ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ
ΠΑΡΟΧΕΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ

Πέραν των επιδομάτων που δικαιούστε, υπάρχουν και επιπρόσθετες παροχές ή διευκολύνσεις που θα σας επιτρέψουν να διαχειριστείτε το καρκίνο, έχοντας μια πιο ποιοτική ζωή. Σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να έχετε γνωμάτευση από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α) για το ποσοστό αναπηρίας που σας δίδεται.

Κέντρο Καθοδήγησης Καρκινοπαθών Απαλλαγές

γνωματευση πιστοποιησησ αναπηριασ

Για να δημιουργήσει κανείς τον απαιτούμενο εισηγητικό φάκελο θα πρέπει να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες που δίνονται για την συμπλήρωση της αίτησης στην πλατφόρμα του e-efka https://www.efka.gov.gr/el/menoy/kentro-pistopoieses-anaperias-kepa.

Και να κατεβάσει τα σχετικά έγγραφα:

Τέλος, τόσο οι διευθύνσεις όσο και τα τηλέφωνα επικοινωνίας των ΚΕ.Π.Α δίνονται προς διευκόλυνση των πασχόντων καθώς και η δυνατότητα να διαχειριστεί κανείς το αίτηματα του μέσω των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών ΚΕ.Π.Α. https://apps.ika.gr/eKEPA/

Ενδεικτικά παρατίθενται :

Για άτομα τα οποία ανήκουν στα σώματα ενόπλων δυνάμεων και στα σώματα ασφαλείας παρατίθενται οι παρακάτω σύνδεσμοι για μια πιο στοχευμένη και ολοκληρωμένη ενημέρωση

– Ανώτατη στρατού υγειονομική επιτροπή
https://asye.army.gr/el

 – Ανώτατη ναυτική υγειονομική επιτροπή
https://www.hellenicnavy.gr

– Ανώτατη Αεροπορίας Υγειονομική Επιτροπή
https://www.haf.gr/structure/gea-2/aaye/

– Ανώτατη Υγειονομική επιτροπή Ελληνικής Αστυνομίας
https://www.kiath.gr/domi-ipiresias/epitropes

– Υγειονομική Υπηρεσία Πυροσβεστικού Σώματος
http://www.opengov.gr/yptp/?p=2476

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 4830/Β/13-9-2022 άρθρο 30, οι αιτήσεις για αξιολόγηση αναπηρίας που υποβάλλονται μέχρι και τις 15.09.2022, εξετάζονται με τις προϊσχύουσες διαδικασίες, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας διεξαγωγής της αξιολόγησης. Από τις 16.09.2022, η υποβολή αίτησης για αξιολόγηση στο ΚΕ.Π.Α. υποβάλλεται αποκλειστικά μέσω της ψηφιακής διαδικασίας υγειονομικής κρίσης αναπηρίας. Επιπλέον, από τις 16.09.2022, όσοι πολίτες έχουν εκκρεμείς αιτήσεις στο προϊσχύον σύστημα, δύνανται να αιτηθούν την αξιολόγησή τους στο νέο ηλεκτρονικό σύστημα, αλλά μόνο για διαφορετική διαδικασία αξιολόγησης.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΦΕΚ ΕΔΩ

Παρακάτω δίνεται ο σύνδεσμος για την ηλεκτρονική αίτηση:
https://www.gov.gr/ipiresies/ugeia-kai-pronoia/atoma-me-anaperies-kai-khronies-patheseis/aitese-axiologeses-kai-pistopoieses-anaperias

Με τα Ψηφιακά ΚΕΠΑ:

 • Το σύστημα πιστοποίησης αναπηρίας είναι πλέον αμιγώς ηλεκτρονικό.
 • Παρέχεται ενιαία πιστοποίηση και θα πιστοποιεί ως προς τα ιατρικά κριτήρια κάθε δυνατής ασφαλιστικής, προνοιακής, κοινωνικής ή άλλου είδους παροχής. Άρα, θα γίνεται υποβολή μίας αίτησης, ανεξαρτήτως του αιτήματος για παροχή.
 • Καταργείται η υποχρέωση πληρωμής παραβόλου.
 • Μετά την υποβολή της αίτησης, πρέπει να απευθυνθείτε στους ιατρούς της επιλογής σας, οι οποίοι θα συμπληρώσουν ηλεκτρονικά τον ιατρικό εισηγητικό φάκελο μέσω του συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (https://www.e-prescription.gr/e-rv/d/kepa).
 • Οι ασθενείς με και μη αναστρέψιμες παθήσεις δεν χρειάζεται πλέον να περνούν ανα χρονικά διαστήματα από επιτροπές για την πιστοποίηση αναπηρίας τους.

Μπορείτε να δείτε τον πίνακα με τις μη αναστρέψιμες παθήσεις εδω:
ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Μπορείτε να επισκεφτείτε την Εθνική Πύλη Αναπηρίας στον παρακάτω σύνδεσμο: https://epan.gov.gr/e_kepa
Στην  Εθνική Πύλη Αναπηρίας μπορείτε
 • να υποβάλετε αίτηση για αξιολόγηση και πιστοποίηση αναπηρίας από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), καθώς επίσης  να παρακολουθείτε την πορεία του αιτήματός σας, να ενημερωθείτε για την ημερομηνία εξέτασής σας από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή ,να μάθετε το αποτέλεσμα γνωστοποίησης αναπηρίας.
 • να εγγραφείτε στο Ψηφιακό Μητρώο Ατόμων με Αναπηρία
 • να υποβάλετε αίτημα για χορήγηση Κάρτας Αναπηρίας
 • να ενημερωθείτε για παροχές αναπηρίας 
 • να έχετε πρόσβαση σε χρήσιμους συνδέσμους 
Σύμφωνα με τον ν.4961/2022 θεσπίστηκε η Κάρτα Αναπηρίας, η οποία χορηγείται στα άτομα με αναπηρία που διαθέτουν πιστοποίηση αναπηρίας σε ισχύ και είναι εγγεγραμμένα στο Ψηφιακό Μητρώο Ατόμων με Αναπηρία, εφόσον έχουν συνολικό ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%). Αποδεικνύει την ταυτότητα του κατόχου της και την ιδιότητα του ατόμου με αναπηρία έναντι κάθε δημόσιας αρχής και τρίτου.
 
Κάρτα Αναπηρίας μπορούν να εκδώσουν όλα τα άτομα με αναπηρία, με συνολικό ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%, που είναι καταγεγραμμένα στο Ψηφιακό Μητρώο Ατόμων με Αναπηρία  και έχουν πιστοποίηση αναπηρίας σε ισχύ κατά τον χρόνο έκδοσης της Κάρτας.
 
Σύμφωνα με το άρθρο 106 παράγραφος 2 του ν.4961/2022:. “Η Κάρτα Αναπηρίας διασυνδέεται με το Ψηφιακό Μητρώο Ατόμων με Αναπηρία. Με τη διασύνδεση αυτή, επιβεβαιώνεται ότι ο κάτοχος της Κάρτας Αναπηρίας είναι εγγεγραμμένος στο Ψηφιακό Μητρώο Ατόμων με Αναπηρία (https://epan.gov.gr/mitroo_anapirias) και προσδιορίζονται τα πιστοποιημένα χαρακτηριστικά της αναπηρίας του, όπως και τα ειδικότερα ωφελήματα που δικαιούται, για τα οποία είναι απαραίτητη η ταυτοπροσωπία, καθώς και η απόδειξη της ιδιότητας του κατόχου μέσω της Κάρτας Αναπηρίας>>. 
 
Με την κάρτα αναπηρίας οι κάτοχοι, μπορούν με την επίδειξή της να εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα σε υπηρεσίες εξυπηρέτησης κοινού. Επιπλέον μπορούν να την χρησιμοποιούν ως δικαιολογητικό αντί της πιστοποίησης αναπηρίας για τα αναγραφόμενα σε αυτήν δεδομένα. Υπάρχει πρόβλεψη σταδιακά να ενσωματωθούν οι παροχές που δικαιούται ο κάθε κάτοχος της Κάρτας.  
 
Οι τύποι κάρτας αναπηρίας: 
 •  εκτυπώσιμο έγγραφο
 •  σε ψηφιακή μορφή στην εφαρμογή Gov.gr Wallet
 •  πλαστική ψηφιακή κάρτα (προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμη)
Για την έκδοση κάρτα αναπηρίας πατήστε εδώ:
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ:
ΆΝΟΙΞΑΝ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΒΟΗΘΟΥ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. 
 
Από 10 Μαίου έως και τις 11 Ιουνίου 2023 και ώρα 23:59, τα άτομα με αναπηρία από όλη την Επικράτεια, που θέλουν να αποκτήσουν Προσωπικό Βοηθό, θα μπορούν να υποβάλλουν ψηφιακά την αίτησή τους, στην ηλεκτρονική διεύθυνση   https://prosopikosvoithos.gov.gr (Είσοδος μέσω ΑΑΔΕ). 
 
Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται από τους ωφελούμενους για την συμμετοχή στο παραπάνω πρόγραμμα είναι οι εξής: 
 • να έχετε ηλικία 16 έως 65 ετών
 • να έχετε συνολική αναπηρία τουλάχιστον 67%
 • να μην έχετε ατομικό εισόδημα ή το ατομικό εισόδημα σας εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των εξήντα χιλιάδων ευρώ (60.000€)
Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον “Προσωπικό Βοηθό για ΑμεΑ” εδώ!
 

Τα άτομα που τους έχει αναγνωρισθεί το ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, από ΚΕ.Π.Α μπορούν να έχουν μείωση στη απόδοση φόρου, προσκομίζοντας την γνωμάτευση της Επιτροπής κατά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωση.

Μείωση στην απόδοση φόρου, προσκομίζοντας παράλληλα με την φορολογική σας δήλωση την απόφαση του ΚΕ.Π.Α με αναγνωρισμένο ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
Μείωση του φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονεϊκών παροχών.
Απαλλαγή από τον φόρο κατά την αγορά πρώτης κατοικίας είτε ο ενήλικος άγαμος που έχει κατά το χρόνο της αγοράς αναπηρία 67% και άνω είτε ο ενήλικος έγγαμος που έχει κατά το χρόνο αγοράς τέκνο οποιασδήποτε ηλικίας με αναπηρία 67% και άνω.
Εφαρμογή χαμηλού συντελεστή Φ.Π.Α – Απαλλαγή Φ.Π.Α. Η εφαρμογή χαμηλού συντελεστή Φ.Π.Α. 9% αφορά στην παράδοση ιατρικού εξοπλισμού, βοηθητικών οργάνων και συσκευών για την αντιμετώπιση αναπηριών, στην επισκευή των αγαθών αυτών καθώς και στην παροχή υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας, παιδιών, ηλικιωμένων, ασθενών και γενικά ατόμων με αναπηρία.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΙΑΙΟ ΦΟΡΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ (ΕΝΦΙΑ)

Περισσότερες διευκρινήσεις στο link που ακολουθεί:

http://www.odigostoupoliti.eu/pos-chorigountai-oi-apallages-apo-ton-eniaio-foro-idioktisias-akiniton-enfia/

Το άρθρο 2 της υπό στοιχεία Α 1278/2019 απόφασης Διοικητή ΑΑΔΕ αντικαθίσταται ως εξής:

Άρθρο 2
Προϋποθέσεις χορήγησης έκπτωσης

 1. Ως συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το άθροισμα του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος του συζύγου, της συζύγου ή συμβιούντος και των εξαρτώμενων τέκνων, σε όσες περιπτώσεις ορίζεται από το νόμο ότι τα εισοδήματα των τέκνων συναθροίζονται με αυτά των γονέων, καθώς και του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν υποβάλει ατομική δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
 2. Η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων, των προσώπων της ανωτέρω παραγράφου αποτελούμενη από το άθροισμα των κύριων και βοηθητικών χώρων των κατηγοριών ακινήτων 1 έως και 12 (εκτός 4, 41 έως και 47), αποπερατωμένων και ημιτελών, καθώς και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό της Ενότητας Ε του άρθρου 4 του ν. 4223/2013, λαμβάνεται από τις δηλώσεις ΕΝ.Φ.Ι.Α. του οικείου έτους, οι οποίες έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος επί των ακινήτων.
 3. Η αναπηρία του υπόχρεου και της συζύγου ή συμβιούντος λαμβάνεται από τη δήλωση ή τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του τελευταίου φορολογικού έτους, για το οποίο έχει λήξει κατά τον χρόνο φορολογίας η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4172/2013 και κάθε άλλη συναφή κείμενη διάταξη ή από τα αρχεία των αρμόδιων για την πιστοποίηση της αναπηρίας υπηρεσιών ή την Εφαρμογή των Δ.Ο.Υ. «Καταχώρηση Αναπηριών».Η αναπηρία των τέκνων λαμβάνεται από την Εφαρμογή των Δ.Ο.Υ. «Καταχώρηση Αναπηριών» ή από τα αρχεία των αρμόδιων για την πιστοποίηση της αναπηρίας υπηρεσιών ή, εφόσον το τέκνο υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος, από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του τελευταίου φορολογικού έτους, για το οποίο έχει λήξει κατά τον χρόνο φορολογίας η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4172/2013 και κάθε άλλη συναφή κείμενη διάταξη. Η αναπηρία πρέπει να υφίσταται κατά την 1η Ιανουαρίου του έτους φορολογίας.
 4. Για τη χορήγηση της έκπτωσης ή μείωσης κατά τα ανωτέρω ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του πρέπει να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας την 1η Ιανουαρίου του έτους φορολογίας.».

