσπάθειες του NCI να τερματίσει τον δομικό ρατσισμό στη βιοϊατρική έρευνα .