Η απόφαση αυτή ισχύει για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. έτους 2022 και επομένων

Νόμος 4916/2022 – ΦΕΚ τεύχος Α 65/28.03.2022

Άρθρο 46
Χορήγηση εκπτώσεων στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. – Τροποποίηση παρ. 1, 2, 2Α και 5 άρθρου 7 ν. 4223/2013

Στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. φυσικών προσώπων, που προκύπτει από την εφαρμογή του άρθρου 4 και της παρ. 1 του παρόντος, χορηγείται μείωση ανάλογα με τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται σύμφωνα με το τρίτο και το τέταρτο εδάφιο της Ενότητας Ε’ του άρθρου 4, ως εξής:

α) για αξία ακίνητης περιουσίας έως και εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%),
β) για αξία ακίνητης περιουσίας έως και εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ, κατά ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%),
γ) για αξία ακίνητης περιουσίας έως και διακόσιες πενήντα χιλιάδες (250.000) ευρώ, κατά ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%),
δ) για αξία ακίνητης περιουσίας έως και τριακόσιες χιλιάδες (300.000) ευρώ, κατά ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (15%) και
ε) για αξία ακίνητης περιουσίας έως και τετρακόσιες χιλιάδες (400.000) ευρώ, κατά ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%).

Στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας για την εφαρμογή της παρούσας δεν συνυπολογίζεται η αξία των δικαιωμάτων επί των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού».

ΦΕΚ

Ο ΕΟΠΥΥ ενσωματώνει στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης των διαγνωστικών εξετάσεων «Έλεγχος παρουσίας μεταλλάξεων γονιδίων BRCA 1,2» στην Κατηγορία: «Γενετικές Εξετάσεις Κληρονομούμενου Καρκίνου» σε εφαρμογή της υπ΄αρ. Γ2(δ)/οικ.61919/10.08.2018 (ΦΕΚ Β΄3969) Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), η οποία εκδόθηκε 4 χρόνια πριν.

Η συμμετοχή των δικαιούχων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για την εξέταση BRCA 1,2 (NGS) ορίζεται στα 78,75 € έναντι του ποσού των 105 € που αντιστοιχούν στο 15% της τιμής ΦΕΚ. Η θετική αυτή εκβαση οφείλεται στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Αποζημίωσης Υπηρεσιών Υγείας, Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων και Υλικών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Όταν απαιτείται και η εκτέλεση της συμπληρωματικής μεθόδου MLPA η συμμετοχή θα προσαυξάνεται κατά 7,5€.

Επιπλέον σύμφωνα με την απόφαση η εξέταση θα εκτελείται μόνο μια φορά ανά ΑΜΚΑ δικαιούχου στο πληροφοριακό σύστημα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των συγκεκριμένων εξετάσεων γίνεται με χρήση των ακόλουθων κωδικών διάγνωσης κατά ICD10, σύμφωνα με τις ενδείξεις στην ΚΥΑ:

 • C56 – Κακοήθη νεοπλάσματα των ωοθηκών,
 • C50 – Κακοήθη νεοπλάσματα του μαστού,
 • Z80 – Οικογενειακό ιστορικό κακοήθους νεοπλάσματος,
 • Ζ80.3 – Οικογενειακό ιστορικό κακοήθους νεοπλάσματος μαστού,
 • Ζ80.4 – Οικογενειακό ιστορικό κακοήθους νεοπλάσματος γεννητικών οργάνων,
 • Z80.8 – Οικογενειακό ιστορικό κακοήθους νεοπλάσματος άλλων οργάνων ή συστημάτων

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΦΕΚ ΕΔΩ
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΔΩ

Σύμφωνα με την με Αριθμ. Δ12α/Γ.Π.οικ.68856/2202 (ΦΕΚ 5855/Β/28.12.2018) ανατέθηκε η αρμοδιότητα χορήγησης προνοιακών παρόχων σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία , επιδόματος στεγαστικής συνδρομής και επιδόματος ομογενών προσφύγων στον ΟΠΕΚΑ . Καθορίστηκαν οι διοκητικές διαδικασίες , όροι και προϋποθέσεις .Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 11Τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται ως προνοιακές παροχές σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας, δεν εμπίπτουν σε καμία κατηγορία εισοδήματος και επομένως δεν φορολογούνται. Επιπλέον το ποσό προνοιακών παροχών σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση ή κράτηση χαρτοσήμου, δεν κατάσχεται, ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, ιδιώτες ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Δείτε τα σχετικά ΦΕΚ:

https://drive.google.com/file/d/1dHh3Qc3R8EMPJofvl4KZJP-tlL5ZIKYv/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/1sqyejGI-7dDaw5CcjCl5mhv5VpHTasWS/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/1QoEBUDhS_QIfkC_Qvk2Kc0lHKUgWB6Ln/view?usp=sharing

Στην εγκύκλιο του υπ. Πολιτισμού σχετικά με τις αλλαγές στη διαδικασία έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς Χώρους, αναφέρεται και η Κάρτα Αναπηρίας, με την οποία ο κάτοχός της απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αντιτίμου επίσκεψης (ισχύει και για έγγραφα αποφάσεων ΚΕΠΑ).
 
Σύμφωνα με την παρ. 5 του αρ. 111 του ν.4961/2022 «Από την 1η.11.2022 οι δικαιούχοι ψηφιακής κάρτας μπορούν να αξιοποιούν την Κάρτα Αναπηρίας για την ταυτοποίηση και την πιστοποίηση της αναπηρίας τους» (βλ. υπ. αριθμ. ΟΔΑΠ/ΓΔ/ΑΤΠΑΠ/20138/24.11.2022 εγκύκλιο ΟΔΑΠ με θέμα «κάρτα ΑΜΕΑ». 
Για την αποδοχή της άνω Κάρτας λειτουργίας, το σύστημα access control παραμετροποιήθηκε και τέθηκε σε εφαρμογή. 
 
Ειδικώς για τους φορείς που εμπίπτουν στις διατάξεις της ΚΥΑ με αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΑΜΕΕΠΤΑΜΣ/606307/429732/7146/3885 , όπου ορίζεται ότι απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής αντιτίμου επίσκεψης «τα άτομα με αναπηρία και ένας συνοδός αυτών, ο τελευταίος εφόσον οι εν λόγω ανάπηροι έχουν αναπηρία 67% και άνω, ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης, με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας ή του διαβατηρίου τους και του Πιστοποιητικού Αναπηρίας Ε.Φ.Κ.Α. (απόφασης Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας-ΚΕ.Π.Α.) για τους κατοίκους της ημεδαπής ή ανάλογου πιστοποιητικού από αντίστοιχο αρμόδιο φορέα της αλλοδαπής», σημειώνονται τα ακόλουθα: 
 • Οι κάτοχοι της Κάρτας Αναπηρίας, με την επίδειξή της, απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής αντιτίμου επίσκεψης, χωρίς να απαιτείται επίδειξη ταυτότητας. 
 • Οι κάτοχοι Κάρτας Αναπηρίας με κλιμάκιο αναπηρίας ΙΙ ή ΙΙΙ ή με σήμανση «Σ-χρήζει συνοδού» μπορούν να συνοδεύονται από ένα άτομο, το οποίο απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αντιτίμου επίσκεψης. 
  Κατά τα λοιπά, τα δικαιώματα που ορίζονται στην ως άνω ΚΥΑ εξακολουθούν να απονέμονται σε όσους προσέρχονται με τα έγγραφα και υπό τους όρους που σε αυτήν αναφέρονται. 
 • Όσον αφορά στην είσοδο των συνοδών, όταν υπάρχει Κάρτας Αναπηρίας με κλιμάκιο αναπηρίας ΙΙ ή ΙΙΙ ή με σήμανση «Σ-χρήζει συνοδού», τότε η κάρτα σκανάρεται δύο φορές για την είσοδο και του Συνοδού.   
Δείτε την Εγκύκλιο εδώ

Ασθενείς με αναπηρία 67%, απαλλάσονται από τα δημοτικά τέλη, εφόσον οι Δήμοι στους οποίους διαμένουν, υλοποιούν το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Την ευθύνη για την ένταξη των δικαιούχων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει η Κοινωνική Υπηρεσία των Δήμων.

https://www.synigoros-solidarity.gr/158/dimotikoi-foroi-teli

Προϋποθέσεις
Να είναι κάτοικοι του εκάστοτε Δήμου.
Να είναι άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
Οικογενειακό εισόδημα, το οποίο διαφέρει για κάθε Δήμο.

Δικαιολογητικά
Αίτηση (χορηγείται από το Δήμο).
Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας.
Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
Πρόσφατο απόκομμα λογαριασμού κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ) του ατόμου (ή των κηδεμόνων του με υπεύθυνη δήλωσή τους ότι το άτομο δεν δύναται να έχει στο όνομά του σχετικό απόκομμα λογαριασμού).
Απόφαση ΚΕ.Π.Α για το ποσοστό αναπηρίας.
Αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. για το τελευταίο οικονομικό έτος (για το Δήμο Αγίων Αναργύρων).
Υπεύθυνη Δήλωση με κείμενο: «όλα τα στοιχεία στην αίτησή μου είναι αληθή και σε περίπτωση οποιασδήποτε μεταβολής είμαι υποχρεωμένος να ενημερώσω το Δήμο και να προσκομίσω το αντίστοιχο έγγραφο».

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε τη λίστα των Δήμων που έχουν πάρει απόφαση για απαλλαγή Δ.Τ. και / ή μείωση τέλους κοινοχρήστων χώρων και έχουν ενεργοποιήσει τη δυνατότητα υποβολής αιτήσεων μέσω της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ :https://dt.govapp.gr/ActiveMunicipalities

Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) είναι ένα ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο το παρέχουν όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, προσφέροντας μειωμένη τιμή ρεύματος για οικιακή χρήση σε ευπαθείς ομάδες καταναλωτών. 

Οι δικαιούχοι που εντάσσονται στο Κ.Ο.Τ. πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις για κάθε μία κατηγορία:

α) Α΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ – Δικαιούχοι Κ.Ο.Τ. Α:

Οι δικαιούχοι της έκπτωσης του Κ.Ο.Τ. Α πρέπει να πληρούν όλα τα κριτήρια εισοδήματος, περιουσίας και διαμονής του άρθρου 235 του ν. 4389/2016 (Α΄ 94)και της κατ’ εξουσιοδότηση της παραγράφου 6 αυτού εκδοθείσας αριθμ. Γ.Δ.5οικ.2961-10/24.1.2017 (Β’ 128) απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών, Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Καθορισμός των όρων και των προϋποθέσεων εφαρμογής του προγράμματος Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης», όπως εκάστοτε ισχύει.

β) Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ – Δικαιούχοι Κ.Ο.Τ. Β:

Οι δικαιούχοι της έκπτωσης του Κ.Ο.Τ. Β πρέπει να πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

i) Να έχουν οι ίδιοι και τα μέλη του νοικοκυριού τους, με βάση τους ορισμούς του άρθρου 2 της Γ.Δ.5 οικ.2961-10/24.1.2017 απόφασης «Καθορισμός των όρων και των προϋποθέσεων εφαρμογής του προγράμματος Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης», ετήσιο συνολικό πραγματικό (φορολογητέο, αυτοτελώς φορολογούμενο ή ειδικώς φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο φόρου) ή τεκμαρτό εισόδημα, όπως αυτό προκύπτει από τις τελευταίες εκκαθαρισμένες δηλώσεις φόρου εισοδήματος των μελών του νοικοκυριού για τις οποίες έχει λήξει η οριζόμενη από τις κείμενες διατάξεις ή η παραταθείσα με οποιονδήποτε τρόπο προθεσμία υποβολής, έως τα όρια του παρακάτω πίνακα:

Σύνθεση νοικοκυριού με βάση τους ορισμούς τους άρθρου 2 της Γ.Δ.5 οικ. 2961-10/24.1.2017 απόφασης «Καθορισμός των όρων και των προϋποθέσεων εφαρμογής του προγράμματος Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης»

 

Εισοδηματικό όριο

Μονοπρόσωπο νοικοκυριό

9.000 ευρώ

 

Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος

 

13.500 ευρώ

 

Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη

 

15.750 ευρώ

 

Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη

 

18.000 ευρώ

 

Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη

 

24.750 ευρώ

 

Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη

 

27.000 ευρώ

 

Για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω τα παραπάνω εισοδηματικά όρια αυξάνονται κατά οκτώ χιλιάδες (8.000) ευρώ.

Για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους, τα παραπάνω εισοδηματικά όρια αυξάνονται κατά δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ.

Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος προστίθεται το ποσό των 4.500 ευρώ και για κάθε επιπλέον ανήλικο μέλος το ποσό των 2.250 ευρώ, μέχρι του συνολικού ορίου των 31.500 ευρώ ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού. Το συγκεκριμένο ανώτατο όριο (31.500 €) αυξάνεται κατά 8.000 ευρώ για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω και κατά 15.000 ευρώ για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους. 

ii. Έχουν οι ίδιοι και τα μέλη του νοικοκυριού, ακίνητη περιουσία, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, με συνολική φορολογητέα αξία, έως το ποσό των 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως ανώτατο όριο 180.000 ευρώ. 

iii. Τα μέλη του νοικοκυριού δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας και δεν δηλώνουν δαπάνες διαβίωσης για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία και για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.

Δείτε περισσότερα σχετικά με το Όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης καθώς και την Τιμολόγηση εδώ.

🔔Οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο έτους 2023 υποβάλλονται:

Ηλεκτρονικά: https://www.idika.gr/kot   

ή

μέσω ΚΕΠ: Τηλεφωνικά στο 210-9298000 με αστική χρέωση (μόνο για πελάτες του Προμηθευτή ΔΕΗ):  i. Δευτέρα έως Παρασκευή : 7 π.μ.-10 μ.μ. 
ii. Σάββατο : 7 π.μ.- 3 μ.μ.

Οι δικαιούχοι του ΚΟΤ θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο ΚΟΤ κάθε χρόνο και κάθε φορά εντός (2) μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων καθώς και της ενδεχόμενης παράτασής της, προκειμένου να γίνει επανέλεγχος των προϋποθέσεων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ). 

Οι φορολογικές δηλώσεις του 2023, υποβάλλονται μέχρι τις 31 Αυγούστου (νέα παράταση).

Ως εκ τούτου η προθεσμία για την υποβολή νέας αίτησης για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) έτους 2023 είναι έως 31 Οκτωβρίου 2023. 

Υπενθυμίζεται ότι:

 • Οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση οποιαδήποτε στιγμή επιθυμούν εντός του έτους (αφού πρώτα ακυρώσουν ήδη υπάρχουσα υποβληθείσα αίτηση).

 • Με την παρέλευση διμήνου από τη λήξη της διορίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων (από 31/08/2023 έως και 31/10/2023), όσοι από τους εν ενεργεία δικαιούχους δεν έχουν υποβάλλει νέα αίτηση, θα απενταχθούν αυτόματα από το ΚΟΤ.

Για την υποβολή της αίτησης χρειάζεται:
1.  Ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος
2. Τα στοιχεία της αστυνομικής ταυτότητας
3. ο ΑΦΜ (και του/της συζύγου εφόσον είναι έγγαμοι)

Στην περίπτωση των ατόμων που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης δηλώνουν επιπλέον:
4. τον αριθμό ΑΜΚΑ τους
5. τον ασφαλιστικό τους φορέα
6. τον αριθμό πρωτοκόλλου βεβαίωσης του κρατικού ασφαλιστικού φορέα, στον οποίο υπάγεται ο ασθενής, με την οποία πιστοποιείται η ανάγκη κατ’ οίκον χρήσης συσκευής μηχανικής υποστήριξης απαραίτητης για τη ζωή του ασθενούς. Στην περίπτωση που ο ασθενής είναι ανασφάλιστος, τον αριθμό πρωτοκόλλου βεβαίωσης αντίστοιχου περιεχομένου από κρατικό νοσοκομείο.
7. ότι έχουν στην κατοχή τους την ανωτέρω βεβαίωση

Οι δικαιούχοι οφείλουν να διατηρούν το πρωτότυπο της σχετικής βεβαίωσης για όσο διάστημα είναι ενταγμένοι στο ΚΟΤ και να την προσκομίζουν σε περίπτωση σχετικού ελέγχου. Η ύπαρξη και η ακρίβεια του περιεχομένου της βεβαίωσης και η ακρίβεια των στοιχείων της υπεύθυνης δήλωσης μπορεί να ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες με βάση το αρχείο άλλων υπηρεσιών.

Φιλοξενούμενος
Όπως ορίζει η υπουργική απόφαση σε περίπτωση νοικοκυριού που απαρτίζεται και από φιλοξενούμενα μέλη, η αίτηση υποβάλλεται αποκλειστι­κά από τον/την υπόχρεο ή τον/τη σύζυγο του υπόχρε­ου υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος της φιλοξενούσας μονάδας, για το σύνολο των μελών του νοικοκυριού.

Σε αυτήν την περίπτωση, κατά την επε­ξεργασία της αίτησης, θα ζητηθεί η συναίνεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους TAXISnet για αναζήτηση των στοιχείων που δηλώνονται από τους αρμόδιους φορείς.

Η υποβολή δήλωσης φορολογίας ει­σοδήματος από όλα τα μέλη του νοικοκυριού που έχουν τέτοια υποχρέωση και η συναίνεση όλων των φιλοξενού­μενων ενηλίκων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της υποβολής της αίτησης.

Δείτε εδώ το ΦΕΚ: https://www.kapa3.gr/wp-content/uploads/2023/08/fek38.pdf

Δείτε εύκολα και γρήγορα αν δικαιούστε το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) ή αν μπορείτε να ενταχθείτε στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών εδώ:  

Τα παγωμένα καπέλα χρησιμοποιούνται κατά τη διενέργεια ορισμένων χημειοθεραπειών για την αποφυγή της αλωπεκίασης και διατίθενται από τα Νοσοκομεία σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό του ασθενούς και με μερική οικονομική συμμετοχή του.

Για να υποβάλετε αίτημα και να αποζημιωθείτε για την αγορά τεχνητής κόμης (περούκας), χωρίς να πάτε σε μονάδα του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) πατήστε εδώ:
https://www.gov.gr/upourgeia/upourgeio-ugeias/ethnikos-organismos-parokhes-uperesion-ugeias-eopuu/apozemiose-tekhnetes-komes

Ο φορέας (ΕΟΠΥΥ) παρέχει στους ασφαλισμένους την αποζημίωση αγοράς τεχνητής κόμης με συμμετοχή του ασφαλισμένου 25%. Δικαιούχοι είναι οι άμεσα ασφαλισμένοι των Κλάδων Υγείας των Ασφαλιστικών Ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, και τα μέλη της οικογένειας τους, που δικαιούνται υγειονομικής περίθαλψης. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το παρακάτω σύνδεσμο:
Αποζημίωση_τεχνητής_κόμης_(περούκας)

Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες εξετάσεις που πραγματοποιούν οι
ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ και κυρίως οι καρκινοπαθείς, καθώς μπορεί με ακρίβεια
να εντοπίσει καρκινικούς όγκους αλλά και να προσδιορίσει σε ποιο στάδιο μπορεί να
βρίσκεται μία νεοπλασματική νόσος. 


Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα δημόσια νοσοκομεία τα οποία παρέχουν αυτή την εξέταση σε όλη την Ελλάδα. Αν κάποιος το επιθυμεί μπορεί να απευθυνθεί και σε ιδιωτικά κέντρα για την εξέταση αυτή.
 • Γενικό Αντικαρκινικό-Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών – Άγιος Σάββας
 • Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών – Ευαγγελισμός
 • Μεταξά– Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά 
 • Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης – Παπαγεωργίου  
 • Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης 
 • Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών – Ρίο
Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα απευθύνονται στα Τμήματα Παροχών των ενταχθέντων φορέων του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να καταθέσουν αίτηση για την απόδοση δαπάνης των εκτελεσθέντων διαγνωστικών εξετάσεων PET/CT, με τα κάτωθι δικαιολογητικά:

 Βιβλιάριο ασθενείας ασφαλισμένου και να προκύπτει η ασφαλιστική
ικανότητα
 Παραπομπή θεράποντας ιατρού για την εκτέλεση της εξέτασης PET/CT
(ιατρική γνωμάτευση ή χειρόγραφο-ηλεκτρονικό παραπεμπτικό),
επισυνάπτοντας το ιατρικό ιστορικό του ασφαλισμένου, που δικαιολογεί τη
διενέργεια της εξέτασης
 Γνωμοδότηση Επιτροπής του Κε.Σ.Υ., όπου απαιτείται
 Τιμολόγιο – αποδείξεις πληρωμής και είσπραξης για την εξέταση και το
ραδιοφάρμακο από το Δημόσιο νοσοκομείο ή την ιδιωτική νοσηλευτική
μονάδα

Δείτε περισσότερα για την διαδικασία έγκρισης της εξέτασης PET/CT εδώ: https://www.petct.gr/files/categories/To_PDF_ths_egkukliou_tou_EOPY.pdf

Θεσμικό πλαίσιο: ν.3421/2005 (ΦΕΚ 302 τ.Α΄).

Οι ασθενείς με καρκίνο απαλλάσσονται από την υποχρεωτική εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας με την κατάθεση στο στρατολογικό γραφείο της διάγνωσής τους από δημόσιο νοσοκομείο. Επίσης, όταν ο πατέρας- προστάτης της οικογένειας πάσχει από καρκίνο και του έχει αναγνωρισθεί ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, το πρώτο παιδί έχει μειωμένη στρατιωτική θητεία εφόσον ο πατέρας εξετασθεί και από επιτροπή του στρατιωτικού σώματος στο οποίο θα υπηρετήσει το παιδί.

Απαλλαγή στράτευσης. Τι ισχύει;

Μάθετε περισσότερα εδώ

Διαβάστε το ΦΕΚ εδώ

Για τις εξαιρέσεις μετάθεσης οπλιτών:οι οπλίτες με ένα τουλάχιστον τέκνο ή σύζυγο ή γονέα ή αδελφό με αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω.   Οι οπλίτες που έχουν την επιμέλεια με δικαστική απόφαση ή είναι ανάδοχοι ή θετοί γονείς ατόμου με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

Δικαιολογητικά:

(1) Πιστοποιητικό από Δημόσια Αρχή (κρατικό νοσοκομείο ή ασφαλιστικό        φορέα) περί της αναπηρίας, του είδους της πάθησης (νόσου) και της σοβαρότητας της πάθησης (ποσοστό αναπηρίας) του γονέα ή των αδελφών(έκδοση εντός τελευταίου ετους ή να ισχύει σύμφωνα με τα αναγραφόμενα).

(2)   Εκκαθαριστικό Εφορίας

(3) Βεβαίωση Δήμου ή κοινότητας, ότι συνοικούν μετά του γονέα και αδελφών (έκδοση εντός τελευταίου μήνα).

(4) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (έκδοση εντός τελευταίου μήνα).

Δείτε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά,που απιτούνται για την κάθε κατηγορία 

http://army.gr/el/organosi/stoiheia-organosis-genikoy-epiteleioy-stratoy/b-klados/b3-dieythynsi-opliton-thiteias-11

Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ:

http://army.gr/el/organosi/stoiheia-organosis-genikoy-epiteleioy-stratoy/b-klados/v4-dieythynsi-stratologikoy/thiteia

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου 30 του ν. 3731/2008 (Α΄263), η μείωση του ωραρίου κατά μία (1) ώρα την ημέρα, χωρίς ανάλογη περικοπή των αποδοχών, αφορά σε τακτικούς υπαλλήλους ή υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α., οι οποίοι ανήκουν σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες:

α) είναι τυφλοί ή παραπληγικοί-τετραπληγικοί, ή νεφροπαθείς τελικού σταδίου ή εχουν βεβαιωμένη αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω.
β) έχουν παιδιά με πνευματική, ψυχική ή σωματική αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω.
γ) Έχουν σύζυγο με αναπηρία σε ποσοστό 100%, τον οποίο συντηρούν.

Ειδικώς, για την κατηγορία των τυφλών τηλεφωνητών, η μείωση του ωραρίου εργασίας ορίζεται σε δύο (2) ώρες ημερησίως.
Περαιτέρω, σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν.2880/2001 στην (β) κατηγορία εμπίπτουν και οι υπάλληλοι που έχουν με δικαστική απόφαση την επιμέλεια ατόμου με ειδικές ανάγκες, καθώς και ανάδοχοι γονείς ατόμου με ειδικές ανάγκες, για όσο χρόνο διαρκεί η αναδοχή.

Τα ανωτέρω ισχύουν, σύμφωνα με την αριθμ.268/2012 Γνωμοδότηση του ΣΤ΄ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, και σε περιπτώσεις υπαλλήλων, τακτικών ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α., οι οποίοι απολαμβάνουν ειδικού ωραρίου λόγω των συνθηκών εργασίας τους.

Ακολούθως, γίνεται αποδεκτό ότι η κατά τα ανωτέρω διευκόλυνση του μειωμένου κατά μία (1) ώρα την ημέρα ωραρίου εργασίας, χωρίς ανάλογη περικοπή των αποδοχών, συνιστά αυτοτελές δικαίωμα των υπαλλήλων που καλύπτουν τις νόμιμες προϋποθέσεις, το οποίο δεν απονέμεται μόνο σε όσους από αυτούς εργάζονται με το γενικώς ισχύον ωράριο εργασίας, αλλά δίδεται σωρευτικά και σε όσους ήδη απολαμβάνουν ειδικού ωραρίου, το οποίο θεσπίζεται από άλλες διατάξεις που ρυθμίζουν τις εργασιακές τους συνθήκες.

Δείτε εδώ το ΦΕΚ: FEK-2008-Tefxos A-00263-downloaded -10_08_2023
Καθώς και την Διευκρινιστική Εγκύκλιο: 20130409_dieykr_egkyklios_meiomeno_wrario_signed

Πηγή: https://www.ypes.gr/meiomeno-orario-ergasias-logo-anapirias/ 

Στο σημείο αυτό, δέον να επισημανθεί ότι σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθ. 16 του Ν. 2527/1997, ως αυτή προστέθηκε με το άρθρο 49 παρ. 9β του Ν. 4674/2020 (ΦΕΚ Α΄ 53) , σε περίπτωση που για κάθε υπάλληλο σύμφωνα με τις παρ. 4 και 5 (του Ν. 2527/1997), αντιστοιχούν περισσότερα από ένα πάσχοντα πρόσωπα, το ωράριο δεν μειώνεται αθροιστικά, ενώ σε περίπτωση που για το ίδιο πάσχον πρόσωπο δικαιούχοι της διευκόλυνσης είναι περισσότεροι του ενός υπάλληλοι, με δήλωση των συνδικαιούχων υπαλλήλων καθορίζεται ποιος υπάλληλος θα κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου.

Απαραίτητο έγγραφο είναι η ενεργή απόφαση αναπηριας (ΚΕΠΑ). 

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Φ. 454/11/229946 Σ.3662/2023 – ΦΕΚ 3267/Β/17-5-2023, καθορίζονται ευεργετικά μέτρα και διευκολύνσεις για το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων. Συγκεκριμένα αναφέρονται:

1.Οι κατωτέρω στρατιωτικοί απαλλάσσονται από την εκτέλεση υπηρεσιών και από τη συμμετοχή τους σε ασκήσεις και έχουν δικαίωμα επιλογής του χρόνου εργασίας, σε περίπτωση εφαρμογής κυλιόμενου ωραρίου:

α) Οι γονείς μονογονεϊκών οικογενειών.

β) Όσοι ασκούν κατ’ αποκλειστικότητα την επιμέλεια ανήλικου τέκνου που είναι ΑμεΑ.

γ) Όσοι ασκούν την επιμέλεια ενήλικου τέκνου κατόπιν δικαστικής απόφασης.

2.Οι κατωτέρω στρατιωτικοί εκτελούν μόνο υπηρεσίες που δεν απαιτούν διανυκτέρευση και απαλλάσσονται από τη συμμετοχή τους σε ασκήσεις και αποστολές, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση των καθηκόντων τους και της άσκησης:

α) Όσοι ασκούν την επιμέλεια ανήλικου τέκνου που είναι ΑμεΑ. Σε περίπτωση που οι ασκούντες την επιμέλεια γονείς είναι και οι δύο στρατιωτικοί, τα ευεργετήματα απολαμβάνει ο ένας εκ των δύο, κατόπιν υποβολής σχετικής δήλωσης, εκτός εάν τα ανήλικα τέκνα τους είναι περισσότερα του ενός.

β) Όσοι ασκούν κατ’ αποκλειστικότητα την επιμέλεια τέκνου. Σε περίπτωση εφαρμογής κυλιόμενου ωραρίου, έχουν δικαίωμα επιλογής του χρόνου εργασίας.

γ) Όσοι ασκούν την επιμέλεια ατόμου που είναι ΑμεΑ, κατόπιν δικαστικής απόφασης.

δ) Οι γυναίκες στρατιωτικοί που ασκούν την επιμέλεια τέκνου, μέχρι τη συμπλήρωση των δύο (2) ετών της ηλικίας του.

ε) Όσοι έχουν σύζυγο που είναι ΑμεΑ ή νοσηλεύεται για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριάντα (30) ημερών σε οποιοδήποτε νοσοκομείο, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η νοσηλεία. Σε περίπτωση εφαρμογής κυλιόμενου ωραρίου, έχουν δικαίωμα επιλογής του χρόνου εργασίας.

3.Οι στρατιωτικοί που συνυπηρετούν και ασκούν από κοινού την επιμέλεια του τέκνου τους:

α) Εκτελούν υπηρεσίες που απαιτούν διανυκτέρευση και συμμετέχουν σε ασκήσεις, οι οποίες δεν συμπίπτουν ημερολογιακά.

β) Όταν ο ένας γονέας συμμετέχει σε άσκηση, ο έτερος γονέας δεν εκτελεί υπηρεσίες.

γ) Σε περίπτωση εφαρμογής κυλιόμενου ωραρίου, τα ωράριά τους δεν συμπίπτουν.

4.Οι στρατιωτικοί, οι οποίοι συνοικούν με το τέκνο τους και ασκούν από κοινού την επιμέλειά του με τον έτερο γονέα, δεν τίθενται σε επιφυλακή υπηρεσιών, εφόσον ο έτερος γονέας αδυνατεί για πραγματικούς λόγους να επιμεριστεί τα τρέχοντα ζητήματα ανατροφής και μέριμνας του τέκνου και ιδίως σε περιπτώσεις διαζευγμένων που διαμένουν μόνιμα σε απόσταση άνω των σαράντα (40) χιλιομέτρων μεταξύ τους ή συζευγμένων που ο ένας απουσιάζει για διάστημα πέραν των τριάντα (30) ημερών από την οικία. Αυτοί εκτελούν υπηρεσίες που απαιτούν διανυκτέρευση και συμμετέχουν σε ασκήσεις και απο-στολές, μειωμένες κατά το ήμισυ, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση των καθηκόντων τους και της άσκησης.

5.Οι παρ. 1 έως 4 εφαρμόζονται αναλόγως και για τους ανάδοχους γονείς.

6.Οι γυναίκες στρατιωτικοί που υποβάλλονται σε διαδικασία ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, απαλλάσσονται από υπηρεσίες και ασκήσεις, από την έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής μέχρι την ωοληψία. Η απαλλαγή δεν υπερβαίνει τις είκοσι (20) ημέρες.

7.Οι γυναίκες στρατιωτικοί, από τη γνωστοποίηση της κύησης στην Υπηρεσία και μέχρι τη λήψη της άδειας κύησης – τοκετού, δύνανται να φέρουν πολιτική περι- βολή και απαλλάσσονται από υπηρεσίες, εκπαιδευτικές δραστηριότητες και ασκήσεις.

8.Για την υπαγωγή σε μία από τις κατηγορίες του παρόντος άρθρου, ο στρατιωτικός υποβάλει αίτημα στη Μονάδα – Υπηρεσία του για το οποίο αποφασίζει ο Αρχηγός του οικείου Γενικού Επιτελείου, κατόπιν εισήγησης του οικείου Διοικητή.

9.Σε περίπτωση υπαγωγής σε μία από τις κατηγορίες του παρόντος άρθρου, ο στρατιωτικός δύναται να υποβάλει αίτημα στη Μονάδα ή Υπηρεσία του για κατ’ εξαίρεση συμμετοχή σε συγκεκριμένη άσκηση για το οποίο αποφασίζει ο Αρχηγός του οικείου Γενικού Επιτελείου, κατόπιν εισήγησης του οικείου Διοικητή.

Δείτε περισσότερα στο ΦΕΚ: FEK-2023-Tefxos B-03267-downloaded -22_05_2023

Σύμφωνα με το ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 62/2023 – ΦΕΚ 114/Α/17-5-2023, αποφασίζεται ότι: 
 
Η υγειονομική περίθαλψη του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.) και των μελών των οικογενειών τους, παρέχεται από τους ιατρούς των Μονάδων και τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία, καθώς επίσης και από γενικά ή ειδικά κρατικά νοσοκομεία, μονάδες περίθαλψης εντός ή εκτός του Ε.Σ.Υ. ή άλλα ιδρύματα κοινωφελούς χαρακτήρα, από ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα συμβεβλημένα ή μη με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και από ιδιώτες ιατρούς συμβεβλημένους ή μη με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με ελεύθερη επιλογή. 

Οι διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται και στο προσωπικό του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., καθώς και στα μέλη των οικογενειών τους, εκτός από τις παρ. 2 έως 4 του άρθρου 3, τις παρ. 1 έως 4 του άρθρου 5 και την περ. α της παρ. 1 του άρθρου 11.

Οι ειδικές περιπτώσεις που περιλαμβάνονται αφορούν σε:
α) Τοκετό
β) Εκπαίδευση τέκνων με νοητική υστέρηση, βαρειά σωματική ή ψυχική αναπηρία ή διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή, κωφαλάλων τέκνων και τυφλών μελών οικογένειας
γ) Ορθοδοντικές εργασίες
δ) Αγορά υγειονομικών συσκευών για ατομική χρήση

Δείτε περισσότερα σχετικά με: 

 • Τον καθορισμό των μελών οικογένειας στρατιωτικών (Άρθρο 2)
 • Την υγειονομική περίθαλψη των στρατιωτικών (Γενικές διατάξεις, Ειδικές περιπτώσεις περίθαλψης, συμμετοχή στις δαπάνες) (Κεφάλαιο Β’)
 • Την υγειονομική περίθαλψη μελών οικογένειας στρατιωτικών (Κεφάλαιο Γ’)
 • Δαπάνες οδοιπορικών εξόδων για περίθαλψη στο εσωτερικό (Άρθρο 13)
 • Υγειονομική περίθαλψη στο εξωτερικό (Άρθρο 14)
 • Δαπάνες που δεν αναγνωρίζονται (Άρθρο 15)
 • Δικαιολογητικά, αναγνώριση και πληρωμή δαπανών (Άρθρο 17)
 
στο επισυναπτόμενο ΦΕΚ: FEK-2023-Tefxos A-00114-downloaded -26_05_2023
 

Πηγή: https://www.e-nomothesia.gr/kat-enoples-dynameis/pd-62-2023.html

Σύμφωνα με την παραπάνω Κοινή Υπουργική Απόφαση, ορίζεται η Μετακίνηση νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού σε Φορείς Παροχής Υπηρεσιών Υγείας των Υγειονομικών Περιφερειών, καθώς και η Τροποποίηση και συμπλήρωση της υπό στοιχεία Υ4α/οικ.18421/14-2-2011 κοινής υπουργικής απόφασης «Πλαίσιο συνεργασίας Νοσοκομείων του ΕΣΥ με τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία και τις Υγειονομικές Υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων» (Β’ 257) όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με την υπό στοιχεία Γ2α/Γ.Π.οικ.28076/6-5-2021 (Β’ 1893) όμοια.
 
Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός του μετακινούμενου προσωπικού, νοσηλευτικού και λοιπού, καθορίζεται σε διακόσιους (200) υπαλλήλους το νοσηλευτικό προσωπικό και σε εκατό (100) το λοιπό προσωπικό, που δύναται να μετακινηθεί ανά μήνα, κατά το χρονικό διάστημα από 1.6.2023 έως 30.9.2023. 

Αναφορικά με την διαδικασία επιλογής του μετακινούμενου προσωπικού, η εκάστοτε Δ.Υ.Πε. αναρτά στην ιστοσελίδα της πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις εγκεκριμένες θέσεις που περιλαμβάνονται στο συγκεντρωτικό πίνακα.

Είναι σημαντικό πώς για την επιλογή των ενδιαφερόμενων λαμβάνεται υπόψη η σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με τον αύξοντα αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης, σε συνδυασμό με τις υπηρεσιακές ανάγκες του φορέα προέλευσης, ενώ η διάρκεια μετακίνησης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τον έναν (1) μήνα, με δυνατότητα ανανέωσης έως έναν μήνα (1) σε εξαιρετικές περιπτώσεις. 
 
Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την καθορισμένη αποζημίωση καθώς και την τροποποίηση  στοιχείων της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, 
 

Οι Δημόσιες Υπηρεσίες, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) και των δύο βαθμών υποχρεούνται να διορίζουν ή να προσλαμβάνουν πρόσωπα προστατευόμενα από το άρθρο 1 του Ν. 2643/1998, όπως ισχύει, χωρίς διαγωνισμό ή επιλογή, σε εγκεκριμένες θέσεις που αντιστοιχούν στο πέντε τοις εκατό (5%) του συνόλου των προς προκήρυξη θέσεων του οικείου φορέα.

Προϋπόθεση
Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 50% τουλάχιστον και με περιορισμένη δυνατότητα για επαγγελματική απασχόληση εξαιτίας οποιασδήποτε χρόνιας σωματικής ή πνευματικής ή ψυχικής πάθησης ή βλάβης (άτομα με αναπηρία), εφόσον είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων αναπήρων του ΟΑΕΔ.
Όσοι έχουν τέκνο, αδελφό ή σύζυγο με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, εξαιτίας βαριών ψυχικών και σωματικών παθήσεων, οι οποίες διαπιστώνονται από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές.

Εξαιρούνται
Όσοι παίρνουν σύνταξη από το Δημόσιο ή οποιοδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό κύριας ή επικουρικής ασφάλισης αθροιστικά μεγαλύτερη από το κατώτατο όριο σύνταξης γήρατος που καταβάλει κάθε φορά το ΙΚΑ. Ειδικά οι παραπληγικοί – τετραπληγικοί, ημιπληγικοί, κωφοί και τυφλοί αποκλείονται, εφόσον λαμβάνουν το διπλάσιο της σύνταξης αυτής.

Διαβάστε περισσότερα εδώ
άρθρο 1 του Ν. 2643/1998 – ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Ν.4611 ΦΕΚ  Α΄73_17.5.2019 – ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.) υλοποιούνται προγράμματα επιδότησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών ατόμων με αναπηρία.

http://www.oaed.gr

Θεσμικό πλαίσιο: Ν. 2257/1994, Ν. 2963/2001 και Απ.: 255/83/874/12-07-2002
Ο ΟΤΕ, στο πλαίσιο της κοινωνικής ευαισθησίας και προσφοράς στα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) και ως Πάροχος Καθολικής Υπηρεσίας στη χώρα μας, παρέχει σε άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) εκπτώσεις στη χρήση / κίνηση της τηλεφωνικής τους σύνδεσης.

Χορηγούνται ειδικά χαμηλά κοινωνικά τιμολόγια στους ασθενείς με αναπηρία 67% και άνω. Οι εκπτώσεις αυτές ισχύουν εφ’ όρου ζωής εφόσον και η αναπηρία των ασθενών έχει κριθεί από τις αρμόδιες Υγειονομικές Επιτροπές εφ’ όρου ζωής. Για δικαιολογητικά ή περαιτέρω πληροφορίες, απευθυνθείτε εδώ: http://oteshop.ote.gr/portal/page/portal/OTESHOP/customer_service/cu_timologia_amea

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ασθενείς με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω δικαιούνται έκπτωση στη χρήση υπηρεσιών internet, όπως και οι κηδεμόνες τους.

Αλλάζεις εντελώς το περιεχόμενο με το εξής: 
 
Σύμφωνα με την την Υπουργική Απόφαση υπ’ αρ.Φ.153/147462/Α5/28-11-2022 (Β’ 6069), οι υποψήφιοι της ειδικής αυτής κατηγορίας καλούνται να απευθυνθούν σε μία από τις Ειδικές Επταμελείς Επιτροπές, που έχουν συσταθεί σε συγκεκριμένα Δημόσια ή Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, προκειμένου να αποκτήσουν Πιστοποιητικό διαπίστωσης πάθησης.
Συνεπώς, παρακαλούνται οι Διευθυντές όλων των ΓΕ.Λ., των ΕΠΑ.Λ. των Λυκείων των ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. και Λυκείων Ε.Α.Ε., να ενημερώσουν άμεσα τους υποψηφίους που επιθυμούν να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με την ανωτέρω ειδική κατηγορία το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024, ότι ο χρόνος υποβολής των σχετικών δικαιολογητικών στα εν λόγω Νοσοκομεία είναι από Τετάρτη 30 Νοεμβρίου έως και Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022.  
 
Δείτε αναλυτικά τον νέο Πίνακα με τους κωδικούς των σοβαρών παθήσεων εδώ
 
Σύμφωνα με το ΦΕΚ 358/Β/14-2-2014 σχετικά με τον “Καθορισμό οργάνων, τρόπου και διαδικασίας διαπίστωσης σοβαρών παθήσεων υποψηφίων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση” δείτε αναλυτικά: 
 • Την σύσταση των επιτροπών και συγκεκριμένα την λίστα με τις έδρες των επιτροπών αυτών στα αντίστοιχα νοσοκομεία: Άρθρο 1, Κεφάλαιο Β 
 • Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και την όλη διαδικασία 
 
Αναφορικά με την Ενεργοποίηση Επταμελών Επιτροπών για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 Ενεργοποιηση_7μελων_επιτροπων_23-24_Εγκύκλιος.sign

Καθορισμός Αριθμού Εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2023-24 FEK-2023-Tefxos B-02320-eisakteoi-aei_2023
Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε ότι οι υποψήφιοι που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά, μέσω Διαδικτύου, Μηχανογραφικό Δελτίο με τις προτιμήσεις Τμημάτων και Σχολών που επιθυμούν να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024, σε ποσοστό 5% επιπλέον των θέσεων εισακτέων, από την Πέμπτη 18 Μαΐου μέχρι και Πέμπτη 25 Μαΐου 2023.
 
Η εφαρμογή του Μηχανογραφικού Δελτίου θα είναι προσβάσιμη κατά τις ανωτέρω ημερομηνίες όλο το 24ωρο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα: https://exams-severeillness.it.minedu.gov.gr/ 
 

Οι υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν ότι αμέσως μετά την ηλεκτρονική υποβολή:

Α. Εκτυπώνουν απευθείας από την εφαρμογή τα δύο αρχεία που τους εμφανίζονται (ένα (1) αντίγραφο του Μηχανογραφικού Δελτίου, καθώς και την προσυμπληρωμένη Υπεύθυνη Δήλωση). 

Β. Υπογράφουν τα δύο (2) ανωτέρω έγγραφα (το Μηχανογραφικό Δελτίο σε όλες τις σελίδες).

Γ. Αποστέλλουν (μέχρι και την Παρασκευή 26 Μαΐου 2023 ημερομηνία ταχυδρομικής σήμανσης) τα δύο (2) ανωτέρω έγγραφα μαζί με:

 • ένα (1) φωτοαντίγραφο του τίτλου απόλυσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Μόνο για Απόφοιτους).
 • ένα (1) φωτοαντίγραφο του Πιστοποιητικού διαπίστωσης της πάθησης, που έχει εκδοθεί από την αρμόδια επταμελή Επιτροπή του νοσοκομείου ή φωτοαντίγραφο Απόφασης του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) (με ημερομηνία έκδοσης μετά τις 13 Νοεμβρίου 2017 σύμφωνα με την Φ.151/193255/Α5/9-11-2017).
 • ένα (1) φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου (εν ισχύ).
 • σε περίπτωση υποβολής του Μηχανογραφικού Δελτίου, από νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο, συνυποβάλλεται και η πρωτότυπη εξουσιοδότηση.


Η αποστολή θα πρέπει να γίνει Α Π Ο Κ Λ Ε Ι Σ Τ Ι Κ Α   ΚΑΙ   Μ Ο Ν Ο με ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΑ (COURIER ) 

 
καθώς και στην Αντίστοιχη Εγκύκλιο

Θεσμικό πλαίσιο: Άρθρο 1 του Ν. 3282/2004 (ΦΕΚ 208/Α΄), άρθρο 14 του Ν. 3404/2005 (ΦΕΚ 260/Α΄), Υ.Α. αριθμ. Φ5/122975/2004 (ΦΕΚ 1687/Β΄), Κ.Υ.Α. αριθμ. Φ5/127421/Β3/2004 (ΦΕΚ 1702/Β΄), Εγκύκλιος αριθμ. Φ5/120793/Β3/1.11.2005.

Σύμφωνα με το νόμο επιτρέπεται η μετεγγραφή φοιτητών Πανεπιστημίου και σπουδαστών ΤΕΙ του εσωτερικού που εγγράφηκαν σε Τμήμα Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ για λόγους υγείας που τους παρέχει, κατά τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, δικαίωμα πρόσβασης σε ποσοστό θέσεων 3% και που λόγω υπέρβασης του προβλεπόμενου ποσοστού δεν μπόρεσαν να εγγραφούν στο Τμήμα προτίμησής τους αλλά οπουδήποτε αλλού ή που κατά τη διάρκεια των σπουδών τους υπέστησαν μία από τις σοβαρές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου ή που πάσχουν από σοβαρή νόσο και εγγράφηκαν σε Τμήμα Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ μετά από συμμετοχή στις εξετάσεις των μαθημάτων που εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο χωρίς να έχουν κάνει χρήση του σχετικού δικαιώματος. Οι δικαιούχοι μετεγγραφής της ειδικής αυτής κατηγορίας μετεγγράφονται χωρίς ποσοτικό περιορισμό και σε οποιοδήποτε εξάμηνο και αν βρίσκονται.

Διαβάστε περισσότερα στα παρακάτω έγγραφα

Άρθρο 1 του Ν. 3282/2004 (ΦΕΚ 208/Α΄)

Άρθρο 14 του Ν. 3404/2005 (ΦΕΚ 260/Α΄)

Υ.Α. αριθμ. Φ5/122975/2004 (ΦΕΚ 1687/Β΄)

Κ.Υ.Α. αριθμ. Φ5/127421/Β3/2004 (ΦΕΚ 1702/Β΄)

 Μετεγγραφές/Μετακινήσεις Ακαδημαϊκού Έτους 2021-2022

Σύμφωνα με την εγκύκλιο , οι ηλεκτρονικές αιτήσεις μετεγγραφής/μετακίνησης υποβάλλονται από τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021 μέχρι την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021, μέσω του ιστότοπου του Υ.ΠΑΙ.Θ.( www.minedu.gov.gr), στις ειδικές εφαρμογές μετεγγραφών/μετακινήσεων.Συγκεκριμένα,σχετικά με τα άτομα με πιστοποιημένη αναπηρία 67% ισχύουν τα εξής: 

 •  Φοιτητές με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, πιστοποιούμενη από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή πάσχοντες από τις αναφερόμενες στο παράρτημα της υπ΄αρ.Φ.151/17897/Β6/2014 (Β΄358) κοινής υπουργικής απόφασης παθήσεις, όπως αυτή εκάστοτε τροποποιείται ή αντικαθίσταται έχουν πραγματοποιήσει δωρεά οργάνου ή μυελού των οστών σε συνάνθρωπο , εξαιρούνται από τον  συνολικό αριθμό των μετεγγραφομένων και μετακινούμενων βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, ο οποίος είναι ίσος με το δεκαπέντε τοις εκατό (15%) του συνολικού αριθμού των εισακτέων ανά Τμήμα Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α., όπως αυτό ορίζεται ανά ακαδημαϊκό έτος.  Οι φοιτητές αυτοί έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην πόλη την οποία ο γονέας ή ο έχων την επιμέλεια δηλώνει ως μόνιμη κατοικία ή στην πόλη στην οποία τους παρέχεται ιατρική μέριμνα, σύμφωνα με βεβαίωση της επιτροπής της προαναφερόμενης κοινής υπουργικής απόφασης. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα εντός της ίδιας περιφέρειας, οι σχετικές αιτήσεις για μετεγγραφή υποβάλλονται προς την Επιτροπή Κατ’ Εξαίρεση Μετεγγραφών, η οποία εξετάζει ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις του εδαφίου β΄ του άρθρου 77 του Ν. 4386/2016 (Α΄ 83). 
 •  Ο αιτών μετεγγραφής βάσει των κοινωνικών κριτηρίων  δικαιούται ένα (1) μόριο για κάθε μέλος της οικογένειας του αιτούντος (γονέα, τέκνο, αδελφό/η ή σύζυγο) το οποίο έχει αναπηρία 67% και άνω, πιστοποιούμενης από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή παθήσεις που αναφέρονται στο παράρτημα της υπ’ αρ. Φ.151/17897/Β6/2014 (Β΄ 358) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει.

Δείτε αναλυτικότερα στην παρακάτω εγκύκλιο:

11.Εγκύκλιος_μετεγγραφών_2021-2022

 

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Παιδείας, Νόμος υπ’ Αριθμ.. 4957 ΦΕΚ Α 141/21.7.2022,  που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ (Άρθρο 86), απαλλάσσονται από τα δίδακτρα για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 , όπου αυτά προβλέπονται, οι φοιτητές Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών σπουδών, των οποίων: 

Α. Το ατομικό εισόδημα, εφόσον διαθέτουν ίδιο εισόδημα, δεν υπερβαίνει τα 9.520,00 €) ευρώ (από 8.752 πέρσι),και,

Β. Το οικογενειακό διαθέσιμο ισοδύναμο εισόδημα αυτοτελώς τις 6.664,00 ευρώ (από 6.126, 40 πέρσι)

Οι ως άνω προϋποθέσεις αντιστοιχούν κατ’ελάχιστο στην κατοχή βαθμού ίσου ή ανώτερου του επτάμιση (7,5/10) εφόσον η αξιολόγηση στο βασικό τίτλο σπουδών που προσκομίζεται για την εισαγωγή στο Π.Μ.Σ. έχει πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τη δεκάβαθμη κλίμακα αξιολόγησης Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) της ημεδαπής, άλλως το κριτήριο αυτό εφαρμόζεται αναλογικά σύμφωνα με την εκάστοτε κλίμακα αξιολόγησης, εφόσον ο προσκομιζόμενος τίτλος σπουδών έχει χορηγηθεί από ίδρυμα της αλλοδαπής.

Μπορείτε να βρείτε εδώ την σχετική απόφαση καθορισμού των εισοδηματικών κριτηρίων. 

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ – ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΤΕΛΩΝ ΦΟΙΤΗΣΗΣ 

👉Προϋπόθεση για τη χορήγηση του δικαιώματος δωρεάν φοίτησης λόγω οικονομικών ή κοινωνικών κριτηρίων είναι η πλήρωση προϋποθέσεων αριστείας κατά τον πρώτο κύκλο σπουδών, που αντιστοιχεί κατ’ ελάχιστον στην κατοχή βαθμού ίσου ή ανώτερου του  επτάμιση με άριστα στα δέκα (7,5/10), εφόσον η αξιολόγηση στον βασικό τίτλο σπουδών που προσκομίζεται για την εισαγωγή στο Π.Μ.Σ. έχει πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τη δεκάβαθμη κλίμακα αξιολόγησης Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) της ημεδαπής, άλλως το κριτήριο αυτό εφαρμόζεται αναλογικά σύμφωνα με την εκάστοτε κλίμακα αξιολόγησης, εφόσον ο προσκομιζόμενος τίτλος σπουδών έχει χορηγηθεί από Ίδρυμα της αλλοδαπής.

ΛΟΙΠΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ:

α) Ο μέσος όρος του αθροίσματος των φορολογητέων εισοδημάτων των δύο (2) τελευταίων οικονομικών ετών του συνόλου των μελών της οικογένειας του αιτούντος την απαλλαγή από τα τέλη φοίτησης, ήτοι του ίδιου του αιτούντος, των γονέων του, ανεξαρτήτως αν κάνουν κοινή ή χωριστή φορολογική δήλωση, και των αδελφών του έως είκοσι έξι (26) ετών, εφόσον είναι άγαμοι και έχουν ίδιο φορολογητέο εισόδημα κατά την έννοια του άρθρου 7 του ν. 4172/2013 (Α’ 167), δεν υπερβαίνει το εβδομήντα τοις εκατό (70%) του εθνικού διάμεσου διαθέσιμου ισοδύναμου εισοδήματος, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), αν ο αιτών δεν έχει συμπληρώσει το εικοστό έκτο (26ο) έτος της ηλικίας του και είναι άγαμος ή δεν έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης,

β) Ο μέσος όρος του ατομικού φορολογητέου εισοδήματος των δύο (2) τελευταίων οικονομικών ετών του αιτούντος δεν υπερβαίνει το εκατό τοις εκατό (100%) του εθνικού διάμεσου διαθέσιμου ισοδύναμου εισοδήματος, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., αν ο αιτών έχει συμπληρώσει το 26ο έτος της ηλικίας του,

γ) Ο μέσος όρος του αθροίσματος του φορολογητέου εισοδήματος των δύο (2) τελευταίων οικονομικών ετών του αιτούντος την απαλλαγή από τέλη φοίτησης και του ή της συζύγου ή συμβιούντος του, εφόσον είναι έγγαμος ή έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, ανεξαρτήτως αν υποβάλλουν κοινή ή χωριστή φορολογική δήλωση, δεν υπερβαίνει το εκατό τοις εκατό (100%) του εθνικού διάμεσου διαθέσιμου ισοδύναμου εισοδήματος, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ.  

👉Αν ο αιτών την απαλλαγή δεν έχει συμπληρώσει το 26ο έτος της ηλικίας του και είναι τέκνο τρίτεκνης ή πολύτεκνης οικογένειας ή τέκνο άγαμου γονέα ή ορφανός τουλάχιστον από έναν (1) γονέα ή άτομο με αναπηρία ή μέλος νοικοκυριού με άτομο με αναπηρία δύναται να αιτηθεί την απαλλαγή κατά το ήμισυ (50%) από την υποχρέωση καταβολής τελών φοίτησης, εφόσον ο μέσος όρος στην περ. α) της παρ. 4 υπερβαίνει το εβδομήντα τοις εκατό (70%) και δεν υπερβαίνει το εκατό τοις εκατό (100%) του εθνικού διάμεσου διαθέσιμου ισοδύναμου εισοδήματος.  

Ο συνολικός αριθμός των φοιτητών που φοιτούν δωρεάν δεν δύναται να υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στο τριάντα τοις εκατό (30%) του συνόλου των εγγεγραμμένων φοιτητών ανά ακαδημαϊκό έτος.     

Η δυνατότητα απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής τελών φοίτησης παρέχεται αποκλειστικά για τη φοίτηση σε ένα (1) Π.Μ.Σ. που οργανώνεται από Α.Ε.Ι. της ημεδαπής.

Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε πολίτες τρίτων χωρών.  

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

α) Η υποβολή των αιτήσεων για τη δωρεάν φοίτηση ανά Π.Μ.Σ. σύμφωνα με το παρόν πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εισδοχής των φοιτητών στο Π.Μ.Σ.  

β) Η εξέταση των κριτηρίων περί απαλλαγής από τα τέλη φοίτησης πραγματοποιείται από τη Συνέλευση του Τμήματος σε περίπτωση μονοτμηματικού Π.Μ.Σ. ή την Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών, σε περίπτωση διατμηματικού ή διιδρυματικού Π.Μ.Σ. αντίστοιχα και εκδίδεται αιτιολογημένη απόφαση περί αποδοχής ή απόρριψης της αίτησης.  
 
γ) Η οικονομική κατάσταση των υποψηφίων σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λόγο μη επιλογής στο Π.Μ.Σ.
 

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ – ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ

1. Αίτηση του φοιτητή η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης.

2. Για τη διαπίστωση πλήρωσης της προϋπόθεσης αριστείας, εξετάζεται ο τίτλος σπουδών α’ κύκλου που έχει κατατεθεί με το φάκελο του φοιτητή για την εισαγωγή του στο Π.Μ.Σ. Σε περίπτωση που δεν αναγράφεται αριθμητικά ο βαθμός του τίτλου σπουδών, ο φοιτητής θα πρέπει να προσκομίσει πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας ή άλλο πιστοποιητικό από το οποίο να προκύπτει η αριστεία σύμφωνα με την εκάστοτε κλίμακα αξιολόγησης προκειμένου περί τίτλων σπουδών του εξωτερικού.

3. Αντίγραφα των δηλώσεων E1 και των εκκαθαριστικών (συμπεριλαμβανομένου του εκκαθαριστικού ΕΝΦΙΑ), του συνόλου των μελών της οικογένειας του αιτούντος την απαλλαγή από τα τέλη φοίτησης, ήτοι του ίδιου του αιτούντος, των γονέων του, ανεξαρτήτως αν κάνουν κοινή ή χωριστή φορολογική δήλωση, και των αδελφών του έως είκοσι έξι (26) ετών, εφόσον είναι άγαμοι και έχουν ίδιο φορολογητέο εισόδημα κατά την έννοια του άρθρου 7 του ν. 4172/2013 (Α’ 167), των δύο τελευταίων οικονομικών ετών για τα οποία, κατά το χρόνο της επιλογής στο Π.Μ.Σ. έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση φόρου, σύμφωνα με όσα ορίζονται στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Σε περίπτωση διαζευγμένων γονέων, προσκομίζει τη δήλωση Ε1 και το εκκαθαριστικό του γονέα στον οποίο ο αιτών είναι καταχωρημένος ως εξαρτώμενο μέλος (όπως ο όρος προσδιορίζεται στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος) ή ήταν καταχωρημένος πριν την υποβολή φορολογικής δήλωσης αυτοτελώς.

4. (α) Πιστοποιητικό/ά οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο, στο δημοτολόγιο του οποίου είναι εγγεγραμμένα όλα τα μέλη της οικογένειας με κανονική εγγραφή εκδοθέν/ντα εντός των τελευταίων τριών μηνών.

(β) Πιστοποιητικό σπουδών για τέκνα, τα οποία μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους φοιτούν στη μέση εκπαίδευση, σε ανώτερο ή ανώτατο εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ελλάδας ή αναγνωρισμένο του εξωτερικού, καθώς και σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) ή σε Κολέγια ή στο Μεταλυκειακό έτος – Τάξη Μαθητείας των ΕΠΑ.Λ. Εάν πρόκειται για εκπαιδευτικό ίδρυμα χώρας του εξωτερικού, εκτός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πιστοποιητικό σπουδών πρέπει να είναι θεωρημένο από το Ελληνικό Προξενείο.

(γ) Ιατρική γνωμάτευση των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή απόφαση Υγειονομικής Επιτροπής του Ι.Κ.Α., ή των Ανώτατων Υγειονομικών Επιτροπών του Στρατού (Α.Σ.Υ.Ε.), του Ναυτικού (Α.Ν.Υ.Ε.), της Αεροπορίας (Α.Α.Υ.Ε.) και της Ελληνικής Αστυνομίας, για τον ίδιο ή για εξαρτώμενο μέλος του νοικοκυριού με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω. Τα εν λόγω δικαιολογητικά θα πρέπει να είναι σε ισχύ τη χρονική στιγμή που υποβάλλεται η αίτηση και να προκύπτει η διάρκεια της αναπηρίας από αυτά.

(δ) Ληξιαρχική πράξη θανάτου του αποβιώσαντος γονέα, αν ο φοιτητής έχει δηλώσει ορφανός από τον έναν ή και τους δύο γονείς.

(ε) Διαζευκτήριο, σε περίπτωση που ο φοιτητής είναι διαζευγμένος ή δηλώνει τέκνο διαζευγμένων γονέων.

(στ) Υπεύθυνη δήλωση του φοιτητή, από την οποία να προκύπτει ότι δεν έχει κάνει χρήση του δικαιώματος απαλλαγής από τα τέλη φοίτησης σε Π.Μ.Σ. με τη διάταξη του άρθρου 86 του ν. 4957/2022 και ότι δεν λαμβάνει υποτροφία από άλλη πηγή.

5. Η Συνέλευση ή κατά περίπτωση η Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών, μπορεί να ζητά συμπληρωματικά, όποιο άλλο δικαιολογητικό κρίνει απαραίτητο.

6. Η αναζήτηση των ανωτέρω στοιχείων θα γίνεται αυτεπάγγελτα από το ηλεκτρονικό αρχείο των αρμοδίων υπηρεσιών βάσει των δηλωθέντων στοιχείων στην αίτηση. Ωστόσο, σε περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η με ηλεκτρονικό τρόπο διάθεση στοιχείων από τους αρμόδιους φορείς ή η αναζήτηση αυτών λόγω ελλείψεων στις αιτήσεις των δικαιούχων, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τους δικαιούχους στην αίτησή τους.

Θεσμικό πλαίσιο: ν.3230/2004, άρθρο 12 (ΦΕΚ 44 τ.Α΄ 11-2-04).

Μόνιμοι υπάλληλοι και υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που είναι γονείς ή έχουν την επιμέλεια ασθενών με ποσοστό 67% τα οποία φοιτούν σε σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα μεταγραφής σε άλλη σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η οποία εδρεύει στην πόλη όπου υπηρετεί ο γονέας ή ο έχων την επιμέλεια του ατόμου με αναπηρία, μπορούν να αποσπώνται σε δημόσιες υπηρεσίες, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού, στις πόλεις όπου σπουδάζουν τα άτομα με αναπηρία, για χρονικό διάστημα ίσο με το χρόνο φοίτησης και μέχρι δύο (2) το πολύ εξάμηνα μετά τη λήξη τους.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Οι Οργανισμοί Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας καταργήθηκαν, ως Ν.Π.Δ.Δ. μετά από συνεχή κοινωνική δράση 70 και πλέον ετών, βάσει των άρθρων 1§6 και 2§1 του ν. 4046/12, σε εκτέλεση των ρυθμίσεων του Κεφαλαίου Ε΄ «Διαρθρωτικές Μεταρρυθμίσεις», παράγραφος 29 του Μνημονίου Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής και του Κεφαλαίου 4 «Διαρθρωτικές Μεταρρυθμίσεις για την Ενίσχυση της Ανάπτυξης» παράγραφος 4.1 «Διασφάλιση της ταχείας προσαρμογής της αγοράς εργασίας και ενίσχυση των θεσμών της αγοράς εργασίας» του Μνημονίου Συνεννόησης στις Συγκεκριμένες Προϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής, τα σχέδια των οποίων εγκρίθηκαν κατά την παρ. 2 του άρθρου 1 και προσαρτήθηκαν, ως παράρτημα στο N.4046/212.

Ως εκ τούτου, επί του παρόντος, δεν πραγματοποιούνται τα ανωτέρω προγράμματα μέχρι νεοτέρας αποφάσεως. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στα εξής τηλέφωνα της Δομής Περιφερειακής Αττικής, Eπιδότηση ενοικίου: 210 5286689, 210 5286679Δάνεια: 210 5286697, 210 5286620, 210 5286808.

Ως Κατ’ Οίκον Νοσηλεία που οργανώνεται και αναπτύσσεται από Νοσοκομειακές Μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), όπως προβλέπεται στα άρθρα 50 και 51 του ν. 4931/2022, ορίζεται η παροχή υπηρεσιών νοσοκομειακής περίθαλψης και οι ενδεδειγμένες για τους σκοπούς της ΚΟΝ ιατρικές πράξεις που εκτελούνται στην οικία του ασθενούς, αφορά δε ενήλικες, εφήβους και παιδιά με σοβαρά σύνθετα προβλήματα υγείας ή/και χρόνιες παθήσεις, που απαιτούν μακροχρόνια νοσηλεία σε νοσοκομείο και δύνανται υπό τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια της παρούσας, να συνεχίσουν τη νοσηλεία – αποθεραπεία τους στο σπίτι.  

Ως νοσοκομειακή φροντίδα στο σπίτι, στο πλαίσιο της Κατ’ Οίκον Νοσηλείας, είναι η παροχή φροντίδας στον ασθενή στο σπίτι, σε συνθήκες ανάλογες της ενδονοσοκομειακής φροντίδας, ιατρονοσηλευτική υποστήριξη και συνεχή παρακολούθηση με παράλληλη στήριξη από εκπαιδευόμενους φροντιστές (γονείς και άλλα μέλη της οικογένειας τα οποία έχουν εκπαιδευτεί σχετικά με τις ανάγκες του ασθενή τους) με παράλληλη εξασφάλιση ιατρονοσηλευτικής υποστήριξης όταν το επιβάλλουν οι ανάγκες του ασθενούς. Παράλληλα, εξασφαλίζεται η δυνατότητα της άμεσης πρόσβασης και εισαγωγής στο νοσοκομείο-κέντρο αναφοράς ή σε διασυνδεδεμένη προκαθορισμένη δομή, σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης του ασθενή. 

 
Ως εκ τούτου το ολοκληρωμένο πρόγραμμα νοσηλευτικής φροντίδας στο σπίτι, αποτελείται από δύο λειτουργίες: α) την εξωνοσοκομειακή, δηλαδή την παροχή φροντίδας στο σπίτι και β) την ενδονοσοκομειακή φροντίδα, όταν αυτή χρειαστεί.   
 
Ειδικότερα η παρούσα απόφαση αφορά α) ασθενείς, παιδιά και ενήλικες, με διαφορετική υποκείμενη κύρια νόσο (χρόνια αναπνευστικά αποφρακτικά ή περιοριστικά νοσήματα, νευρολογικές παθήσεις ταχέως ή βραδέως εξελισσόμενες όπως νόσος κινητικού νευρώνα, μυασθένεια, κυστική ίνωση, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια και άλλα χρόνια νοσήματα) και ογκολογικούς ασθενείς που χρειάζονται εξειδικευμένη μακροχρόνια φροντίδα και β) ογκολογικούς ασθενείς για την υπό προϋποθέσεις χορήγηση ογκολογικής θεραπείας κατ’ οίκον.    
 

Κριτήρια Ένταξης:

 

1. Τα βασικά κριτήρια ένταξης ενός ασθενούς σε πρόγραμμα ΚΟΝ, βασίζονται κυρίως στην πολυπλοκότητα και την χρονιότητα της νόσου, καθώς και στην ανάγκη τεχνολογικής-εξειδικευμένης υποστήριξής του και όχι τόσο στη συγκεκριμένη διάγνωση της νόσου. Τα κριτήρια ένταξης διαφέρουν αναλόγως των χαρακτηριστικών των ασθενών. Η πορεία του ασθενούς, η συμμόρφωση και ανταπόκριση στην θεραπεία ορίζουν την ένταση και την διάρκεια της φροντίδας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ομάδας ΚΟΝ.  
 
2. Τα κριτήρια για τους παιδιατρικούς ασθενείς είναι η ανεπάρκεια ενός ή περισσότερων οργανικών συστημάτων, που χρειάζονται ποικίλου βαθμού και χρονικής διάρκειας υποστήριξη, όπως οξυγονοεξαρτώμενοι ασθενείς, ασθενείς με τραχειοστομία ή σε μη επεμβατικό μηχανικό αερισμό, ασθενείς σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, ασθενείς σε παρεντερική διατροφή ή σε παρατεταμένη ενδοφλέβια αγωγή ή σε περιτοναϊκή κάθαρση, καθώς και ασθενείς που χρειάζονται εντατική φυσικοθεραπεία ή κινητική αποκατάσταση λόγω της ασθένειας ή μετά την έξοδό τους από την ΜΕΘ.  
 
3. Τα κριτήρια για τους ενήλικους χρονίως πάσχοντες ασθενείς είναι α) Ασθενείς υπό ΕΜΑ με συνεχή ή περιοδική εφαρμογή αναπνευστήρα, β) Ασθενείς με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια που χρειάζεται μηχανική υποστήριξη με μη ΕΜΑ>16 ώρες και σύνθετα προβλήματα υγείας, γ) Ασθενείς μετά από νοσηλεία σε ΜΕΘ με εμμένουσα αναπνευστική δυσχέρεια, δ) Ασθενείς με τραχειοστομία μόνιμη ή πρόσκαιρη με συνοδό  νοσηρότητα, ε) Ασθενείς με διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο με εφαρμογή συσκευής υποστήριξης αναπνοής>16ώρες και σύνθετα προβλήματα υγείας (π.χ. παχυσαρκία-υποαερισμός-ΣΑΥΥ), στ) Ασθενείς υπό χρόνια οξυγονοθεραπεία (ΧΟΘ) και συνοδό νοσηρότητα, ζ) Ασθενείς με διαταραχές σίτισης (Ρινογαστρικός καθετήρας – Γαστροστομία/Ειλεοστομία – Παρεντερική διατροφή) και συνοδό νοσηρότητα, η) Ασθενείς με ανάγκη για εντατική αναπνευστική ή κινητική φυσικοθεραπεία (π.χ. μετά σοβαρό τροχαίο ή εργατικό ή άλλο ατύχημα), θ) Ασθενείς με νευρολογικά νοσήματα, ι) Ογκολογικοί ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας κατ’οίκον ή μπορούν να λάβουν θεραπεία κατ’οίκον.   
 
4. Για την χορήγηση ογκολογικής θεραπείας κατ’ οίκον, αυτή αφορά ασθενείς οι οποίοι παρακολουθούνται σε ογκολογικές κλινικές ή άλλα οργανωμένα τμήματα νοσοκομείων, όπου λειτουργούν ογκολογικά συμβούλια και τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν την 24ωρη παρακολούθηση του ασθενή. Και για τους οποίους το Ογκολογικό Συμβούλιο ή και ο θεράπων ιατρός, Παθολόγος – Ογκολόγος, κρίνουν, με βάση τις επίσημες κατευθυντήριες οδηγίες, ότι οι ασθενείς μπορούν να λάβουν χημειοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή/και βιολογικούς παράγοντες στο σπίτι αντί στο νοσοκομείο. 
 
Γενικές Προϋποθέσεις: 
 
α) Το Κέντρο Αναφοράς ΚΟΝ εξασφαλίζει τη συνεχή ιατρονοσηλευτική υποστήριξη – συνεχή παρακολούθηση – δυνατότητα άμεσης πρόσβασης και εισαγωγής όλο το 24ωρο και όλο το χρόνο στο Κέντρο Αναφοράς ΚΟΝ ή την διασυνδεδεμένη δομή. υποστηρίξουν την 24ωρη παρακολούθηση του ασθενή. Κατάλληλο περιβάλλον στο σπίτι: Η καταλληλότητα ελέγχεται και πιστοποιείται από την ομάδα ΚΟΝ πριν την τελική επιλογή του ασθενή. 
 
β) Επιλογή ασθενή – κριτήρια ένταξης: Η επιλογή γίνεται από την ομάδα ΚON. Ο θεράπων ιατρός προτείνει να εξεταστεί η δυνατότητα συνέχισης της νοσηλείας του ασθενή στο σπίτι, ο/η ιατρός ΚΟΝ και νοσηλευτής/τρια ΚΟΝ με (ή/και) τον/την ψυχολόγο επιβεβαιώνουν για την καλή συνεργασία με το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και την επάρκεια του φροντιστή στην διαχείριση του ασθενή και ο/η κοινωνικός/ή λειτουργός επιβεβαιώνει για την καταλληλότητα του οικογενειακού περιβάλλοντος (συνθήκες και υποδομές σπιτιού). Μετά από πλήρη ενημέρωση για τους σκοπούς και τη λειτουργία της ΚΟΝ και του προγράμματος θεραπείας κατ’ οίκον, υπογράφεται έντυπο συγκατάθεσης από τον ασθενή στην περίπτωση ενηλίκου ή τους νόμιμους κηδεμόνες στην περίπτωση παιδιού. 
Ειδικότερα για την χορήγηση ογκολογικής θεραπείας κατ’ οίκον, αυτή αφορά ασθενείς που θα έχουν λάβει πρώτους κύκλους χημειοθεραπείας εντός της νοσοκομειακής δομής (π.χ. Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας), καθώς και τους 3 πρώτους κύκλους της ανοσοθεραπείας ή του βιολογικού παράγοντα. Στόχος είναι η επίτευξη διασύνδεσης του ασθενούς με τις δομές του νοσοκομείου. 
 
γ) Μεταφορά και εγκατάσταση από το Κέντρο Αναφοράς ΚΟΝ στο σπίτι: Γίνεται από τους ιατρούς και νοσηλεύτριες ΚΟΝ, με τη συνδρομή του ΕΚΑΒ. Την πρώτη εβδομάδα γίνονται καθημερινές επισκέψεις για την διαπίστωση της καλής λειτουργίας/προσαρμογής στο νέο περιβάλλον. Στη συνέχεια η συχνότητα των επισκέψεων καθορίζεται ανάλογα με τις ανάγκες. Οι ογκολογικοί ασθενείς δύναται να εξαιρούνται της μεταφοράς με τη συνδρομή του ΕΚΑΒ και της παρακολούθησης κατά την πρώτη εβδομάδα της ΚΟΝ, με απόφαση του ιατρού ΚΟΝ. 
 
📌Όλες οι δαπάνες ΚΟΝ βαρύνουν τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου που ανήκει το Κέντρο Αναφοράς ΚΟΝ. Προκειμένου να εκτιμώνται με ακρίβεια οι δαπάνες των ασθενών ΚΟΝ, κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία Μητρώου Ασθενών Ειδικού Σκοπού.        
 
Λοιπές Προϋποθέσεις:
 
Για τους παιδιατρικούς ασθενείς τα Κέντρα Αναφοράς ΚΟΝ ανήκουν κατά κύριο λόγο σε τριτοβάθμια νοσοκομεία, τα οποία διαθέτουν Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών-Παιδιών, καθώς και άλλες υποστηρικτικές ειδικότητες. 
 
Για τους ενήλικες ασθενείς τα Κέντρα Αναφοράς ΚΟΝ ανήκουν κατά κύριο λόγο σε τριτοβάθμια νοσοκομεία, που διαθέτουν Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, καθώς και άλλες υποστηρικτικές ειδικότητες. Ειδικότερα για την χορήγηση ογκολογικής θεραπείας κατ’ οίκον είναι οι οργανωμένες κλινικές όπου γίνονται τακτικά ογκολογικά συμβούλια και νοσηλεύεται ικανός αριθμός ασθενών ογκολογικές κλινικές αντικαρκινικών, πανεπιστημιακών και γενικών νοσοκομείων.  
 
Μεταφορά, διάθεση ναρκωτικών ουσιών, αλλά και λοιπών φαρμάκων από ιατρούς και επαγγελματίες υγείας της KON. 
Σύμφωνα με το άρθρο 52 του ν. 4931/2022 οι ιατροί και επαγγελματίες υγείας που εργάζονται ή συνεργάζονται με τα Κέντρα Αναφοράς ΚΟΝ δύναται να μεταφέρουν και να διαθέσουν ναρκωτικές ουσίες-φάρμακα στην κατοικία των ασθενών που έχουν ενταχθεί στη ΚΟΝ. Υπεύθυνος για την μεταφορά των φαρμάκων είναι ο ιατρός ΚΟΝ. Υπεύθυνος για την παράδοση των φαρμάκων προς μεταφορά καθώς και για την παραλαβή των υπολειμμάτων φαρμάκων που επιστρέφονται είναι το φαρμακείο του νοσοκομείου όπου ανήκει το Κέντρο Αναφοράς ΚΟΝ. 
Τα φάρμακα που είναι έτοιμα προς χορήγηση (π.χ. Υποδόριες μορφές ή ενδοφλέβια προς άμεση χορήγηση), δεν χρειάζονται ειδικές συνθήκες παρασκευής τους και μεταφέρονται από τους ιατρούς-νοσηλευτές, χωρίς ιδιαίτερη διαδικασία. 
 
Προϋποθέσεις χορήγησης ογκολογικών φαρμάκων.
Τα φάρμακα αυτής της κατηγορίας (ανοσοθεραπείες και βιολογικοί παράγοντες) θα διαλύονται στο φαρμακείο του νοσοκομείου. Η ομάδα Ιατρός-Νοσηλευτής θα παραλαμβάνει τα φάρμακα, θα τοποθετούνται σε ειδικά ψυγεία που θα εξασφαλίζουν την ασφαλή μεταφορά τους στη σωστή θερμοκρασία και θα τοποθετούνται στο αυτοκίνητο της ΚΟΝ. 
Κάθε θεραπεία ασθενούς θα τοποθετείται σε ξεχωριστό ψυγείο εξασφαλίζοντας έτσι ότι σε περίπτωση βλάβης του ψυγείου να μην απορριφθούl
ν όλες οι θεραπείες της ημέρας και ότι ο κάθε ασθενής θα λαμβάνει την δική του θεραπεία ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα λάθους. 
Μετά από την έκχυση του φαρμάκου όλα τα χρησιμοποιημένα υλικά ή τα περισσεύματα των θεραπειών θα συλλέγονται και θα τοποθετούνται σε ειδικό κάδο απόρριψης στο αυτοκίνητο της ΚΟΝ. Κάθε μέρα, με την επιστροφή της ομάδας στο νοσοκομείο θα πραγματοποιείται η τοποθέτηση των «συλλεχθέντων» στα ενδεδειγμένα σημεία κάθε νοσοκομείου στο πλαίσιο της διαχείρισης των ιατρικών αποβλήτων.  
 

Μηδενική συμμετοχή του ασφαλισμένου σε εργαστηριακές εξετάσεις, λόγω πιστοποιημένης αναπηρίας 80% και άνω από ΚΕ.Π.Α., σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)

Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ :

https://www.eopyy.gov.gr/law/details/496fe7d2-e19a-4216-8adf-6ec7816c8c95

Μηδενική συμμετοχή δικαιούνται οι πάσχοντες από τα νοσήματα που αναγράφονται στην παρακάτω απόφαση στον κατάλογο Β. 

Δείτε εδώ το ΦΕΚ

Δείτε εδώ το ΦΕΚ

Οι ογκολογικοί ασθενείς έχουν την δυνατότητα να προμηθεύονται δωρεάν Φάρμακα Υψηλού Κόστους από τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ή μπορούν να υποβάλλουν αίτημα παραλαβής των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από ιδιωτικό φαρμακείο της επιλογής τους. 
Στον κάτωθι σύνδεσμο μπορείτε να αναζητήσετε Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, που βρίσκεται στην περιοχή σας:
Μπορείτε να προγραμματίσετε ραντεβού με Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ή να υποβάλετε αίτημα για παραλαβή από ιδιωτικό φαρμακείο:
 
Ενδεικτικά:
Το φαρμακεία του ΕΟΠΠΥ στην Θεσσαλονίκη, ανά κατηγορία φαρμάκων: 
 
Για ενέσιμα φάρμακα, αυξητικούς παράγοντες και ερυθροποιητίνες:
• Φαρμακείο Κέντρου Θεσσαλονίκης | Μιχαήλ Καλού 6, Θεσσαλονίκη | Δευτέρα, Πέμπτη 08:00-19:00 Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή 08:00-14:00
 
Για χάπια – ταμπλέτες:
• Φαρμακείο Τούμπας | Κωνσταντίνου Καραμανλή (Εγνατία) 38, Θεσσαλονίκη | Δευτέρα, 08:00-19:00 -Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 08:00-14:00 
 
• Φαρμακείο Ευόσμου | Καραολή Δημητρίου 12 & Κοσμά Αιτωλού 1, Εύοσμος | Τετάρτη – Πέμπτη 8:00 – 19:00
 
Ηλεκτρονικό Εισιτήριο ΦΥΚ ΕΟΠΥΥ

Οι ογκολογικοί ασθενείς έχουν την δυνατότητα να προμηθεύονται δωρεάν Φάρμακα Υψηλού Κόστους από τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ή μπορούν να υποβάλλουν αίτημα παραλαβής των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από ιδιωτικό φαρμακείο της επιλογής τους. 

 
Όσοι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ που λαμβάνουν φάρμακα από επιλεγμένα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ στο Νομό Αττικής και Θεσσαλονίκης, μπορούν να επισκεφτούν τον παρακάτω σύνδεσμο, στον οποίο δεν απαιτούνται κωδικοί taxisnet:https://eticket.eopyy.gov.gr/
Το “Ηλεκτρονικό Εισιτήριο ΦΥΚ”, έχει τις εξής λειτουργίες :
 • Εμφάνιση στον χάρτη, των Φαρμακείων στα οποία διατίθεται το σκεύασμα που έχει αναζητήσει/επιλέξει ο ασφαλισμένος
 • Εμφάνιση των σκευασμάτων που διατίθενται ανά Φαρμακείο όταν δεν υπάρχουν όλα σε ένα σημείο εξυπηρέτησης
 • Εμφάνιση του αριθμού εισιτηρίων που βρίσκονται σε αναμονή στα Φαρμακεία, καθώς και του εκτιμώμενου χρόνου αναμονής εκείνη την στιγμή
 • Δυνατότητα επιλογής ενός Φαρμακείου και έκδοσης εισιτηρίου
 • Λήψη εισιτηρίου σε μορφή PDF και δυνατότητα εκτύπωσης
 • Δυνατότητα παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο της εξέλιξης της σειράς προτεραιότητας στο Φαρμακείο, μέσω του κωδικού που περιλαμβάνεται στο εισιτήριο

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας είναι μια δωρεάν κάρτα που προσφέρει πρόσβαση σε ιατρικά αναγκαία και επείγοντα περιστατικά κατά την προσωρινή διαμονή του ασφαλισμένου σε μια από τις 27 χώρες της ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία, με τους ίδιους όρους και το ίδιο κόστος (σε ορισμένες χώρες, δωρεάν) με τους ασφαλισμένους της εν λόγω χώρας. Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας δεν υποκαθιστά την ταξιδιωτική ασφάλιση, δεν καλύπτει τις δαπάνες, αν ο ασφαλισμένος ταξιδεύει ειδικά για να λάβει ιατρική περίθαλψη και δεν εγγυάται τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών, καθώς το υγειονομικό σύστημα κάθε χώρας διαφέρει.

Για τη χορήγηση Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας, απαιτείται η ενεργή ασφαλιστική ικανότητα του ενδιαφερόμενου ή/και των προστατευόμενων μελών του.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.efka.gov.gr/el/eyropaike-karta-asphalises-astheneias-ekaa

Για να εκδώσετε την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.gov.gr/upourgeia/upourgeio-ergasias-kai-koinonikon-upotheseon/elektronikos-ethnikos-phoreas-koinonikes-asphalises-e-ephka/europaike-karta-asphalises-astheneias

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΦΕΚ

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 41252 ΕΞ 2021 – ΦΕΚ 5479/Β/25-11-2021, ορίζονται οι υπηρεσίες που εμπίπτουν στην καθολική ταχυδρομική υπηρεσία, καθώς και οι ειδικοί όροι και προϋποθέσεις για την παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών σε άτομα τυφλά ή με σοβαρά προβλήματα όρασης.

Πιο συγκεκριμένα, παρέχεται στους χρήστες ταχυδρομικών υπηρεσιών, ανεξάρτητα από το σημείο της ελληνικής επικράτειας στο οποίο βρίσκονται, μία (1) φορά κάθε εργάσιμη ημέρα σε προσιτή τιμή και περιλαμβάνει έξι διαφορετικές υπηρεσίες, μεταξύ άλλων την περισυλλογή, τη μεταφορά, τη διαλογή και τη διανομή στην οικία ή έδρα ή προσήκουσες εγκαταστάσεις κάθε φυσικού ή νομικού προσώπου όλων των ταχυδρομικών αντικειμένων βάρους έως δύο (2) χιλιογράμμων.

 

Στους ειδικούς όρους, αναφέρεται ρητά πώς, τα ταχυδρομικά αντικείμενα που προβλέπονται στην παρ. 2 του παρόντος άρθρου βάρους έως επτά (7) χιλιογράμμων που αποστέλλονται από ή προς ένα ίδρυμα για τυφλούς ή αποστέλλονται από ή προς άτομο τυφλό ή με σοβαρά προβλήματα όρασης, το οποίο έχει οπτική αναπηρία – αναπηρία όρασης με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, σύμφωνα με το ν. 4331/2015 (Α΄ 69), διακινούνται ατελώς από τον Φ.Π.Κ.Υ.

Τα ανωτέρω αντικείμενα περιλαμβάνουν τα αντικείμενα αλληλογραφίας, καθώς και τα ταχυδρομικά αντικείμενα που περιέχουν λογοτεχνία σε οποιαδήποτε μορφή, συμπεριλαμβανομένων και των ηχητικών εγγραφών, καθώς και κάθε είδους εξοπλισμό ή υλικό που κατασκευάζεται ή προσαρμόζεται για να εξυπηρετεί τυφλά ή με σοβαρά προβλήματα όρασης άτομα, ώστε να αντιμετωπίσουν την αναπηρία τους, ενώ πρέπει να κατατίθενται ανοικτά και να είναι συσκευασμένα κατά τέτοιο τρόπο, ώστε το περιεχόμενό τους να προστατεύεται ικανοποιητικά, ενώ θα επιτρέπεται η γρήγορη και εύκολη επιβεβαίωση του περιεχομένου.

Σύμφωνα με τα παρακάτω ΦΕΚ και την Εγκύκλιο Ε.2125/2021 για το φορολογικό έτος 2022 καθορίζονται τα εξαιρετέα και μη εισοδήματα από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Ποια εισοδήματα:

Υπάγονται

Απαλλάσσονται

Μισθωτή εργασία δημοσίου τομέα

Μισθωτή εργασία ιδιωτικού τομέα

Συντάξεις

 

Ασφάλισμα 

 

Κεφάλαιο(τόκοι, ενοίκια, κλπ)

 

Υπαρεξία μεταβίβασης κεφαλαίου

 

Διευκρινίζεται ότι για όσα εισοδήματα υπάγονται στην περίπτωση του άρθρου 34, η απαλλαγή επέρχεται εφόσον για τα 2 προηγούμενα χρόνια  δεν έτυχε εφαρμογής ο εναλλακτικός τρόπος υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας  σύμφωνα με τα άρθρα 30,31,32,33,34 του ν.4172/2013 όπως προστέθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 121 του ν .4799/2021.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΦΕΚ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΦΕΚ

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ

Πλήρη απαλλαγή ΕΝΦΙΑ έχουν οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία άνω του 80% εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους (πραγματικό ή τεκμαρτό) είναι έως 12.000 ευρώ αν πρόκειται για τον άγαμους ή έως 15.000 ευρώ αν είναι έγγαμοι με 2 παιδιά).
Και στην περίπτωση της πλήρους απαλλαγής η συνολική επιφάνεια κτισμάτων δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
 

Για μειωμένο ΕΝΦΙΑ 50% ισχύουν τα εξής εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:

 • Ετήσιο Εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό)
  Έως 9.000 ευρώ : Άγαμος

Έως 10.000 ευρώ : Έγγαμος χωρίς παιδιά
Έως 11.000 ευρώ : Έγγαμος με 1 παιδί
Έως 12.000 ευρώ : Έγγαμος με 2 παιδιά

 • Επιφάνεια κτισμάτων: Έως 150 τ.μ.
 • Αντικειμενική αξία ακινήτων

Έως 85.000 ευρώ: Άγαμος
Έως 150.000 ευρώ : Έγγαμος χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή (1 παιδί)
Έως 200.000 ευρώ : Έγγαμο έως 2 παιδιά ή μονογονεϊκή (2 παιδιά)

Τα ακίνητα που απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ- Σύμφωνα με το Νομοσχέδιο Ρυθμίσεις για την εξαγορά κατεχομένων ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, ακινήτων του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, λοιπές διατάξεις για την ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών”

Υπενθυμίζεται πως από την υποχρέωση πληρωμής ΕΝΦΙΑ για το 2023 εξαιρούνται όσοι κατέχουν ακίνητο σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, καθώς επίσης και εκείνοι που διατηρούν δικαιώματα σε ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης.

📌Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε δέκα δόσεις, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται τέλος Μαΐου και την τελευταία δόση τον Φεβρουάριο του 2024.
📌Σημειώνεται πως αν κάποιος θέλει να πληρώσει όλο το ποσό εφάπαξ θα έχει 3% έκπτωση στο ποσό.
📌Περίπου ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι, ωστόσο, είτε δεν θα πληρώσουν καθόλου ΕΝΦΙΑ, είτε θα πληρώσουν μειωμένο κατά 50%.

Δείτε εδώ το σχετικό ΦΕΚ 
 
Μπορείτε να επισκεφτείτε την παρακάτω ιστοσελίδα για Δήλωση Ε9 / ΕΝ.Φ.Ι.Α.https://www.aade.gr/epiheiriseis/forologikes-ypiresies/akinita/dilosi-e9-enfia 
 
Δείτε τι ισχύει για τα Νέα Πιστοποιητικά ΕΝ.Φ.Ι.Α. 

Συγκροτήθηκε Εθνική Επιτροπή για τα Σπάνια Νοσήματα – Παθήσεις (Ε.Ε.ΣΠ.Ν.-Π.) και ορίστηκαν τα μέλη της. Έργο της επιτροπής είναι: 

 1. Η διαμόρφωση πρότασης αναφορικά με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Σπάνια Νοσήματα με στόχο την προώθηση των αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων.
 2. Ο συντονισμός και η παρακολούθηση της υλοποίησης των προτεινομένων δράσεων του παραπάνω Εθνικού Σχεδίου.
 3. Η αξιολόγηση των υποβλητέων αιτημάτων αναγνώρισης των υποψηφίων Κέντρων Εμπειρογνωμοσύνης σπάνιων και πολύπλοκων νοσημάτων, σύμφωνα με τα κριτήρια και προϋποθέσεις που ορίζονται από το νόμο.
 4. Η ανά πενταετία επαναξιολόγηση των αναγνωρισμένων Κέντρων Εμπειρογνωμοσύνης σπάνιων και πολύπλοκων νοσημάτων.
 5. Η εξέταση κάθε άλλου συναφούς θέματος, που της ανατίθεται από τον Υπουργό Υγείας.

Δείτε το ΦΕΚ εδώ:  
Δείτε την απόφαση εδώ:  

Σύμφωνα με την νέα Εγκύκλιο που δημοσιεύθηκε, ορίζεται η 1/7/2024 ως νέα καταληκτική προθεσμία για την προσκόμιση των δικαιολογητικών για την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2024 λόγω αναπηρίας. 

Ειδικότερα, παρέχεται νέα προθεσμία να υποβάλουν δικαιολογητικά, ιδιοκτήτες με εκκρεμότητες για τα αναπηρικά οχήματα:

α) που εμφανίζονται απαλλασσόμενα από τέλη κυκλοφορίας χωρίς να έχουν ελεγχθεί οι προϋποθέσεις χορήγησης απαλλαγής από τη ΔΟΥ κατά το χρόνο της ταξινόμησής τους και για τα οποία δεν έχει διορθωθεί έως σήμερα η εικόνα τους στο Πληροφοριακό Σύστημα Οχημάτων (ΠΣΟ)

β) των οποίων η απόφαση απαλλαγής λόγω αναπηρίας έληξε στις 31/12/2023, λόγω λήξης της γνωμάτευσης του ΚΕΠΑ (ή της ΑΣΥΕ), δεν κατέστη δυνατό να προσκομίσουν τα νέα δικαιολογητικά (γνωμάτευση ΚΕΠΑ με σχετική ιατρική βεβαίωση αντιστοίχισης) έως τη λήξη της παράτασης των τελών κυκλοφορίας έτους 2024 (29/2/2024). 

Τα δικαιολογητικά υποβάλλονται, μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή: Τα Αιτήματά μου / Νέο Αίτημα / Φορολογία / Αυτοκίνητα / Χορήγηση απαλλαγής τελών κυκλοφορίας λόγω αναπηρίας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν ειδικότερα μέσω του Κέντρου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ: +30 213 162 1000, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 07:30 – 17:00.

Δείτε αναλυτικά το Δελτίο Τύπου
Σύμφωνα με την Εγκύκλιο Ε.2014/2023 παρέχονται οδηγίες και διευκρινίσεις σχετικά με την φορολογική αντιμετώπιση των αναπηρικών οχημάτων από τέλη κυκλοφορίας έως και το έτος 2022, τα οποία ελέγχθηκαν από τις Δ.Ο.Υ. και διαπιστώθηκε ότι δεν δικαιούνταν απαλλαγή, καθώς και την αντιμετώπιση των αναπηρικών οχημάτων που δεν διορθώθηκε η εικόνα τους στο Πληροφοριακό Σύστημα Οχημάτων, για τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2023.
 
Συγκεκριμένα τα πρόσωπα με αναπηρία τα οποία ταξινόμησαν αναπηρικό όχημα χωρίς να δικαιούνται απαλλαγή από τέλη κυκλοφορίας λόγω αναπηρίας, ή που εκ παραδρομής χορηγήθηκε απαλλαγή από τη Δ.Ο.Υ. σε μη δικαιούχα πρόσωπα, καθώς και πρόσωπα τα οποία κατέχουν αναπηρικό όχημα χωρίς να διορθωθεί η εικόνα τους από τη Δ.Ο.Υ. 
 
Στην εγκύκλιο λαμβάνονται υπόψη, μεταξύ άλλων, τα εξής :

 • Τις βεβαιώσεις περί μη οφειλής που έχουν χορηγηθεί από Δ.Ο.Υ. σε αναπήρους στην περίπτωση μεταβίβασης του οχήματος ή διαγραφής αυτού με σκοπό την εξαγωγή, χωρίς αναζήτηση τυχόν οφειλομένων τελών κατά το χρόνο χορήγησης αυτής επειδή το όχημα εμφανιζόταν με μηδενικά τέλη κυκλοφορίας. 
 • Ο έλεγχος και η διόρθωση της εικόνας όλων των χαρακτηρισμένων αναπηρικών οχημάτων ξεκίνησε το 2021. 

 • Τα πρόσωπα με αναπηρία μέχρι και το έτος ελέγχου είχαν την πεποίθηση ότι απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας, χωρίς να απαιτείται κάποια ενέργεια δική τους, δεδομένου ότι τα οχήματά τους εμφανίζονταν μέχρι τη διενέργεια ελέγχου με μηδενικά τέλη. 

 • Ότι η βεβαίωση των τελών κυκλοφορίας γίνεται κεντρικά από τη ΓΔΗΛΕΔ για λογαριασμό των Δ.Ο.Υ. σύμφωνα με την ΑΥΟ ΠΟΛ 1055/2013.
Για λόγους χρηστής διοίκησης, τα ανωτέρω πρόσωπα εξαιρούνται από τη βεβαίωση των τελών κυκλοφορίας για το αναπηρικό τους όχημα, κατά περίπτωση, έως και το έτος 2022, ενώ τυχόν βεβαιωμένα τέλη κυκλοφορίας που αφορούν μέχρι και το έτος 2022 διαγράφονται κατόπιν αιτήματος μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου». Τυχόν αιτήματα επιστροφής για καταβληθέντα τέλη κυκλοφορίας από τα εν λόγω πρόσωπα, εφόσον δεν έχουν παραγραφεί, γίνονται δεκτά. Συνεπώς, διευκρινίζεται ότι για τη χορήγηση βεβαίωσης περί μη οφειλής στα ως άνω πρόσωπα που περιλαμβάνει έτη έως και το έτος 2022, δεν θα αναζητούνται τέλη κυκλοφορίας για τα έτη αυτά. 
 
Κέντρο Καθοδήγησης Καρκινοπαθών Δωρεές

Κάνε μία Δωρεά

Θέλουμε να βοηθήσουμε τον Άνθρωπο που νοσεί, όσο περισσότερο μπορούμε. Οι δωρεές σας μας βοηθούν να το πετύχουμε.

Γίνε Εθελοντής

Δώσε αξία στις πράξεις σου. Γίνε εθελοντής στο Κ3. Μπορείς να προσφέρεις.